Την ριζοσπαστική πρόταση τα «μικρά» δάνεια που χορηγήθηκαν στις αμερικανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάσει του Προγράμματος Προστασίας Μισθοδοσίας (ΡΡΡ) κατά τη διάρκεια του lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού, να μετραπούν σε επιχορηγήσεις, κατέθεσε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε 4,9 εκατ. δάνεια, με το συνολικό ποσό που δόθηκεε να ανέρχεται στα 518,1 δισ. δολάρια.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν ξεκαθάρισε ποια δάνεια θεωρεί εκείνος και το επιτελείο του ως «μικρά».

Οι δηλώσεις αυτές του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, έρχονται μετά την επιστολή που απέστειλe ένας συνασπισμός σχεδόν 150 επαγγελματικών ενώσεων προς τους Αμερικανούς νομοθέτες, ζητώντας όλα τα δάνεια κάτω των 150.000 δολαρίων τα οποία έχουν χορηγηθεί στο πλαίσιο του ΡΡΡ να μετατραπούν αυτόματα σε επιχορηγήσεις, αντί να απαιτείται από τους επιχειρηματίες να ολοκληρώσουν την περίπλοκη διαδικασία – υποστηρίζονντας ότι έτσι θα εξοικονομηθούν περισσότερα από 7 δισ. δολάρια και αμέτρητες ώρες γραφειοκρατίας.

Οι επιχειρηματίες έχουν εκφράσει παράπονα ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα και περίπλοκη, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Βάσει των όρων του ΡΡΡ δάνεια έως 10 εκατ. δολάρια, μπορούν να δοθούν τελικά ως επιχορηγήσεις, σε περίπτωση που οι δανειολήπτριες εταιρείες χρησιμοποιήσαν το μεγαλύτερο μέρος τους για τις μισθολογικές τους ανάγκες.

Οι παραλήπτες υποβάλλουν αίτηση και πρέπει να αποδείξουν ότι διατήρησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους όπως και τους μισθούς τους, διαφορετικά το ποσό που θα παραγράφεται θα μειώνεται.