Οι μετοχές και τα ομόλογα του Πακιστάν αυξήθηκαν και η πακιστανική ρουπία έπεσε αφού η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επιδιώξει την 13η διάσωση (από τα τέλη της δεκαετίας του ’80) της οικονομίας της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη συρρίκνωση των οικονομικών της χώρας.
Ο βασικός δείκτης για τις μετοχές αυτού του κράτους της Νότιας Ασίας διέκοψε το σερί έξι ημερών με απώλειες, καθώς αυξήθηκε έως και 3%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, πριν ρευστοποιηθούν κάποια κέρδη, ενώ τα ομόλογα του σε δολάρια που λήγουν το 2027 ανέβηκαν στο υψηλότερο σημείο από τις 26 Ιουλίου. Η ρουπία, με μια ελεγχόμενη πορεία, έπεσε τουλάχιστον κατά 4,6% έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με παράγοντες που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα. Η κίνηση θεωρείται ότι έχει σχεδιαστεί από τις αρχές ως συναίνεση στις προσκλήσεις του ΔΝΤ για ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία.
Μετά από διαβουλεύσεις με τους «κορυφαίους οικονομολόγους», το Πακιστάν θα προσεγγίσει επισήμως το ΔΝΤ για στήριξη και ο υπουργός Οικονομικών Asad Umar θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με αξιωματούχους κατά την ετήσια συνάντηση στελεχών του Ταμείου στο Μπαλί αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Ο Umar δήλωσε στο Bloomberg τον Αύγουστο ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια δολάρια.