Tα συνεχή «ανοίγματα» της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος την περασμένη εβδομάδα αναδεικνύουν τη δυσκολία του συγχρονισμού των κινήσεων που θα κρατήσουν τους συναλλασσόμενους σε επιφυλακή χωρίς να μειωθεί η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης αυτής.

Οι αρχές είχαν αρχικά με το μέρος τους το στοιχείο του αιφνιδιασμού προχωρώντας με μια κίνηση ύψους 3,5 τρισεκατομμυρίων γεν (22 δισεκατομμυρίων δολαρίων) κατά τη διάρκεια μιας περιόδου χαμηλής μεταβλητότητας, καθώς το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου μετά από τα ήπια οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ.

Ενώ αυτό δημιούργησε μια γρήγορη ανατίμηση του νομίσματος, το κέρδος άρχισε να εξασθενεί σταθερά, μέχρι την επόμενη κίνηση της ασιατικής χώρας, η οποία εκτιμάται σε περίπου 2,1 τρισεκατομμύρια γεν.

Ωστόσο, αυτή η δεύτερη φαινομενική ενέργεια δεν επηρέασε την ισοτιμία του νομίσματος όσο η πρώτη.

Πρόκειται για ένα δίλημμα για το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας και υπεύθυνου για το νόμισμα, Μασάτο Κάντα, ο οποίος πρέπει να βρει νέους τρόπους για να κρατήσει τους κερδοσκόπους μακριά, καθώς οι αρχές προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο ενόψει των συνεδριάσεων νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αργότερα αυτό το μήνα.

«Ο Κάντα έχει διευρύνει την επιφυλακτικότητα στην αγορά ενεργώντας όταν μια κίνηση μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική αντί να ανταποκρίνεται στη μεταβλητότητα», δήλωσε η Κούμικο Ισικάβα, ανώτερη αναλυτής της Sony Financial Group Inc. «Παρ’ όλα αυτά, δεν φαίνεται ότι το γεν ενισχύθηκε κατά πολύ στις 12 Ιουλίου, δεδομένης της κλίμακας της κίνησης», συμπλήρωσε.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ιαπωνίας εξακολουθούν να προσπαθούν να τιθασεύσουν το κυριότερο πρόβλημα της εξισορρόπησης της επιθυμίας να εδραιωθεί μια υγιής και σταθερή πληθωριστική τάση στην οικονομία της με την ανάγκη να αναχαιτιστούν οι κινήσεις του νομίσματος που τροφοδοτούν υπερβολικά τόσο τον πληθωρισμό αλλά όσο και τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εάν η Τράπεζα της Ιαπωνίας αυξήσει τα επιτόκιά της με ταχύτερο ρυθμό, θα προσφέρει στήριξη στο γεν, αλλά θα μπορούσε ταυτόχρονα να εκτροχιάσει τις προσπάθειες να σφυρηλατηθεί ένας κύκλος αύξησης των μισθών, των τιμών και της ανάπτυξης.

Αυτό οδηγεί την κεντρική τράπεζα σε δύσκολη θέση, η οποία περιπλέκεται περαιτέρω από την απόφασή της τον περασμένο μήνα να περιμένει μέχρι τον Ιούλιο πριν ανακοινώσει τα σχέδιά της για μείωση των αγορών κρατικών ομολόγων

Ο Κόνο Τάρο, υπουργός ψηφιοποίησης της Ιαπωνίας και πρώην υποψήφιος για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε ότι η BοJ θα πρέπει απλώς να αυξήσει τα επιτόκια για να στηρίξει το νόμισμα.

«Το νόμισμα είναι ένα πρόβλημα για την Ιαπωνία», δήλωσε ο Κόνο, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg την Τετάρτη. «Το γεν είναι πολύ φθηνό και πρέπει να το επαναφέρουμε».

Ο ίδιος, ο οποίος έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι σκοπεύει να γίνει τελικά πρωθυπουργός, απέφυγε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα στις εκλογές για την προεδρία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος τον Σεπτέμβριο.

Ενώ η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα δεν αναμένει αύξηση των επιτοκίων κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας στις 31 Ιουλίου, η απουσία αλλαγής των επιτοκίων μπορεί να προκαλέσει νέα πτώση του γεν.

Μια πιο επιθετική μείωση των αγορών ομολόγων μπορεί να βοηθήσει το γεν, με τον κίνδυνο, όμως, ότι αυτή η κίνηση θα φανεί υπερβολικά επιθετική για ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά.

Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο η επερχόμενη συνεδρίαση να ικανοποιήσει τους πάντες.

«Είναι μια δύσκολη απόφαση για την BοJ», δήλωσε ο Τσουγιόσι Ουένο, ανώτερος οικονομολόγος του NLI Research Institute. «Το βασικό μου σενάριο είναι να μην υπάρξει αύξηση των επιτοκίων αυτή τη φορά, αλλά δεν αποκλείω αυτή την πιθανότητα».

H Τσάρου Τσανάνα, στρατηγική αναλυτής της Saxo Capital Markets Pte με έδρα τη Σιγκαπούρη, είναι μεταξύ των αναλυτών της αγοράς που επισημαίνουν την τάση της κεντρικής τράπεζας να διαψεύδει τις προσδοκίες της αγοράς και να διατηρεί το γεν υπό πίεση. Η ίδια επεσήμανε τον αποδυναμωτικό αντίκτυπο των παρεμβάσεων της Ιαπωνίας.

«Τα αποτελέσματά της εξασθενούν», δήλωσε. «Χωρίς συντονισμένες προσπάθειες και θεμελιώδεις αλλαγές, οι παρεμβάσεις είναι απίθανο να διατηρήσουν ένα ισχυρότερο γεν», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι οικονομολόγοι βλέπουν τις μειωμένες αποδόσεις των παρεμβάσεων ως πιθανό καταλύτη για περαιτέρω ανάληψη δράσης της BoJ τη στιγμή που το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών έχει αναγκαστεί να παρέμβει και πάλι.

«Πιστεύω ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια αυτό το μήνα», δήλωσε ο Χιντέο Κουμάνο, οικονομολόγος στο Dai-Ichi Life Research Institute. «Με τις παρεμβάσεις να έχουν μόνο περιορισμένο αποτέλεσμα, η BοJ θα επαινεθεί από την κυβέρνηση αν μπορέσει να λάβει βήματα για να βοηθήσει το γεν», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη 

Τουρισμός: Πώς κινείται φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα σε σύγκριση με τους 8 ανταγωνιστές της στη Μεσόγειο 

Μύκονος: Έρχεται και τρίτο σφυρί για τον «mr. Caprice» Νίκο Γρυπάρη (pics) 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έγραψε ιστορία με την επανεκλογή της – Η επόμενη μέρα και το παζάρι για τους επιτρόπους 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ