search icon

Bloomberg

Ντε Γκίντος: Προτεραιότητές μας η τραπεζική ενοποίηση και η μεταρρύθμιση του ESM

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα πρέπει να είναι η υψηλότερη προτεραιότητα στην οικονομική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λούις Ντε Γκίντος υπογράμμισε τις αρετές της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, ανέφερε πως η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης είναι «ένας από τους πιο επείγοντες στόχους που θα καταστήσουν την Ευρώπη πιο ανθεκτική και πιο ανταγωνιστική».

Παρ’ όλα αυτά, μια διασυνοριακή συγχώνευση όπως αυτή  μεταξύ της Unicredit και της Commerzbank που συζητείται επί του παρόντος αντιμετωπίζεται ως εθνικό θέμα και στις δύο χώρες.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως «δεδομένης της σημασίας της χρηματοδότησης των τραπεζών για την πραγματική οικονομία, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα πρέπει να είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα στην οικονομική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν πολιτικά εμπόδια για την επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει πραγματική οικονομική και νομισματική ένωση χωρίς τραπεζική ένωση».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σημείωσε πως «ο καλύτερος συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής, για παράδειγμα μέσω ενός κοινού δημοσιονομικού μέσου ή της προόδου προς την κατεύθυνση της ένωσης κεφαλαιαγορών, θα ήταν επίσης σημαντικός».

«Αν θέλετε μια ενιαία τραπεζική αγορά, θα πρέπει να έχετε γνήσιες, πανευρωπαϊκές τράπεζες. Γι’ αυτό είναι σημαντική η διασυνοριακή ενοποίηση του τραπεζικού τομέα. Δεν συζητώ τα πλεονεκτήματα των μεμονωμένων περιπτώσεων, αλλά κατά την άποψή μου, η ευρωπαϊκή προσέγγιση θα πρέπει να υπερισχύει της εθνικής. Αυτός είναι ο δρόμος προς τα εμπρός για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγησή μας για κάθε συναλλαγή συγχώνευσης και εξαγοράς βασίζεται πάντα αποκλειστικά σε κριτήρια προληπτικής εποπτείας και φερεγγυότητας. Αυτή είναι η κατευθυντήρια αρχή για εμάς, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς όσον αφορά τη συγχώνευση αυτή καθαυτή και την απουσία της Ιταλίας από τη συμφωνία για την μεταρρύθμιση του ESM, o Ντε Γκίντος ανέφερε πως «στην προηγούμενη απάντησή μου, αναφέρθηκα στο πόσο σημαντικό είναι να υπερισχύσει η ευρωπαϊκή προσέγγιση έναντι της εθνικής».

«Αλλά αυτή η αρχή πρέπει να είναι συνεπής από όλες τις πλευρές και σε όλα τα είδη των καταστάσεων. Κατά τη γνώμη μου, μια φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση για την ολοκλήρωση της οικονομίας, του τραπεζικού συστήματος και των κεφαλαιαγορών θα πρέπει να είναι αυτή που θα επικρατήσει για όλα τα υπό συζήτηση θέματα, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του ESM», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Αποχωρεί ο Χρήστος Τσόλκας από επικεφαλής της ΔΕΛΤΑ και της NutriCo

Ποσοστό στον Αστέρα Βουλιαγμένης αποκτά ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου

Είδη πολυτελείας: Πέρασε και δεν ακούμπησε από την ύφεση η Prada – Ο ρόλος της γενιάς Ζ

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version