Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε να οριστεί μια ημερομηνία-στόχος για να ασχοληθεί σοβαρά το μπλοκ με την εισδοχή νέων μελών, καθώς η Ουκρανία και άλλες υποψήφιες χώρες πιέζουν να ανοίξουν τη συζήτηση για τη διεύρυνση που έχει βαλτώσει.
«Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι -και από τις δύο πλευρές- μέχρι το 2030 να διευρυνθούμε», δήλωσε τη Δευτέρα στο Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ στη Σλοβενία, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα στις επόμενες συνόδους κορυφής τους.
Ο Μισέλ δήλωσε ότι οι ηγέτες θα πάρουν θέση για την έναρξη επίσημων ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία και τη Μολδαβία και ότι θα ασχοληθούν επίσης εκ νέου με τις προοπτικές της Βοσνίας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετείχε σε δείπνο με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων στην Αθήνα, όπου η διεύρυνση ήταν το κύριο θέμα. Η συζήτηση έχει γίνει όλο και πιο επείγουσα καθώς η ΕΕ προσπαθεί να αμβλύνει τις προσπάθειες της Ρωσίας να ασκήσει επιρροή στην περιοχή, αλλά παραμένει επίσης αρκετά ευαίσθητη στο εσωτερικό του μπλοκ, λόγω της περίπλοκης ιστορίας των υποψηφίων και επειδή θα συνεπάγεται σημαντικές δημοσιονομικές ανταλλαγές.
«Ας είμαστε ειλικρινείς, μερικές φορές χρησιμοποιήσαμε -ίσως καταχραστήκαμε- την έλλειψη προόδου των μελλοντικών κρατών μελών για να αποφύγουμε να αντιμετωπίσουμε τη δική μας εργασία στο σπίτι, τη δική μας ετοιμότητα», πρόσθεσε. «Πρέπει τώρα να εξετάσουμε σοβαρά την ικανότητα της ΕΕ να απορροφήσει νέα μέλη».
Ο κ. Μισέλ δήλωσε ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν αν θα επιτρέψουν στους υποψήφιους να αρχίσουν να συμμετέχουν στην επιλογή των συνεδριάσεων της ΕΕ αφού ολοκληρώσουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για την ένταξη.
Ο Ντριταν Αμπαζοβιτς, πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, επέκρινε τους στόχους του Μισέλ, λέγοντας: «Το 2030 για εμάς, για το Μαυροβούνιο, είναι πολύ μακριά». Πρόσθεσε ότι η ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι ζήτημα ασφάλειας και μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι τους επόμενους μήνες, η ΕΕ «θα περάσει από μια αμφίπλευρη κίνηση» με «σίγουρα, θεσμικές αλλαγές» τόσο για βαθύτερη ολοκλήρωση όσο και για διεύρυνση, «ειδικά προς τα Δυτικά Βαλκάνια».
«Ο κίνδυνος θα ήταν να κάνουμε αυτό που κάναμε και στο παρελθόν: δηλαδή να σκεφτούμε τη διαδικασία διεύρυνσης χωρίς να σκεφτούμε τη μεταρρύθμιση. Μπορώ εύκολα να βεβαιώσω ότι αυτό είναι αρκετά δύσκολο για μια Ευρώπη με 27 μέλη να σημειώσει πρόοδο σε βασικά θέματα – και δεν θα γίνει ευκολότερο με 32 ή 35 μέλη, για να πω το λιγότερο».
Πρόσθεσε ότι μια πιθανότητα είναι μια Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων», με ποικίλες συνεργασίες μεταξύ διαφορετικών ομάδων μελών.
Διαβάστε ακόμη
Τα «γεράκια» της ΕΚΤ και ο «χρησμός» της Λαγκάρντ για τα επιτόκια (πίνακες)
ΤτΕ: Μείωση στις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών τον Ιούλιο
«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ