search icon

Bloomberg

Ο άγνωστος Σεΐχης που θέλει να αγοράσει τη Μάντσεστερ – Δεν υπάρχει ούτε στη… Wikipedia

Γιος του πρώην πρωθυπουργού του Κατάρ, επιθυμεί πνέον να καταστεί παγκοσμίως γνωστός, αγοράζοντας την ιστορική ομάδα της Αγγλίας

O Σεΐχης Γιασίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, δηλαδή λίγο αφότου έγινε γνωστό ότι κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν είχε καν καταχώριση στο… Wikipedia.  

Ο ίδιος -γιος του πρώην πρωθυπουργού του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Γιάμπερ Αλ Θάνι- επιθυμεί πνέον να καταστεί παγκοσμίως γνωστός, αγοράζοντας την ιστορική ομάδα της Αγγλίας.  

Γι’ αυτό, εξάλλου, όχι μόνο υπέβαλε μια πρόταση συνολικού ύψους 6 δισ. δολαρίων, αλλά προσέλαβε και την «κορυφαία» Bank of America ως μία εκ των βασικών σύμβουλών του.   

Ο ανταγωνισμός με τον Ράτκλιφ 

Η πρώτη «κανονιά» έπεσε το απόγευμα της Παρασκευής, όταν ο άγνωστος -μέχρι τότε- Σεΐχης έτρεξε να διεκδικήσει το πλειοψηφικό μερίδιο των «Κόκκινων Διαβόλων». 

Τις προηγούμενες ημέρες, πρόταση εξαγοράς έχει υποβάλλει και ο Τζιμ Ράτκλιφ, ο οποίος θεωρείται ένας εκ των πλουσιότερων Βρετανών, με περιουσία που αγγίζει τα 11 δισ. στερλίνες.  

Σύμφωνα με τον Bloomberg o Σεΐχης Γιασίμ έχει στο πλευρό του μια ισχυρή ομάδα επενδυτών, οι οποίοι από κοινού διαθέτουν μια υπέρογκη περιουσία. Κι αυτό, εύλογα, τους εξασφαλίζει σημαντικά «καύσιμα», ώστε να αντέξουν στον «πόλεμο» διεκδίκησης και να φθάσουν έως το τέλος. 

Χαμηλό προφίλ 

Σ’ αντίθεση με τον πατέρα του, ο οποίος είχε θητεύσει ως επικεφαλής στο Επενδυτικό Ταμείο του Κατάρ και είναι κάτοχος μιας σειράς περιουσιακών στοιχείων, από πολυτελή ξενοδοχεία έως μετοχές της Deutsche Bank, ο Σεΐχης Γιασίμ διατηρεί ένα πολύ χαμηλό προφίλ. Ιδίως στο εξωτερικό.  

Ο 40χρονος, πάντως, διαθέτει αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες συνεργάζονται στενά με την κυβέρνηση της χώρας του. Άλλωστε, πριν καν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας του, διατελούσε μέλος των διοικήσεων μερικών εκ των μεγαλύτερων εταιρειών του Κατάρ.  

Το 2005 έγινε επικεφαλής της Ισλαμικής Τράπεζας, του δεύτερου μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού οργανισμού της χώρας. Είναι, επίσης, μέλος της Qatar Navigation (εταιρεία που εμπορεύεται το υγροποιημένο φυσικό αέριο του Κατάρ) από το 2000. 

Μόλις στην ηλικία των 30 ετών, μπήκε και στο δ.σ. της Credit Suisse, καθώς το ταμείο πλούτου του Κατάρ επένδυσε ένα σεβαστό ποσό στην ελβετική τράπεζα (παραιτήθηκε το 2017).  

Η ενασχόληση με τα sports 

Η οικογένειά του έχει -εδώ και χρόνια- αναπτύξει μια στενή σχέση με τον αθλητισμό, δεδομένου ότι ο πατέρας του διατελούσε πρωθυπουργός το 2010, όταν το Κατάρ κέρδισε την αμφιλεγόμενη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022.  

Και τώρα είναι η σειρά του Γιασίμ να αναλάβει μία από τις ιστορικότερες ομάδες της Αγγλίας και της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς οι Αμερικανικοί ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (οικογένεια Γκλέιζερ) ετοιμάζονται να πουλήσουν τις μετοχές τους. 

Ο Μάλκολμ Γλέιζερ είχε αγοράσει τον βρετανικό σύλλογο το 2005. Όμως, η μακρά απουσία από την κορυφή και η συνεχής αποδυνάμωση της ομάδας έχουν καταστήσει τους Αμερικανούς μη δημοφιλείς στις τάξεις των φιλάθλων.  

Ας σημειωθεί ότι η πρόταση του Γιασίμ αφορά το 100% των μετοχών του συλλόγου, ενώ η πρόταση του Ράτκλιφ αφορά το 69%, δηλαδή ακριβώς το μερίδιο των Γκλέιζερς. 

Φυσικά, ο Σεΐχης θα πρέπει να πείσει άπαντες ότι η πηγή της περιουσίας του δεν συνδέεται με την Παρί Σεν Ζερμέν, τη γαλλική ομάδα η οποία ελέγχεται από την Qatar Sports Investments (QSI). Και οι λόγοι είναι προφανείς. 

Η χώρα της αραβικής χερσονήσου, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει ότι η QSI δεν είναι θυγατρικής της Ισλαμικής Τράπεζας, της οποίας ο Γιασίμ είναι πρόεδρος και ιδιοκτήτης.  

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η προσπάθειά του στεφθεί με επιτυχία, τότε θα πρόκειται για ακόμη μία «απόβαση» των αραβικών κεφαλαίων στην Αγγλία, όπου ήδη υπάρχουν οι Σαουδάραβες της Νιούκαστλ και φυσικά, οι εμίρηδες από το Άμπου Ντάμπι της συμπολίτισσας Μάντσεστερ Σίτι.

Διαβάστε ακόμα: 

Το ντινεράκι του ΓΑΠ, ο Παπαλέκας και η Prodea, η δημόσια πρόταση για την Attica Group και η επιστροφή του Δημ. Καλλιτσάντση

Mega – πλειστηριασμός: «Κληρώνει» για… ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στη Γλυφάδα (pics)

Ερχονται τα αερόπλοια: Εισιτήριο 200.000 ευρώ για το παρθενικό ταξίδι στα 300 μέτρα πάνω από το Βόρειο Πόλο 

Exit mobile version