(upd 15.39) Ένα βήμα πριν την απόλυτη ισοτιμία βρέθηκαν την Τρίτη το ευρώ και το δολάριο, εν μέσω των ανησυχιών για την ενεργειακή κρίση -και τις επιπτώσεις της- στην Ευρωζώνη αλλά και του ράλι – διαρκείας του δολαρίου, το οποίο αναδεικνύεται ως «safe haven» των επενδυτών.
Το ευρώ κατέγραψε πτώση έως και 1,3%, φθάνοντας μέχρι το $1,0005, για πρώτη φορά από το 2002.
Αυτή τη στιγμή (15.39 ώρα Ελλάδος), βέβαια, η ισοτιμία καθορίζεται στο $1,0035.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Dollar Spot Index, το δολάριο σημειώνει αύξηση της τάξης του 1,2% αυτή την εβδομάδα.
Η κατάρρευση του ευρώ από τα $1,15 τον περασμένο Φεβρουάριο έχει αποδειχθεί επώδυνη. Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed έχει δώσει ώθηση στο δολάριο, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκαθήλωσε όποιες ελπίδες για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης και αύξησε το κόστος των ενεργειακών εισαγωγών της περιοχής.
Η πορεία της ισοτιμίας από τον Αύγουστο του 2021:
Η άποψη των αναλυτών
«Η λογική στην αγορά FX παραμένει η ίδια: η Fed φαίνεται πως έχει μεγαλύτερη “λάσκα” για αύξηση των επιτοκίων της, ιδιαίτερα τη στιγμή που τα δεδομένα της αμερικανικής αγοράς εργασίας παραμένουν θετικά», τόνισαν οι αναλυτές της Unicredit, προσθέτοντας πως «στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι ΕΚΤ και ΒοΕ ενδέχεται να αναγκαστούν να κινηθούν πολύ πιο προσεκτικά, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης».
Το ασθενές ευρώ έχει δημιουργήσει επιπλέον πονοκέφαλο για την ΕΚΤ, αφού η κεντρική τράπεζα τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πιθανότητα αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας περαιτέρω, σύμφωνα με την αναλυτή της Capital Economics, Jennifer McKeown. Οι αγορές προσηλώνονται, πια, στην ικανότητα της ΕΚΤ για τον περιορισμό των spreads και τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της.
«Πολλοί θα υποστήριζαν πως το ασθενέστερο ευρώ είναι κάτι θετικό, όσον αφορά τις εξαγωγές. Αυτή τη στιγμή, όμως, η πτώση της ισοτιμίας του αποτελεί κάτι το αρνητικό, αφού αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις λόγω του πληθωρισμού εισαγωγών», τόνισε η McKeown.
Πολλοί επενδυτές προχώρησαν σε shorts του ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, με συνολικές short τοποθετήσεις της τάξης των $769 εκατ., σύμφωνα με τους αναλυτές της Scotiabank, Shaun Οsborne και Juan Manuel Herrera Betancourt.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Σαραβέλο, επικεφαλή του τομέα FX research της Deutsche Bank, το ευρώ ενδέχεται να βρεθεί υπό της απόλυτης ισοτιμίας έναντι του δολαρίου, ιδιαίτερα εάν υπάρξει «ολική διακοπή της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου» μέσω του αγωγού Nord Stream 1: «Δε θα θεωρούσα τα 0,95 δολάρια/ευρώ κάτι το απίθανο. Ακόμα κι αν η παροχή αερίου επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα μετά την περίοδο συντήρησης του αγωγού, το risk premium δε θα μειωθεί τόσο εύκολα».
Ο αναλυτής της Citigroup, Tom Fitzpatrick τόνισε πως ποντάρει «all in» στο short του ευρώ έναντι του δολαρίου, με παράλληλη εκτίμηση για ισοτιμία 0,95 δολάρια/ευρώ.
Αρκετοί αναλυτές, όμως, δε συμφωνούν με τις παραπάνω εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τον Brad Bechtel της Jefferies LLC «προφανώς δεν μπορούμε εύκολα να υποστηρίξουμε πως οι επενδύσεις σε δολάρια είναι κάτι το αρνητικό, δεδομένης της επιθετικής στάσης της Fed και των προβλημάτων στην Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, αναμένουμε ανάκαμψη του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος μετά από την βραχυπρόθεσμη αυτή περίοδο της πτώσης».
Η άποψη της Goldman Sachs
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, Michael Cahill και Isabella Rosenberg «βάσει των ιστορικών δεδομένων, μία πτώση της τάξης του 1% στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρωζώνης συνήθως οδηγεί σε πτώση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου κατά 2%. Βάσει των υπολογισμών μας, η ισοτιμία αυτή ενδέχεται να υποχωρήσει κατά 5% εάν η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δυσμενές σενάριο ολικής άρσης της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε «κλείσιμο» πολλών βιομηχανικών μονάδων. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε πως η αγορά έχει υπερβάλλει εαυτού και αναμένουμε κινήσεις από την ΕΚΤ οι οποίες θα προστατεύσουν την οικονομία του νομίσματος και το ευρωπαϊκό εμπορικό ισοζύγιο».
Διαβάστε ακόμη
Coinbase: Τι συμβαίνει με τον «τιτάνα των κρυπτονομισμάτων;» (pic)