Η Νορβηγία όπως φαίνεται δεν γίνεται η πρώτη… χώρα που θα εγκρίνει σχέδιο για ορυχεία στον βυθό της θάλασσας, καθώς έχασε τη δικαστική μάχη, με τους ακτιβιστές υπέρ του κλίματος να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή.
Υπενθυμίζεται ότι αν και υπήρξαν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νορβηγίας, η κυβέρνηση τον προηγούμενο μήνα κατέληξε σε συμφωνία με δύο κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούσαν για ενδεχόμενες περιβαλλοντικές βλάβες. Εδώ και δεκαετίες είναι γνωστό ότι μεγάλες εκτάσεις των βυθών είναι καλυμμένες με διάσπαρτους «πολυμεταλλικούς κονδύλους», οι οποίοι περιέχουν μέταλλα όπως μαγγάνιο, σίδηρο, νικέλιο και κοβάλτιο. Η συλλογή αυτών των κονδύλων ήταν αδύνατη προτού η πετρελαιοβιομηχανία αναπτύξει τεχνολογίες για γεωτρήσεις σε βαθιά νερά. Πολλοί όμως πιστεύουν ότι η τεχνολογία δεν έχει φτάσει ακόμα στο επίπεδο που πρέπει.
Όπως φαίνεται λοιπόν με σημερινή απόφαση, μπήκε «φρένο» στα σχέδια της σκανδιναβικής χώρας, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg καθώς το περιφερειακό δικαστήριο του Όσλο τάχθηκε κατά, συμπεραίνοντας ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις των εκπομπών από την καύση βάσει του νόμου, καθώς και ότι δεν έχει υπάρξει έρευνα για τις πιθανές επιπτώσεις των εκπομπών αυτών.
Ακόμη, όσον αφορά τη σημερινή απόφαση, απαγορεύτηκε στο κράτος να λάβει παρόμοιες αποφάσεις που απαιτούν την έγκυρη έγκριση σχεδίου ορυχείων στον βυθό, έως ότου διαπιστωθεί νομικά η εγκυρότητα των αποφάσεων.
Είναι ξεκάθαρο, ότι η εν λόγω απόφαση αποτελεί σημαντική νίκη για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις oι oποίες καταδίκασαν τα σχέδια περί κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου, τα οποία εγκρίθηκαν από το υπουργείο ενέργειας το 2021 και το 2023.
Μάλιστα, σε μια προηγούμενη υπόθεση, η Greenpeace και οι «Φίλοι της Γης» μαζί κι με άλλους ακτιβιστές για το κλίμα, είχαν υποστηρίξει ότι η έγκριση της εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική κατά τη διάρκεια μιας κλιματικής κρίσης παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Ωστόσο, αφού δεν κατάφεραν να πείσουν το Ανώτατο Δικαστήριο σε εκείνη την υπόθεση κι έπειτα από μια σειρά εφέσεων, οι ομάδες υπέβαλαν την υπόθεσή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Διαβάστε ακόμη
ING: Γιατί η Ελλάδα θα υπεραποδώσει και το 2024 (πίνακας)
ΕΕ: Οι νέοι κανόνες για «ξέπλυμα χρήματος», χρηματοδότηση τρομοκρατίας και φοροδιαφυγή
ΑΑΔΕ: Με λογισμικό θα ανιχνεύονται οι… ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ