search icon

Bloomberg

Νέο 10ετές ομόλογο εξέδωσε η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά την είσοδό της σε μνημόνια

Αυτη η Τρίτη αποτελεί για την Ελλάδα ένα ορόσημο στην ανάκαμψη της από μια τραυματική οικονομική κρίση

Αυτη η Τρίτη αποτελεί για την Ελλάδα ένα ορόσημο στην ανάκαμψη της από μια τραυματική οικονομική κρίση, καθώς εκδίδει ομόλογο 10 ετών για πρώτη φορά στα τελευταία εννέα χρόνια.

Η χώρα άνοιξε το βιβλίο προσφορών για ομόλογα ύψους τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (2.3 δισεκατομμύρια δολάρια), αφού ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προσέλαβε τράπεζες για την συγκεκριμένη πώληση, σύμφωνα με έναν εξοικειωμένο με το θέμα, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη τελικές.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που βρίσκεται μπροστά σε γενικές εκλογές φέτος και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει χάσει, έχει χαρακτηρίσει τις πωλήσεις ομολόγων ως απόδειξη ότι η χώρα έχει κάνει στροφή, αφού η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 25% κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης το περασμένο καλοκαίρι, η Ελλάδα αξιοποίησε την αγορά για έκδοση πενταετών ομολόγων ύψους 2,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Η επιτυχία αυτής της πώλησης, της πρώτης χώρας σε σχεδόν ένα χρόνο, άνοιξε το δρόμο για το σημερινό 10ετές ομόλογο.

Μετά την πώληση την Τρίτη, η Ελλάδα θα είναι σχεδόν στα δύο τρίτα του δρόμου για το στόχο της του 2019, δηλαδή να επιτύχει φέτος να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι ελληνικές μετοχές και ομόλογα έχουν κάνει “ράλι” φέτος, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να ξεπερνά το +15% και την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων κάτω από 3,7%. Η απόδοση έφτασε στο 37% περίπου στο απόγειο της κρίσης χρέους, το 2012, λίγο πριν υπερβεί η Ελλάδα το χρέος της έναντι των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα.

Η χώρα πώλησε για τελευταία φορά 10ετή ομόλογα τον Μάρτιο του 2010, με ένα κουπόνι 6,25%, καθώς η χώρα ήταν στο μάτι του κυκλωνα, αφού μια νέα κυβέρνηση αποκάλυψε ότι η προκάτοχός της είχε αποκρύψει το πραγματικό μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ενώ εξέδωσε ομόλογο αντίστοιχης ωρίμανσης το 2017, αυτό ήταν μέρος μιας ανταλλαγής ομολόγων η οποία εντασσόταν στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του χρέους της.

Τα προβλήματα της Ελλάδας άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια οικονομική κρίση και δύο μήνες αργότερα εισήλθε στην πρώτη από τις τρεις διασώσεις από τη ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Για άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που ακολούθησαν την Ελλάδα στην ανάγκη να λάβουν μέτρα διάσωσης, η έκδοση 10ετούς ομολόγου θεωρήθηκε ως βασική κίνηση στη διαδρομή προς την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας.

Η Moody’s Investors Service την Παρασκευή αναθεώρησε προς τα πάνω κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, σε Β1 από Β3. Αν και αυτό εξακολουθεί να είναι τέσσερα επίπεδα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, αυτό έδωσε νέα ώθηση στο κυβερνητικό σχέδιο πώλησης ομολόγων μετά από την κριτική εκ μέρους της Επιτροπής ότι η κυβέρνηση «σέρνει τα πόδια της» στις βασικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Exit mobile version