search icon

Bloomberg

Ο CEO που μεγάλωσε στη φτώχεια και δημιούργησε μια startup 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο Γκιμπράν Χουτζαφάι το 2013, δημιούργησε την eFishery. Μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, το μερίδιο του αξίζει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια

Η εταιρεία EFishery, που ιδρύθηκε από έναν κάτοικο μιας φτωχής γειτονιάς της Τζακάρτα, κατάφερε να γίνει ένας σπάνιος μονόκερος για την Ινδονησία, αφού συγκέντρωσε 200 εκατομμύρια δολάρια σε νέα χρηματοδότηση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η αξία της startup που δραστηριοποιείται στον τομέα της γεωργίας άγγιξε τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια μετά από έναν γύρο της σειράς D με επικεφαλής την 42XFund του Άμπου Ντάμπι, υπερτριπλασιάζοντας την προηγούμενη αξία των 410 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σύμφωνα με τον CΕΟ της εταιρείας, Γκιμπράν Χουτζαφάι.

Σημειώνεται μάλιστα, πως περιλαμβάνει συμμετοχή και από την Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan), το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο του δημόσιου τομέα της Μαλαισίας, τον ελβετικό διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων responsAbility και την 500 Global.

Η εταιρεία, η οποία εξυπηρετεί 70.000 εκτροφείς ψαριών και γαρίδων σε ολόκληρη την Ινδονησία, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να επεκταθεί τόσο στην Ινδονησία όσο και στην Ινδία προτού προχωρήσει σε μια αρχική δημόσια προσφορά στις ΗΠΑ ή την Ινδονησία σε δύο χρόνια, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος σε συνέντευξή του. «Θα θέλαμε να είμαστε παγκόσμιος ηγέτης τα επόμενα πέντε χρόνια και να κάνουμε μια IPO κάποια στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χουτζαφάι. «Το νωρίτερο θα ήταν το 2025», προσθέτει.

Ο επιχειρηματίας ο οποίος είναι μόλις 33 ετών, μεγάλωσε κοντά σε φτωχογειτονιές στην ανατολική Τζακάρτα. Η μητέρα του, που δεν τελείωσε ποτέ το λύκειο, τον προέτρεψε να σπουδάσει. Ο ίδιος φοίτησε στο Bandung Institute of Technology, ένα τοπικό ελίτ πανεπιστήμιο γνωστό για την παραγωγή μηχανικών.

Αλλά καθώς εισήχθη στο πανεπιστήμιο, η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του χειροτέρεψε αφού ο πατέρας του έχασε τη δουλειά του. Χωρίς χρήματα και μακριά από την οικογένειά του, έπρεπε να βρει ένα μέρος για να κοιμάται τα βράδια όσο σπούδαζε. Άλλοτε ήταν η πανεπιστημιούπολη, άλλοτε ένα τζαμί, είπε. Μια φορά, δεν έφαγε για τρεις μέρες, αποκαλύπτει.

Κάποια στιγμή, ο Χουτζαφάι παρακολούθησε ένα μάθημα υδατοκαλλιέργειας. Γοητεύτηκε από τις διαλέξεις του καθηγητή για την εκτροφή γατόψαρου. Πεπεισμένος ότι η υδατοκαλλιέργεια ήταν το μέλλον της τροφής – και το πιο σημαντικό, ο δρόμος του για να ξεφύγει από την εξαθλίωση – νοίκιασε αμέσως μια λίμνη για να εκτρέφει γατόψαρα. Τρία χρόνια αργότερα, το 2012, λειτουργούσε 76 λιμνούλες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, βίωσε από πρώτο χέρι τις προκλήσεις του κλάδου, όπως τα μικρά περιθώρια κέρδους που προκλήθηκαν από το σημαντικό κόστος σίτισης και τις χαμηλές τιμές των ψαριών που απαιτούσαν οι μεσάζοντες που αγόραζαν τα αλιεύματά του. Με τη βοήθεια ενός φίλου με τεχνολογικό υπόβαθρο, κατασκεύασε ένα πρωτότυπο αυτόματο τροφοδότη χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Internet-of-Things για να εξαλείψει το πρόβλημα της υπερβολικής ή υποτροφικής τροφοδοσίας των ψαριών.

Λίγο καιρό αργότερα, και συγκεκριμένα το 2013, ξεκίνησε τη eFishery. Μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, το μερίδιο του Χουτζαφάι αξίζει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμα

Άρχισαν οι… εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Η Seajets 12,5 – 15% και οι άλλες 20% μια φορά την εβδομάδα!

H πανάκριβη… παέγια «πληγώνει» την Ισπανία – Συνεχίζεται το κύμα ανατιμήσεων στα τρόφιμα

Ελληνική ναυτιλία: Το εντυπωσιακό ποσό που συνεισέφερε το 2021 στην αμερικανική οικονομία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version