Οι περισσότερες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αρκετά ισχυρές για να επιβιώσουν από τον αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού, όπως υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην ισπανική ενημερωτική ιστοσελίδα El Independiente, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος.
«Σε λίγες μέρες, η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της ανάλυσής της σχετικά με το πόσο ευάλωτες είναι οι τράπεζες, μία ανάλυση που γίνεται στη λογική των stress tests», υπογράμμισε ο ντε Γκίντος . «Υπάρχουν ενδείξεις ότι με αυτό το υψηλό επίπεδο φερεγγυότητας, οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούσαν να αντέξουν σε μία δυνητική υποχώρηση 9% του ΑΕΠ και να επιβιώσουν για τα επόμενα δύο χρόνια που θα χρειαστούν για να επιστρέψει η δραστηριότητα στα προ κορωνοϊού επίπεδα».
Ωστόσο, οι τράπεζες πρέπει να φανούν «εξαιρετικά συνετές» κατά τη διανομή μερισμάτων, σύμφωνα με τον ντε Γκίντος, ο οποίος σημείωσε ότι ο μέσος κεφαλαιακός δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών διαμορφώνεται στο 15%. Η σύσταση της ΕΚΤ για αναστολή απόδοσης μερισμάτων προσανατολίζεται στο να αποτρέψει μία ενδεχόμενη πιστωτικής κρίση, είπε.
«Τα τραπεζικά κέρδη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή μερισμάτων, αλλά για την περαιτέρω υποστήριξη του δανεισμού», τόμνισε ο Ντε Γκουίνδος.
Η ΕΚΤ συγκλήνει στο να ζητήσει από τις τράπεζες να περιορίσουν τις πληρωμές τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, καθώς αρκετά μέλη του εποπτικού συμβουλίου δεν βλέπουν αρκετά σημάδια αναζωογόνησης της οικονομίας για να δικαιολογήσουν την απόδοση μερισμάτων, όπως σημείωσε το Bloomberg στις 22 Ιουλίου.