Απογοητευμένες παραμένουν οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία αρνείται να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς οι οποίοι αποτρέπουν στην πλειονότητα των Ευρωπαίων από το να επισκεφτούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ΗΠΑ έχουν άρει τους εγχώριους περιορισμούς μετακίνησης αλλά όχι τους διεθνείς λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δελτα.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για το πότε ακριβώς θα άρει τους περιορισμούς για τη ζώνη των 26 χωρών της Σένγκεν, παρά τις πολύμηνες διαδικασίες της ειδικής επιτροπής που συγκροτήθηκε μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών για την αποκατάσταση της ταξιδιωτικής σύνδεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Το ζήτημα προφανώς θα τεθεί επί τάπητος και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Καγκελαρίου Μέρκελ στον Λευκό Οίκο, η τελευταία της επίσημη επίσκεψη ως ηγέτης της Γερμανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με ανώνυμο Ευρωπαίο αξιωματούχο ο οποίος μίλησε στο Bloomberg, η κατάσταση παραμένει απελπιστική. Η Ευρώπη έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς προς τις ΗΠΑ, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται να το κάνουν, περιορίζοντας τους τουρίστες οι οποίοι παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Καμία επιστημονική βάση
Οι επικριτές αναφέρουν πως η απαγόρευση της μετακίνησης των μη-Ευρωπαίων οι οποίοι καλούνται να παραμείνουν στην Ευρώπη για δύο εβδομάδες πριν πετάξουν προς τις ΗΠΑ δεν έχει καμία επιστημονική βάση και αποτελεί απαρχαιωμένο κανόνα της προεδρίας Τραμπ από τον Μάρτιο του 2020.
Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι πολίτες τους είχαν αναθαρρέψει λόγω της εκλογής Μπάιντεν ο οποίος είχε υποσχεθεί στενότερη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων της όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Σύμφωνα με τα στελέχη των κυβερνήσεων αυτών, η Προεδρία Μπάιντεν θα έπρεπε να είναι πιο ελαστική όσον αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς να κρατά σε εφαρμογή “οριζόντιους” και καταπιεστικούς περιορισμούς που είχε εφαρμόσει ο Τραμπ.
Οι προσπάθειες του αεροπορικού λόμπι
Οι αεροπορικές επίσης συνεχίζουν να υποφέρουν λόγω της απαγόρευσης των υπερατλαντικών μετακινήσεων οι οποίες αποτελούν και μεγάλο ποσοστό των εσόδων τους. Σύμφωνα με τον CEO της Delta Air Lines Εντ Μπάστιαν, «κάνουμε lobbying εδώ και μήνες για την διάνοιξη των αεροπορικών διαδρομών μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ. Οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να επισκεφτούν την Ευρώπη αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τους Ευρωπαίους πολίτες». Ο ίδιος υπογράμμισε πως η εταιρεία του έχει προσφέρει άπλετα επιστημονικά στοιχεία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθώντας να την πείσει να αλλάξει στρατηγική.
Εκτός από τη Σένγκεν οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει και πτήσεις από την Ινδία και τη Βραζιλία στις οποίες αυξάνονται τα κρούσματα. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει βάλει στη λίστα άλλες χώρες με υψηλό αριθμό κρουσμάτων όπως το Μεξικό και η Ινδονησία.
Αξιο αναφοράς αποτελεί και το γεγονός πως την 7η Ιουλίου συστάθηκε δήλωση από 75 μέλη του Κογκρέσου ανεξαρτήτως κομμάτων, τα οποία ζητούσαν την άρση των περιορισμών μετακίνησης από και προς την Ευρώπη. Υποστήριξαν, μάλιστα, πως οι περιορισμοί θα κοστίσουν 1,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και $175 δισ μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ο ευρωπαϊκός τουρισμός και η Ελλάδα
Η Ευρώπη, προφανώς, δέχεται κανονικά όπως προαναφέραμε τους Αμερικανούς τουρίστες με προϋπόθεση αρνητικό τεστ ή απόδειξη εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης και ανοσίας.
Τα προ-πανδημίας επίπεδα υποδεικνύουν πως το 2019 περίπου 1,2 εκατ Αμερικανοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα, προσθέτοντας 1,1 δισ ευρώ στην οικονομία της χώρας.
Ακόμη και πέρυσι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι τουρίστες από τις ΗΠΑ ανήλθαν στους 107.000 με έσοδα 86 εκατ ευρώ.
Για το 2021 η Ελλάδα σκοπεύει να φτάσει το 45% των επισκεπτών του 2019. Προφανώς για να γίνει κάτι τέτοιο οι Αμερικανοί θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα, κάτι που κάνει αμφίβολο η μετάλλαξη Δέλτα και η πρόσφατη απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης η οποία έχει αποκλείσει τεράστιο μερίδιο της αγοράς για την πλειονότητα του Ιουλίου.
Διαβάστε ακόμα:
Σοκ στην αγορά κρύπτο: Εγκαταλείπει για πάντα τα κρυπτονομίσματα ο δημιουργός του dogecoin
«Ελλάδα 2.0»: Εγκρίθηκαν τα πρώτα 12 έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 1,42 δισ. ευρώ