Αισθητή πτώση εμφανίζει σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι η ένταση με τη Μόσχα θα αποκλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες, επιτρέποντας την ομαλή επαναλειτουργία του Nord Stream 1, ο οποίος από σήμερα τίθεται εκτός δικτύου για λόγους συντήρησης.
Είναι χαρακτηριστικά ότι τα συμβόλαια στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας υποχωρούν κατά 12%, μετά την απόφαση του Καναδά να ανάψει το πράσινο φως στην επιστροφή μίας εκ των τουρμπινών του μεγαλύτερου αγωγού αερίου της Γηραιάς Ηπείρου, δηλαδή του Nord Stream 1.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η συγκεκριμένη εξέλιξη θα βοηθήσει στην αύξηση των παραδόσεων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ας σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος, ο κύριος αγωγός αερίου της Ευρώπης λειτουργούσε μόλις στο 40% των ικανοτήτων του, καθώς η εν λόγω τουρμπίνα είχε σταλεί στον Καναδά για συντήρηση, αλλά δεν είχε επιστρέψει λόγω των κυρώσεων.
Κατόπιν παρέμβασης του Βερολίνου, η Οττάβα πείστηκε να επιστρέψει τον εξοπλισμό, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.
Ως εκ τούτου, στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας, η τιμή των μηνιαίων συμβολαίων παράδοσης μειώνεται σήμερα κατά 3,6% και περιορίζεται στα 169 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η πτώση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου φθάνει το 12%.
Σε κάθε περίπτωση, το τι θα συμβεί μένει να φανεί την επόμενη εβδομάδα, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης του Nord Stream 1 και ο αγωγός τεθεί εκ νέου σε λειτουργία. Η Γερμανία, πάντως, εξακολουθεί να εκφράζει επιφυλάξεις, αμφισβητώντας κατά πόσο θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις, δεδομένων των εντάσεων με τη Μόσχα.
«Υπάρχει ένα “μεγάλο ερωτηματικό” για το αν ο Nord Stream επιστρέψει σε λειτουργία μετά τις εργασίες συντήρησης» επιβεβαιώνουν οι αναλυτές της Sanford Bernstein, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Η βιομηχανία ενέργειας της Ευρώπης έχει περιέλθει σε κατάσταση συναγερμού το τελευταίο διάστημα, καθώς η Μόσχα έχει περικόψει περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια των ευρωπαϊκών κρατών να γεμίσουν τις αποθήκες αερίου εν όψει του επόμενου χειμώνα. Γι’ αυτό τον λόγο, οι χώρες αυξάνουν τις εισαγωγές από τρίτες χώρες (όπως η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και η Αλγερία), ενώ λαμβάνουν μέτρα μείωσης της κατανάλωσης (έχει ήδη περιοριστεί κατά 15%).
Άλλωστε, η Ρωσία εξακολουθεί να διαθέτει το όπλο της πλήρους διακοπής των ροών φυσικού αερίου, αποκόβοντας ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών εισαγωγών της Ευρώπης, το οποίο πολύ δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί αυτή τη στιγμή από άλλες πηγές.
Η κρίση στον ενεργειακό εφοδιασμό της Γηραιάς Ηπείρου, όπως είναι εύλογο, τροφοδοτεί έτι περισσότερο τον πληθωρισμό, ενώ συνιστά ουσιαστικό βαρίδι στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών, βιομηχανιών και επιχειρήσεων. Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση τερματισμού των ρωσικών παραδόσεων, τα αποθέματα δεν πρόκειται να φθάσουν για όλο τον χειμώνα (όταν η ζήτηση παραδοσιακά κορυφώνεται). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση την Ευρώπη και να ανατρέψει την ανοδική πορεία της οικονομίας.
Διαβάστε επίσης:
Citi: Η κρίση του φυσικού αερίου οδηγεί την Ευρώπη σε ύφεση
Eurogroup: Ανατροπή προβλέψεων και αλλαγή σχεδίων σε Ελλάδα και ΕΕ