search icon

Bloomberg

Ντράγκι: «Whatever it takes» για την ιταλική οικονομία – Το στοίχημα των €261 δισ.

Η κυβέρνηση Ντράγκι υπολογίζει πως με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κεφαλαίων θα αυξήσει την ανάπτυξη κατά 3,6% μέχρι το 2026 - Τα προβλήματα της Ιταλίας έχουν στο επίκεντρο ένα χρέος-μαμούθ, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στο 160% του ΑΕΠ της χώρας

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, προχωρά στο αποκαλούμενο “σωτήριο” πρότζεκτ της ιταλικής οικονομίας με στόχο την έξοδο από το τέλμα της πανδημίας και την αντιμετώπιση διαρθρωτικά της προβλήματα, χρησιμοποιώντας 261,11 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού ταμείο ανάκαμψης. 

Πολλά βασίζονται στο συγκεκριμένο πλάνο. Εάν λειτουργήσει, τότε η πληγείσα ιταλική οικονομία, η οποία εδώ και πολλά χρόνια θεωρείται ως το “σημείο μηδέν” της ευρωπαϊκής κρίσης, μπορεί να ανακάμψει. Η κυβέρνηση υπολογίζει πως η οικονομική υποστήριξη θα αυξήσει την οικονομική ανάπτυξη κατά 3,6% μέχρι το 2026.

Η συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη ή την Πέμπτη αναμένεται να του δώσει το τελικό “πράσινο φως” πριν την αποστολή του πλάνου για τελική έγκριση από τις Βρυξέλλες πριν τις 30 Απριλίου.

Η Γερμανία και η Γαλλία, οι δύο χώρες-κλειδί της σύστασης του ευρωπαϊκού πακέτου ανάκαμψης παρουσίασαν τα δικά τους προγράμματα την Τρίτη το απόγευμα. 

Περίπου το 40% της ιταλικής χρηματοδότησης προορίζεται για “πράσινα” προγράμματα και το 25% σε ψηφιακή αναδιάρθρωση, με τις προτεραιότητες να είναι οι υποδομές και οι σιδηρόδρομοι.

Το πακέτο του Ντράγκι, πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ,  ο οποίος ηγείται μίας ευρείας κυβέρνησης συνεργασίας, επιπροστίθεται στα 170 δισ ευρώ των οικονομικών κινήτρων για την ενίσχυση της οικονομίας κατά της πανδημίας το 2020.

Χρέος-μαμούθ

Τα προβλήματα της Ιταλίας έχουν στο επίκεντρο ένα χρέος-μαμούθ, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στο 160% του ΑΕΠ της. Το χρέος αυτό αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή για την Ιταλία και την ίδια την ΕΕ, ενώ οι οικονομολόγοι και οι ρυθμιστές αναφέρουν πως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής του είναι η ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Την παρούσα στιγμή, η Ιταλία προστατεύεται από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ το οποίο κρατά τα ποσοστά χρέους σε διαχειρίσιμο επίπεδο. Μια εύρωστη ανάκαμψη στην Ιταλία θα μειώσει τα τυχόν ρίσκα όταν η ΕΚΤ μειώσει τις αγορές της.

Οι εταιρείες που αναμένεται να βγουν κερδισμένες από το πρόγραμμα Ντράγκι συμπεριλαμβάνουν τις τεχνολογικές, τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, υπηρεσιών και υποδομών, σύμφωνα με την Mediobanca. Η επιτάχυνση του προγράμματος αλλαγής σε “πράσινη ενέργεια” αποτελεί θετικό βήμα, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτή, όπως τις Enel SpA, Snam SpA, Prysmian SpA, Hera SpA και ERG SpA.

Oι προγραμματισμένες επενδύσεις κυμαίνονται από τα 6 δισ ευρώ για τις υπερσύγχρονες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τα 750 εκατ ευρώ για τα υψηλής τεχνολογίας βιομηχανικά πρότζεκτ όπως η παραγωγή μικροτσίπ και η κατασκευή σταθμών φόρτισης ηλεκτρονικών οχημάτων.

Πάνω από το ήμισυ των επενδύσεων στις υποδομές, ιδιαίτερα στους σιδηρόδρομους και τα λιμάνια, θα επικεντρωθεί στη βελτίωση του ιταλικού νότου, σύμφωνα με τον Ντράγκι. Οι επενδύσεις πηγαίνουν χέρι-χέρι με ρυθμίσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας, κάτι που πολλάκις έχει απωθήσει τους ξένους επενδυτές.

Διαβάστε ακόμη:

Lockdown: Με sms στο 13033 σε καφέ, εστιατόρια, τι αλλάζει στις μετακινήσεις – Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά (vid)

Eurobank: Σημαντική υπερκάλυψη για το 6ετές ομόλογο – Στο 2,125% η απόδοση

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Τα επόμενα βήματα – Πότε θα έρθουν τα πρώτα χρήματα στην Ελλάδα

Exit mobile version