Η Mubadala Investment του Άμπου Ντάμπι ήταν το πιο ενεργό κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο πέρυσι, καθώς αύξησε τις συμφωνίες σε όλα τα πεδία, από την ιδιωτική πίστη έως την τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτό συνέβη καθώς το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο ήταν το πιο ενεργό το 2023, επιβράδυνε τις δαπάνες και επικεντρώθηκε εκ νέου σε επενδύσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Η Mubadala διέθεσε 29,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ερευνών Global SWF. Αυτό ήταν 67% περισσότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα και ξεπέρασε κατά πολύ την ευρύτερη αύξηση των επενδύσεων των κρατικών ταμείων κατά 7% παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια της Μέσης Ανατολής αποτελούσαν τα πέντε από τα 10 πιο ενεργά παγκόσμια κεφάλαια που έκαναν τις περισσότερες συμφωνίες για δεύτερη συνεχή χρονιά. Δύο άλλα ταμεία με έδρα το Άμπου Ντάμπι, το Abu Dhabi Investment Authority και το ADQ, βρίσκονταν επίσης στον κατάλογο, μαζί με το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων και το Qatar Investment Authority. Τα πέντε αυτά ταμεία επένδυσαν 82 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Ωστόσο, είναι τα κρατικά κεφάλαια του Άμπου Ντάμπι που αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου δείκτη, γεγονός που καταδεικνύει την πιο επιθετική προσέγγιση του πλούσιου σε πετρέλαιο εμιράτου να χρησιμοποιήσει τη χρηματοοικονομική του δύναμη πυρός για να γίνει μια παγκόσμια δύναμη σε κλάδους όπως η χρηματοδότηση, η τεχνολογία και οι βιοεπιστήμες. Τα κρατικά ταμεία που ελέγχονται από το εμιράτο επένδυσαν πάνω από 57,6 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με την Global SWF.

Το σαουδαραβικό ταμείο πλούτου διέθεσε 31,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 είτε άμεσα είτε μέσω θυγατρικών. Το ποσό αυτό μειώθηκε σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, γράφει το Bloomberg.

Ο διοικητής του PIF Γιασιρ Αλ Ραμαγιάν δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η εστίαση του ταμείου μετατοπίζεται στην εγχώρια οικονομία, καθώς επιδιώκει την ανάπτυξη νέων βιομηχανιών και την προώθηση της οικονομικής διαφοροποίησης.

Η Μέση Ανατολή φιλοξενεί μια σειρά από κρατικά ταμεία, τα οποία έχουν γίνει μια ολοένα και πιο σημαντική πηγή ρευστότητας για διεθνείς συμφωνίες μετά την αύξηση των τιμών της ενέργειας το 2022 που άφησε πλεονασματικούς τους περισσότερους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς του Κόλπου.

Η GIC Pte της Σιγκαπούρης και η Temasek Holdings Pte ήταν επίσης «σημαντικά πιο δραστήρια από ό,τι το 2023», όταν και τα δύο ταμεία είχαν μειώσει την ανάπτυξή τους κατά περίπου 50%, καθώς υιοθέτησαν μια πιο προσεκτική επενδυτική προσέγγιση.

Αυτό συνέβαλε στην αύξηση των συνολικών επενδύσεων των κρατικών ταμείων σε 136,1 δισ. δολάρια, από 127 δισ. δολάρια το 2023.

Οι ανεπτυγμένες αγορές παρέμειναν η κύρια εστίαση για τα περισσότερα παγκόσμια κρατικά επενδυτικά ταμεία, με την Mubadala να τοποθετεί το 85% των κεφαλαίων που έχει αναπτύξει σε αυτές.

Διαβάστε ακόμη

5 αρχιτεκτονικά γραφεία παρουσιάζουν κορυφαίους εργασιακούς χώρους στην Ελλάδα

Το τέλος των Σοβιετικών αγωγών φυσικού αερίου – Πως Τραμπ και Πούτιν παίζουν στην ενεργειακή σκακιέρα την Ευρώπη

Μισθοί: Ποιοι περιμένουν αύξηση αποδοχών το 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα