search icon

Bloomberg

Ντάλιο: Οι δυο κορυφαίοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Οι αμερικανικές εκλογές και πώς θα αποτιμηθεί μια ενδεχόμενη νίκη Τραμπ - Πώς θα αντιδράσουν οι κινέζοι επενδυτές

Οι εσωτερικές συγκρούσεις θα αποτελέσουν το «αποκορύφωμα της χρονιάς», ιδίως όσον αφορά το ζήτημα της αποδοχής του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών και από τα δύο κόμματα, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και ιδρυτής της Bridgewater Associates Ρέι Ντάλιο.

Οι πολιτικές από μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ντόναλντ Τραμπ θα είναι πολύ διαφορετικές από μια δημοκρατική, δήλωσε ο Ντάλιο κατά τη διάρκεια βιντεοσκοπημένης ομιλίας στο Οικονομικό Φόρουμ του Γκρίνουιτς στο Χονγκ Κονγκ την Τετάρτη. Ωστόσο, όσον αφορά τις πολιτικές κατά της Κίνας, υπάρχει ευρεία συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οικονομικών κυρώσεων που θα ήταν πραγματικά τρομερές για τον κόσμο», δήλωσε ο επενδυτής.

Ο Ντάλιο οικοδομούσε την υπόθεση ότι ο κόσμος εισέρχεται σε μια περίοδο μεγαλύτερων κινδύνων, λόγω της δημιουργίας τεράστιου χρέους, των πρωτοφανών εσωτερικών συγκρούσεων στις ανεπτυγμένες χώρες και των συγκρούσεων των μεγάλων δυνάμεων. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν φυσικές καταστροφές που θα κόστιζαν 8% του ετήσιου παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για να περιοριστούν, πανδημίες και η μεγαλύτερη βιομηχανική επανάσταση που προωθείται από την τεχνητή νοημοσύνη. Οι αβεβαιότητες απαιτούν αποτελεσματική διαφοροποίηση των επενδύσεων, σε διάφορες χώρες, νομίσματα και κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
«Η δύναμη της διαφοροποίησης είναι μεγαλύτερη από τη δύναμη ακόμη και της καλής λήψης αποφάσεων», είπε.

Κοιτάζοντας πίσω στην ιστορία, «ο οικονομικός πόλεμος προηγείται του στρατιωτικού πολέμου», είπε. Ενώ το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρξει άμεση μορφή στρατιωτικής σύγκρουσης, στο θέμα της Ταϊβάν, η πολιτική της μίας Κίνας «δεν θα συνεχιστεί για πάντα». Αυτό προκάλεσε ερωτήματα από διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι εκτιμούν αν θα υποστούν ζημιές από τις ενέργειες της δικής τους κυβέρνησης, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Οι Αμερικανοί επενδυτές που επενδύουν στην Κίνα θα μπορούσαν να βιώσουν αρνητικές συνέπειες από τις κυβερνήσεις τους», δήλωσε ο Ντάλιο. «Και υπάρχει ανησυχία ότι από την κινεζική πλευρά θα μπορούσαν να το κάνουν δύσκολο».

Αυτές οι ανησυχίες αντικατοπτρίζονται στην πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς στο Χονγκ Κονγκ και στην ηπειρωτική χώρα νωρίτερα φέτος, δήλωσε ο Ντάλιο. Τώρα τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία έχουν πολύ ελκυστικές τιμές, είπε, προσθέτοντας ότι η Bridgewater τα πήγε πολύ καλά λειτουργώντας εκεί τα τελευταία πέντε χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για επενδύσεις στην Κίνα.

Ενώ θα παραμείνει επενδυμένος στις ΗΠΑ και την Κίνα – οι οποίες, όπως είπε, είναι οι μόνοι μεγάλοι παίκτες στην επαναστατική νέα τεχνολογία – επέστησε την προσοχή σε ουδέτερα κράτη, όπως αυτά της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Ινδίας, ακόμη και της Μέσης Ανατολής. Σε έναν πόλεμο, οι ουδέτερες χώρες συχνά τα καταφέρνουν καλύτερα ακόμη και από τον νικητή. Το κλειδί είναι να δώσουμε προσοχή στην «ποσότητα» της διαφοροποίησης.

Ο Ντάλιο προτιμά τα μετοχικά περιουσιακά στοιχεία από τα χρεωστικά, καθώς ανησυχούσε ότι η τελευταία κατηγορία περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να προσφέρει επαρκείς αποδόσεις. Οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν πολλά από αυτά τα χρέη και κάθονται πάνω σε ζημίες, είπε, προσθέτοντας ότι μπορεί να χρειαστεί να νομισματοποιήσουν αυτές τις ζημίες, μια κλασική συνέπεια πληθωρισμού στα τέλη του κύκλου. Ο χρυσός θα πρέπει να βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο των επενδυτών, καθώς αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα, αμέσως μετά το δολάριο και το ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Ανοίγουμε μέτωπο με τις πολυεθνικές – Το πρώτο πρόβλημα των πολιτών είναι η ακρίβεια

Ευρωεκλογές 2024: Αντίστροφη μέτρηση για την 9η Ιουνίου – Το προφίλ των υποψήφιων ευρωβουλευτών

Yδροπλάνα: «Πιάνουν» Φθιώτιδα και αλλάζουν την εικόνα σε 5 λιμάνια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version