Παρά την αναμενόμενη ύφεση, ο Μπιλ Γκέιτς φαίνεται πως είναι έτοιμος να ξεκινήσει ένα νέο γύρο χρηματοδότησης της Breakthrough Energy Ventures (BEV) η οποία βοηθά νεοφυείς επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή και η οποία έχει ήδη επενδύσει $2 δισ. σε 100 startups.
«Παρά τη σχετική μείωση της ζέσης με την οποία οι επενδυτές προσεγγίζουν τις τεχνολογικές εταιρείες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος, πιστεύω πως θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε αρκετά κεφάλαια για την επίτευξη των στόχων μας. Μπορεί, μεν, αυτό να μην αποδειχθεί τόσο εύκολο όσο θα ήταν πριν από ένα εξάμηνο, αλλά θα προχωρήσουμε ακάθεκτοι με το νέο γύρο χρηματοδότησης», τόνισε ο Μπιλ Γκέιτς σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Bloomberg Green «Zero» και τον Ακσάτ Ράθι.
Αν και επιτυχημένοι κολοσσοί όπως η Tesla έχουν εισάγει την ηλεκτροκίνηση στην καθημερινότητά μας και εταιρείες ηλιακής και αιολικής ενέργειας παρέχουν φθηνότερη ενέργεια από τις αντίστοιχες των υδρογονανθράκων, πολλές από τις τεχνολογίες οι οποίες είναι αναγκαίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται ακόμα στα «γεννοφάσκια» τους. Το πρόσφατο αμερικανικό νομοσχέδιο καταπολέμησης του πληθωρισμού (IRA) ύψους $375 δισ., το οποίο υποστηρίζει εταιρείες τέτοιου είδους, αναμένεται να δώσει έναυσμα για την περαιτέρω δημιουργία και εξέλιξή τους.
Ο Γκέιτς, από την πλευρά του, ελπίζει πως οι προσπάθειές του μέσω της BEV θα προκαλέσουν μία μαζική μεταμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας η οποία θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Πολλές από τις εταιρείες στις οποίες επενδύει η BEV δραστηριοποιούνται σε λιγότερο γνωστούς τομείς, όπως η δημιουργία κλιματικά βιώσιμων λύσεων στην παραγωγή τσιμέντου και ατσαλιού.
«Χωρίς καινοτομία, η κλιματική αλλαγή δε θα λυθεί ποτέ», τόνισε ο Γκέιτς.
Ο συνιδρυτής της Microsoft μίλησε στο Bloomberg Green για την ενίσχυση των καινοτόμων λύσεων που προωθεί, τη σχέση του με το νομοσχέδιο IRA και τις προσπάθειες της Ευρώπης για τη μετάβαση σε «πράσινες» πηγές ενέργειας σε περίοδο ενεργειακής κρίσης.
Ράθι: Τον περασμένο Αύγουστο, αναφέρατε πως το Inflation Reduction Act (IRA) μπορεί να μετατρέψει την αμερικανική καινοτομία σε αμερικανικές επιχειρήσεις. Πώς θα το καταφέρει;
Γκέιτς: Πολλά από τα χρήματα του νομοσχεδίου προορίζονται για την κατασκευή υποδομών μακροπρόθεσμης αποθήκευσης ενέργειας, τις επενδύσεις σε πράσινο υδρογόνο, της βελτίωσης της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της απανθρακοποίησης της ατμόσφαιρας και της δημιουργίας κλιματικά βιώσιμων βιομηχανιών. Στα αρχικά στάδια, για παράδειγμα, η κατασκευή τσιμέντου μέσω περιβαλλοντικά βιώσιμων μεθόδων θα είναι πιο ακριβή, το οποίο σημαίνει πως θα υπάρχει ένα σημαντικό «πράσινο» premium.
Ράθι: Με απλά λόγια, δηλαδή, το «πράσινο» αυτό premium είναι η διαφορά του κόστους μεταξύ των νέων, βιώσιμων πρακτικών σε σχέση με τις παραδοσιακές.
Γκέιτς: Ακριβώς. Ο απώτερος στόχος είναι η επίτευξη ενός μηδενικού premium, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να προσεγγίσουμε τις αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη και να τους πούμε απλά πως «αυτός ο νέος τρόπος παραγωγής τσιμέντου και ατσαλιού δεν φέρει αυξημένο κόστος και είναι καλός για το περιβάλλον». Είναι ο μόνος τρόπος επίτευξης των μηδενικών εκπομπών ρύπων, αφού οι πλουσιότερες οικονομίες δεν πρόκειται να προσφέρουν απλόχερα τρισεκατομμύρια οικονομικής βοήθειας. Παράλληλα, χωρίς μηδενικό αυξημένο κόστος οι φτωχότερες χώρες δε θα σταματήσουν να παράγουν με τον παραδοσιακό τρόπο, αφού κάτι τέτοιο θα επηρεάσει αρνητικά το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών τους, ιδιαίτερα τη στιγμή που γνωρίζουν πως το μεγαλύτερο ποσοστό της ρύπανσης οφείλεται στις πλουσιότερες οικονομίες του πλανήτη.
Ράθι: Εάν υπήρχε κάποιος τεχνολογικός τομέας τον οποίο θα μπορούσατε να χαρακτηρίσετε ως γεμάτο με καινοτόμες ιδέες, ποιός θα ήταν; Για μένα θα ήταν αυτός της απανθρακοποίησης της ατμόσφαιρας.
Γκέιτς: Θα έλεγα πως εκπλήσσομαι από τις καινοτομίες στη γεωργία. Τις βασικές ιδέες του πως η φύση παράγει φαγητό. Για παράδειγμα, υπάρχει χρηματοδότηση για την έρευνα βελτίωσης της φωτοσύνθεσης και το διπλασιασμό της αποδοτικότητάς της. Πάντα γνώριζα πως η γεωργία είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά εξεπλάγην από τον αριθμό νέων, καινοτόμων ιδεών και προσπαθειών.
Ράθι: Η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις υψηλές τιμές ενέργειας κοστίζει πολύ στους Ευρωπαίους. Πώς πιστεύετε πως θα μπορούσε να κινηθεί η Γηραιά Ήπειρος δεδομένων των προβλημάτων της αλλά και της προσπάθειάς της για μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
Γκέιτς: Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Δυστυχώς, οι περισσότερες λύσεις έχουν χρονοδιάγραμμα 5 με 10 ετών. Όταν πολλοί μου λένε πως «μας αρέσουν οι δηλώσεις σας για τις κλιματικά βιώσιμες ενεργειακές λύσεις γιατί μπορούμε να πούμε στον Πούτιν πως δεν τον χρειαζόμαστε» τους απαντώ λέγοντάς τους «ναι, σε περίπου 10 χρόνια, πάρτε τον τηλέφωνο και πείτε τους πως δεν τον χρειάζεστε». Η εξισορρόπηση της κατάστασης είναι πολύ δύσκολη. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο πρέπει να βρεθεί οποιαδήποτε λύση, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει αύξηση των εκπομπών αερίων. Όσο συντομότερο τελειώσει ο πόλεμος, τόσο το καλύτερο, αλλά προφανώς υπάρχουν πολλά εμπόδια μέχρι να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.
Διαβάστε ακόμα:
Νέος κρατικός προϋπολογισμός με φιλόδοξους στόχους και αστάθμητους παράγοντες
Ανεβάζουν σταθερά ταχύτητα τα malls της Lamda Development
ΚΡΙ ΚΡΙ: Σε περιπέτειες η κερδοφορία παρά τις μεγάλες ανατιμήσεις στα προϊόντα