search icon

Bloomberg

Nέος γύρος επενδύσεων ύψους $70 εκατ. στην startup ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης Figure

Η εταιρεία σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ρομπότ το οποίο θα χρησιμοποιεί την ΤΝ και θα αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση επικίνδυνων καθηκόντων στον τομέα της βιομηχανίας

Η startup ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης Figure προσέλκυσε $70 εκατομμύρια επενδύσεων για τη δημιουργία ενός ρομπότ το οποίο, όπως υποστηρίζει, μελλοντικά πρόκειται να αναλάβει τη διεκπεραίωση πολλών καθημερινών και δύσκολων ανθρώπινων καθηκόντων.

Η εταιρεία η οποία εδρεύει στην Καλιφόρνια, ανέφερε πως το ρομπότ με ονομασία «Figure 01» θα μπορέσει να αντισταθμίσει τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, να πραγματοποιήσει πληθώρα επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία εργασιών και να ενισχύσει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

«Ευελπιστούμε να αποτελέσουμε μία από τις πρώτες εταιρείες οι οποίες θα παράγουν ένα ρομπότ το οποίο θα είναι χρήσιμο και θα βοηθά την αγορά», τόνισε ο ιδρυτής και CEO Μπρετ Άντκοκ σε πρόσφατη συνέντευξή του, προσθέτοντας πως «τα δομημένα, επαναλαμβανόμενα και πολλές φορές επικίνδυνα καθήκοντα τα οποία επωμίζονται οι εργαζόμενοι σε αποθήκες θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαιρετικό πρώτο βήμα για το ρομπότ μας».

Ο Άντκοκ ίδρυσε την Figure το 2022. H ομάδα των 50 εργαζομένων συμπεριλαμβάνει πρώην στελέχη της Boston Dynamics, της Tesla Inc. και του moonshot research lab της Google, μεταξύ άλλων. Η Figure, όπως και πολλές άλλες εταιρείες του κλάδου, θεωρούν πως οι αποθήκες των επιχειρήσεων αποτελούν μία εξαιρετικά ελκυστική επιλογή για την εμπορικοποίηση των ρομποτικών εργατών.

Η Figure εισέρχεται δυναμικά στον ολοένα και αναπτυσσόμενο κλάδο της ρομποτικής και των drones, έχοντας συγκεντρώσει συνολικά κεφάλαια ύψους $5,73 δισεκατομμυρίων από το 2022, σύμφωνα με δεδομένα της Pitchbook. Η εταιρεία καλείται να ανταγωνιστεί την καναδική Sanctuary AI η οποία δημιουργεί ένα ρομπότ με παρεμφερή σκοπό ονόματι «Phoenix». Η νορβηγική , από την πλευρά της, πρόσφατα έλαβε χρηματοδότηση ύψους $23,5 εκατομμυρίων από την OpenAΙ και άλλες εταιρείες. O Έλον Μασκ ανακοίνωσε πως η Tesla εργάζεται στην κατασκευή ενός ανδροειδούς ρομπότ με ονομασία «Optimus».

Η Figure σκοπεύει να προσφέρει τις υπηρεσίες των ρομπότ βάσει προγράμματος συνδρομής. Το επιχειρηματικό μοντέλο αυτό θα κάνει το ρομπότ φθηνότερο ενώ το πρόγραμμα θα λειτουργήσει πιλοτικά με έναν ή δύο πελάτες την επόμενη διετία, με συνολική διάρκεια μέχρι και πέντε ετών.

Ο Άντκοκ τόνισε πως η εταιρεία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης στο ρομπότ έτσι ώστε αυτά να μπορέσουν να καταλαβαίνουν απλές εντολές. Η τεχνολογία αυτή του Generative AI στην οποία βασίζεται και το ChatGPT χρησιμοποιεί αλγόριθμους για την επιλογή των καλύτερων αποτελεσμάτων μέσω τεράστιας γκάμας φωτογραφιών, βίντεο, κειμένων και λοιπών δεδομένων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Google έχει ανακοινώσει πως ήδη εργάζεται στο συνδυασμό ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης τέτοιου είδους μέσω του μοντέλου PaLM-E το οποίο συνδυάζει φωνητικές εντολές και οπτικά ερεθίσματα με τις τεχνολογίες αυτές.

Ο νέος κύκλος χρηματοδότησης της Figure συμπεριλάμβανε εταιρείες όπως η Parkway Venture Capital, Aliya Capital, Bold Ventures, Tamarack Global, FJ Labs και τον CEO της Neura Robotics, Τιλ Ρόιτερ. 

Διαβάστε ακόμα

Η Ελλάδα στις κορυφαίες επιλογές της Morgan Stanley για τις αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές (γραφήματα)

Moody’s: Στην Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως

Εξοχικά: Πιο φθηνά και από τα σχέδια αγοράζουν τώρα οι ξένοι στην Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version