search icon

Bloomberg

Ντράγκι: Γιατί η ΕΕ χρειάζεται πιο πολύ από ποτέ τον Σούπερ Μάριο της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής

Ο Ντράγκι δεν είναι ένας τυπικός τραπεζίτης ή ένας κλασικός τεχνοκράτης. Γνωρίζει από πολιτική και ξέρει πως να τη χρησιμοποιήσει. Η επιστροφή του σηματοδοτεί την επιστροφή του “Μοχάμεντ Αλί” της ευρωπαϊκής σκηνής. 

Eνα χαρακτηριστικό του Μάριο Ντράγκι που γνωρίζουν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι πως ο ισχυρός Ιταλός δεν θα χάσει ποτέ την υπομονή του.

Οταν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε συνάντηση των ευρωπαϊκών αρχών στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο του 2015 για το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, πολλοί περίμεναν πως ο πρώην ΥΠΟΙΚ της χώρας, Γιάνης Βαρουφάκης, θα προκαλούσε προβλήματα. Τη στιγμή που ο Γιούνκερ και ο Ελληνας πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μελετούσαν γραμμή – γραμμή τις νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ο Ντράγκι οι ο Βαρουφάκης είχαν τη δική τους «μάχη». Ο «ρέμπελος» Βαρουφάκης και ο πρόεδρος της ΕΚΤ μιλούσαν για τους αποπληθωριστικούς μηχανισμούς του ΑΕΠ και τα διλήμματα της μακροοικονομικής πολιτικής του 1930. 

Τρεις ημέρες μετά, ο Ντράγκι «πάγωσε» την επείγουσα ρευστότητα προς την Ελλάδα και ο Τσίπρας τελικά οδηγήθηκε σε υπογραφή νέας μορφής της συμφωνίας το ίδιο βράδυ.

Το ιστορικό, πια, επεισόδιο αποδεικνύει τις ικανότητες του 73χρονου βετεράνου. Είναι υπομονετικός, ήρεμος αλλά και αδίστακτος. Ο Ντράγκι, τώρα πια, θα βρίσκεται στο ευρωπαϊκό τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Ο Ντράγκι δεν είναι ένας τυπικός τραπεζίτης ή ένας κλασικός τεχνοκράτης. Γνωρίζει από πολιτική και ξέρει πώς να τη χρησιμοποιήσει. Η επιστροφή του σηματοδοτεί την επιστροφή του «Μοχάμεντ Aλι» της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής.

Κατά τη διάρκειά του ως πρόεδρος της ΕΚΤ ο Ντράγκι ήταν ένας από τους λίγους που μπορούσαν να τραβήξουν το ενδιαφέρον των υπόλοιπων αρχηγών κρατών όταν εισερχόταν στο δωμάτιο των διαπραγματεύσεων. Ως πρώτος ομιλητής, συχνά-πυκνά ο Ντράγκι ήταν αυτός που έθετε τα επί τάπητος θέματα της συνομιλίας.

Μπορούσε να πείσει τους αρχηγούς χωρών μέσω συνοπτικών, ευκρινών και πραγματικών δεδομένων. Η πρωθυπουργία του έρχεται τη στιγμή που η Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης, Ανγκελα Μέρκελ προετοιμάζει την αποχώρησή της, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένει δύσκολες εκλογές το 2022, μετά το ανοιχτό τραύμα του κορωνοϊού. 

Τα ευρωπαϊκά στελέχη ελπίζουν πως ο Ντράγκι θα αποτελέσει καταλύτη των αλλαγών τόσο στην Ιταλία όσο και στις Βρυξέλλες. Παρόλα αυτά, η κατάσταση στη χώρα του είναι περίπλοκη και μπορεί να δυσκολέψει τα μάλα την ικανότητά του για πραγματική αλλαγή. Ο Ντράγκι έχει μόλις δυο χρόνια για να επιδιορθώσει μια χώρα η οποία υποφέρει εδώ και δύο δεκαετίες, ενώ το 65% των Ιταλών κρατούν οπτιμιστική στάση ως προς τη διακυβέρνησή του. 

Η ιταλική οικονομία, όμως, βρίσκεται σε τελματώδη κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν την επέλαση της πανδημίας, η οποία έχει κοστίσει 95.000 ζωές ιταλών πολιτών και έχει οδηγήσει το χρέος στο 160% του ΑΕΠ. Η πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ντράγκι είναι η σοφή και ορθή χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης της τάξεως των 750 δισ ευρώ για να επαναφέρει την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και να μειώσει τη γραφειοκρατία. Παράλληλα αντιμετωπίζει και την πρόκληση της μείωσης της ανεργίας (ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους) και τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, κάτι που «τρομάζει» πολλούς επενδυτές.

Οπως και για τους υπόλοιπους 26 ηγέτες της ΕΕ, το κύριο και πρωταρχικό μέλημα θα είναι ο εμβολιασμός των πολιτών και η ανάδυση των οικονομιών από την άλλη πλευρά του πανδημικού τούνελ. Πέραν αυτού, μπορεί να αφήσει και το μοναδικό του στίγμα, εάν πράξει σωστά. Ο Ντράγκι πάντα ανέφερε πως η οικονομική ανάκαμψη μετά την οικονομική κρίση χρειάζεται τρεις πυλώνες.

Η ΕΚΤ πρέπει να επιμηκύνει το χρόνο αντίδρασης, κάτι το οποίο κάνει αυτή τη στιγμή μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων. Ο επόμενος πυλώνας ήταν η συγκέντρωση χρηματοοικονομικών assets που θα βοηθήσουν την ευρωζώνη και τους θεσμούς της, κάτι το οποίο γίνεται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο τρίτος πυλώνας είναι πως τα κράτη-μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία για να αναβαθμίσουν τις οικονομίες τους. Στην Ιταλία, ο Ντράγκι τώρα αναλαμβάνει τα ηνία αυτής της αναβάθμισης.

Το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια του, ακόμη και για τις πιο «λιτές» οικονομίες της Ευρώπης όπως η Ολλανδία. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε γνωρίζει πολύ καλά πως ο Ντράγκι χρησιμοποιεί δεδομένα για να υποστηρίξει τις θέσεις του και όχι λαϊκίστικες φωνές.

Διαβάστε ακόμη:

Πρωτογενές έλλειμμα €1,5 δισ. φέρνει η «βουτιά» 16% στα έσοδα

«Καρφιά» Σαρρηγεωργίου προς την κυβέρνηση για τα κίνητρα στην ιδιωτική ασφάλιση

Τζένιφερ Γκέιτς: Η 24χρονη κόρη του Μπιλ Γκέιτς, η αγάπη της για τα άλογα και η περιουσία των $108 δισ.

Exit mobile version