Πριν μερικά χρόνια, εν μέσω Covid, η αγορά των ημιαγωγών, δηλαδή των μικροτσίπ, ήταν η πλέον «καυτή» στην παγκόσμια οικονομία.
Όλοι ήθελαν μικροτσίπς και όλοι δυσκολεύονταν να βρουν, με αποτέλεσμα η έλλειψη προσφοράς να προκαλεί μεγάλα προβλήματα σε μια σειρά κλάδων, από τα τεχνολογικά προϊόντα έως τα αυτοκίνητα και τα κινητά τηλέφωνα.
Σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην. Ο τομέας βιώνει μια αισθητή επιβράδυνση, καθώς ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και οι φόβοι για ύφεση πλήττουν τις καταναλωτικές δαπάνες, επηρεάζοντας άμεσα τη ζήτηση για μια σειρά (μη βασικών) προϊόντων, τα οποία περιλαμβάνουν… μικροτσίπς.
Έτσι, οι εταιρείες που έχουν κάνει… επιστήμη την παραγωγή ημιαγωγών δέχονται σημαντικές πιέσεις, βλέποντας τις πωλήσεις να μειώνονται και τα περιθώρια κέρδους να στενεύουν σημαντικά.
Ενδεικτική είναι η εικόνα στην ASML Holding NV, η οποία ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες στο γ’ τρίμηνο κατρακύλησαν κατά 42% και βούτηξαν στα 2,6 δισ. δολάρια. Η επίδοση της ολλανδικής εταιρείας, η οποία είναι η μεγαλύτερη σε όρους χρηματιστηριακής αξίας στον κλάδο της ευρωπαϊκής τεχνολογίας, απογοήτευσε σφόδρα τους επενδυτές, οι οποίοι περίμεναν παραγγελίες αξίας 4,5 δισ. δολαρίων.
Οι πωλήσεις της ASML προς την Taiwan Semiconductor Manufacturing, δηλαδή προς τον μεγαλύτερο πελάτη της, περιορίστηκαν κατά 11% στο γ’ τρίμηνο, με αποτέλεσμα η διοίκηση της ολλανδικής εταιρείας να ετοιμάζεται να βάλει στον «πάγο» ορισμένες από τις προσλήψεις που είχε προαναγγείλει.
Η πτώση της ζήτησης για ημιαγωγούς αφορούσε όλες τις αγορές δραστηριοποίησης της ASML, η οποία είναι η μοναδική παραγωγός λιθογραφικού εξοπλισμού -θεωρείται αναγκαίος για τους πιο προηγμένους ημιαγωγούς.
Εξαίρεση αποτέλεσε η Κίνα, η οποία προχώρησε σε μαζικές παραγγελίες από την ευρωπαϊκή εταιρεία, υπό τον φόβο της μελλοντικής επιβολής περιορισμών στις εξαγωγές κρίσιμων τεχνολογικών υλικών προς την χώρα της Ασίας.
Αυτήν την στιγμή, ως εκ τούτου, η Κίνα απορροφά το 46% των πωλήσεων της ASML, έναντι 24% στο β’ τρίμηνο και μόλις 8% στο α’ τρίμηνο. Από την πλευρά του, το μερίδιο της Ταϊβάν έχει υποχωρήσει από το 34% στο β’ τρίμηνο στο 24% στο γ’ τρίμηνο.
Η ASML, εξαιτίας αυτής της εξάρτησης από την Κίνα, βρίσκεται στο στόχαστρο των προσπαθειών του Λευκού Οίκου να περιορίσει τις εξαγωγές κρίσιμων τεχνολογιών από τη Δύση προς την Κίνα, στο πλαίσιο της εντεινόμενης διαμάχης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Το προηγούμενο διάστημα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προσπάθησε να πείσει την ολλανδική κυβέρνηση να εμποδίσει την παράδοση λιθογραφικών μηχανών προς την Κίνα. Και εντέλει τα κατάφερε, καθώς η Ολλανδία θα θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές από την 1η Ιανουαρίου.
Αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με τη διοίκηση της ASML, θα πλήξει περαιτέρω τις πωλήσεις της εταιρείας σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Ας σημειωθεί ότι για το δ’ τρίμηνο του 2023, η ASML περιμένει έσοδα της τάξης των 6,7 έως 7,1 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές του Bloomberg θέτουν τον πήχη στα 6,9 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμα
Στουρνάρας στους FT: Είμαστε στο σκοτάδι λόγω Μέσης Ανατολής – Oχι σε άλλες αυξήσεις επιτοκίων
Οι γρίφοι για τα διόδια της Εγνατίας και τα μεγάλα μέτωπα στα υπόλοιπα έργα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ