Kατά τη διάρκεια πενταήμερης επίσκεψής του στην Ινδία στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο CEO της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, επισκέφτηκε τέσσερις πόλεις, συναντήθηκε με πολλά στελέχη επιχειρήσεων και ερευνητές, πήρε πολλές selfies και μίλησε με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι για τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Η επίσκεψή του αυτή ήταν τόσο γεμάτη με επισκέψεις που παραδέχθηκε πως τα έβγαλε πέρα μόνο με συνεχείς καφέδες και… πολλές ομελέτες μασάλα.
Ο Χουάνγκ μπορεί, μεν, να αντιμετωπίστηκε ως ηγέτης χώρας, αλλά η επίσκεψή του ήταν ξεκάθαρα επαγγελματική. Το κράτος της νότιας Ασίας των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία, τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει τις high-tech εξαγωγές στην Κίνα και ο πλανήτης προσπαθεί να βρει εναλλακτική προέλευση παραγωγής ηλεκτρονικών.
Σε συνάντησή του με επιχειρηματίες στο Δελχί, ο Χουάνγκ μίλησε για την επανεκπαίδευση σωρείας επαγγελματιών στη χώρα και δημιουργία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της ινδικής αγοράς. Παράλληλα, τόνισε πως είναι μεγάλος υποστηρικτής των ταλέντων που παράγουν τα ινδικά Ινστιτούτα Τεχνολογίας.
Η Nvidia και η Ινδία ποντάρουν και οι δύο εξαιρετικά στην τεχνητή νοημοσύνη και την εξέλιξη της χώρας στον συγκεκριμένο τομέα.
Οι κατασκευαστές μικροτσίπ δεν μπορούν να πουλήσουν ημιαγωγούς στην Κίνα η οποία αποτελεί και το 1/5 των πωλήσεων της Κίνας, αφού ανησυχούν πως αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για κυβερνοπόλεμο και δημιουργία προηγμένων οπλικών συστημάτων, εξού και η στροφή προς τη γείτονα χώρα.
Αν και οι Ινδοί μηχανικοί αποτελούν κύριο μέρος του ψηφιακού τομέα της χώρας, η χώρα δεν έχει ακόμα αναπτύξει τις νέες τεχνολογίες τις οποίες έχει ανάγκη για την κατασκευή των μικροτσίπ της Nvidia, αλλά σκοπεύει να το κάνει σύντομα, προσελκύοντας την «Team Green» όπως και τις AMD και Intel.
«Η Ινδία αποτελεί στρατηγική επιλογή για το μέλλον της Nvidia», τόνισε ο πρόεδρος της Infosys Ltd., Ναντάν Νιλεκάνι.
Στο Δελχί, ο Χουάνγκ επισκέφτηκε την πρωθυπουργική κατοικία και συνομίλησε με τον Μόντι για τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.
Δεν ήταν, επίσης, τυχαίο πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, η Reliance του Μουκές Αμπάνι ανακοίνωσε πως η θυγατρική Jio Platforms πρόκειται να κατασκευάσει υποδομές ΤΝ χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της Nvidia, κάτι το οποίο θα κάνει και o κολοσσός Tata.
H Ινδία έχει μεν τη θέληση αλλά αντιμετωπίζει και δυσκολίες στην προσπάθειά της αυτή να μετατραπεί σε κέντρο ΤΝ. Δεν έχει ακόμα δυνατότητα υπολογιστών exascale οι οποίοι μπορούν να διαχειρίζονται -κυριολεκτικά- δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο, ούτε το ταλέντο για τη δημιουργία προηγμένου κώδικα τεχνητής νοημοσύνης.
Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί μία από τις γρηγορότερα αναδυόμενες αγορές για την σύγχρονη τεχνολογία, κάτι το οποίο έχει δημιουργήσει τεράστια ζήτηση για μικροτσίπ και κάρτες γραφικών Nvidia.
Η χώρα έχει, επίσης, κολοσσούς όπως η Jio Platforms, οι οποίοι διαχειρίζονται και συγκεντρώνουν δισεκατομμύρια σημεία δεδομένων καθημερινά, κάτι το οποίο θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη των βάσεων δεδομένων στις οποίες θα βασιστεί η επόμενη εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Bloomberg, η Nvidia έχει ήδη τέσσερα κέντρα μηχανικής στην Ινδία στα οποία εκπαιδεύει και απασχολεί συνολικά 4.000 μηχανικούς.
Διαβάστε ακόμη
Ανακούφιση για Fed και ΕΚΤ από τα αναμενόμενα στοιχεία για δομικό πληθωρισμό (γραφήματα)
Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη για τη νέα κακοκαιρία – Κλειστά τα σχολεία στη Θεσσαλία
Γιατί η κινεζική αγορά χαλκού αντιμετωπίζει δυσκολίες (πίνακες)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ