search icon

Bloomberg

Μικρότερος ο κίνδυνος ύφεσης στη Γερμανία – Ανάπτυξη 1,9% το 2022 (γραφήματα)

Η κυβέρνηση Σολτς κατάφερε να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τον ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα να βοηθά

Η οικονομία της Γερμανίας πιθανότατα παρέμεινε στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του 2022, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για συρρίκνωση του ΑΕΠ και περιορίζοντας τους φόβους για ύφεση που προκάλεσαν ο πόλεμος στην Ουκρανία και την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Για το σύνολο του έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% — από 2,6% το 2021 και λίγο πιο πάνω από την εκτίμηση των αναλυτών του Bloomberg για 1,8% το 2022.

Αυτή η επιβράδυνση ήρθε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και περιόρισε την ανάκαμψη που έφερε το τέλος των lockdown, σημειώνει το Bloomberg.

«Η ιδιωτική κατανάλωση ήταν απίστευτα ισχυρή το τέταρτο τρίμηνο, ενισχύθηκε από την αύξηση ρεκόρ του διαθέσιμου εισοδήματος πέρυσι που βοήθησε να μετριαστεί το αποτύπωμα του πληθωρισμού», δήλωσε ο Αντρέας Σέρλε, οικονομολόγος της Dekabank. «Η βιομηχανία ήταν επίσης ισχυρότερη από το αναμενόμενο, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να διαδραματίζουν μικρό ρόλο». Υπήρχαν μεγάλες ελπίδες στο ξεκίνημα του 2022 ότι η άρση των περιορισμών της Covid-19 θα αύξανε τη ζήτηση, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο +4%. Μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου, ωστόσο, το 2022 τελείωσε με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να αντιμετωπίζει τη σκληρή πραγματικότητα ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο —που στηρίζεται σε φθηνές προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία— χρειάζεται σημαντική αναθεώρηση.

Η κυβέρνηση Σολτς κατάφερε να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τον ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα να βοηθά. Οι επιχειρήσεις, εν τω μεταξύ, έφεραν αλλαγές στις αλυσίδες εφοδιασμού αφού η παραγωγή σε ορισμένα εργοστάσια αναγκάστηκε να σταματήσει στις πρώτες μέρες του πολέμου.

Διαβάστε ακόμη

Καβάλα: Στο αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης (pics)

Πλεύρης: Έλλειψη φαρμάκων υπάρχει μόνο στα εισπνεόμενα

Ενόχληση της Άγκυρας για την επιστολή Δένδια σε Μπορέλ

Exit mobile version