Ο Έλον Μασκ, ο δαιμόνιος επιχειρηματίας πίσω από τις Tesla και SpaceX, ξεκίνησε τη νέα χρονιά διεκδικώντας ακόμη έναν ανάρπαστο τίτλο: του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη.
Το ασταμάτητο ράλι κατά 2,8% στην τιμή της μετοχής της ηλεκτρικής αυτοκινητοβιομηχανίας «χάρισε» στον Μασκ επιπλέον 3 δισ. δολάρια και απέχει μία ανάσα από το ιδρυτή της Amazon, τον Τζεφ Μπέζος, ο οποίος κατέχει την πρώτη θέση στο Bloomberg Billionaires Index με τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Η καθαρή αξία του δεινού επιχειρηματία από τη Νότια Αφρική ήταν περίπου 181,1 δισ. δολάρια την Τετάρτη, ενώ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Μπέζος, ο οποίος κατέχει την πρώτη θέση από τον Οκτώβριο του 2017.
Αυτή η κατάκτηση – ορόσημο – για τον Μάσκ έρχεται μετά από ένα διάστημα εξαιρετικών επιδόσεων γι’ αυτόν και την εταιρεία του, καθώς η καθαρή του αξία αυξήθηκε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τον τελευταίο χρόνο. Ήταν εκείνος που«έκλεισε» το μάτι στο άνευ προηγουμένου ράλι στην τιμή της μετοχής της Tesla, η οποία σημείωσε άνοδο κατά 743% πέρυσι λόγω των όλο και αυξανόμενων κερδών, συμπεριλαμβανομένου και του δείκτη S&P 500 αλλά και του γενικότερου ενθουσιασμού που λάμβανε η Tesla από τους επενδυτικούς κύκλους της Wall Street.
Το άλμα στην τιμή των μετοχών της Tesla διογκώνει περαιτέρω την αποτίμηση σε σχέση με τις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες, και αυτό οφείλεται κυρίως στην Tesla, η οποία παρήγαγε πάνω από μισό εκατομμύριο αυτοκίνητα πέρυσι, καθώς και ένα μέρος της παραγωγής της Ford και της General Motors. Η εταιρεία δηλώνει έτοιμη να «υποδεχτεί« και άλλα κέρδη μακροπρόθεσμα, καθώς οι Δημοκρατικοί κατέκτησαν και τις δύο έδρες της Γερουσίας στη Τζόρτζια, γεγονός που πιστοποιεί τον πλήρη έλεγχο από ένα κόμμα υποστηρίζει την ταχύτερη υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων.
Βέβαια, ο Μασκ, επωφελήθηκε από την εντυπωσιακή – άνευ προηγουμένου – άνοδο της Tesla με περισσότερους από έναν τρόπους. Εκτός από το μερίδιο του 20% στην αυτοκινητοβιομηχανία, κερδίζει περίπου 40 δισ.δολάρια σε μη ρευστοποιημένες μετοχές. Αυτά τα χρεόγραφα προέρχονται από δύο επιχορηγήσεις που έλαβε το 2012 και το 2018, η τελευταία από τις οποίες ήταν η μεγαλύτερη συμφωνία αμοιβής που έγινε ποτέ μεταξύ ενός CEO και ενός εταιρικού συμβουλίου.
Παρά τα αστρονομικά του κέρδη, ο Μασκ είπε ότι ενδιαφέρεται ελάχιστα για τα υλικά αγαθά και κατέχει λίγα περιουσιακά στοιχεία εκτός των μεριδίων του της Tesla και της SpaceX.
Σε πρόσφατη δήλωσή του, είπε χαρακτηριστικά «Θέλω να μπορώ να συνεισφέρω όσο το δυνατόν περισσότερο στην πόλη του Άρη», και συμπληρώνει «Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο.»
Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου αντιπροσωπεύουν 1,8 τρισ. δολαρίων στη συνολική καθαρή τους αξία πέρυσι, ισοδύναμο με αύξηση της τάξης του 31% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα κέρδη ήταν δυσανάλογα στις πρώτες θέσεις, όπου πέντε άτομα έχουν καθαρή περιουσία άνω των 100 δισ. δολαρίων και άλλα 20 αξίζουν τουλάχιστον 50 δισ. δολάρια.
Μόνο επτά ημέρες από την έναρξη του 2021 η παγκόσμια κατάταξη έχει υποστεί αλλαγές επηρεαζόμενοι από τα αιφνίδια ανοδικά ράλι. Ενδεικτικά, ο Ζονγκ Σασάν, ξεπέρασε τον Γουόρεν Μπάφετ, ώστε να διεκδικήσει την έκτη θέση μετά την άνοδο των μετοχών της εταιρείας του εμφιαλωμένου νερού, προσθέτοντας 15,2 δισ.δολάρια στην περιουσία του.
Διαβάστε ακόμη:
Eπίσημα πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν
Στο «περίμενε» οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τις αποζημιώσεις… Νοεμβρίου
Πώς διαμορφώνονται τώρα ενοίκια και τιμές πώλησης των σπιτιών – Με +3,3% έκλεισε το 2020