Όπισθεν ολοταχώς έκανε ο Καταλανός ηγέτης, Κάρλες Πουτζδεμόν, στην υπόθεση ανεξαρτησίας της Καταλονίας, καθώς τελικά δεν έδωσε καμιά σαφή απάντηση στο ισπανικό τελεσίγραφο για το αν προτίθεται να κηρύξει την Καταλονία ανεξάρτητο κράτος ή όχι. Νωρίτερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, είχε απειλήσει με ακύρωση την αυτονομία της περιοχής.
Στην τετρασέλιδη επιστολή του ο πρωθυπουργός της Καταλονίας αναφέρεται στο δικαίωμα της αυτονομίας, αλλά ζητά διάλογο διάρκειας δύο μηνών, καθώς και συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό.
Σε κάθε περίπτωση, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας είχαν συμφωνήσει να μην αναγνωρίσουν την κυβέρνηση της Καταλονίας αν η τελευταία κήρυττε την ανεξαρτησία της αυτή την εβδομάδα, όπως μετέδιδε και η εφημερίδα El Mundo, επικαλούμενη ανώνυμες τραπεζικές πηγές.
Όπως ανέφερε την Παρασκευή η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας, Σοράγια Σάενζ ντε Σανταμαρία, η αβεβαιότητα στην Καταλονία επηρεάζει την οικονομία της περιοχής και η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του 2018, αν δεν επιλυθεί η κρίση.
Τουλάχιστον 531 εταιρείες έχουν μεταφέρει τη νόμιμη έδρα τους εκτός Καταλονίας, σε άλλες περιοχές της Ισπανίας, από τη μέρα του δημοψηφίσματος, την 1η Οκτωβρίου υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλανίας. Ο Ραχόι, εκτός από παράνομο, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα και άκυρο γιατί, όπως είπε, έπασχε από βασικούς κανόνες διαφάνειας και αξιοπιστίας.
Μια επιλογή θα μπορούσε να είναι η προκήρυξη τοπικών εκλογών από τον ίδιο Πουτζδεμόν. Αυτό θα έφερνε τη διαδικασία εντός των πλαισίων της νομιμότητας που διακηρύττει η Ισπανία ενώ θα μπορούσε να επιτρέψει έναν διάλογο για το μέλλον της περιοχής, καθώς και την παράταση της θητείας του προέδρου τουλάχιστον για μερικούς μήνες ακόμα.
Όπως πάντως, επισήμαιναν οι αναλυτές και πριν σταλεί η επιστολή Πουτζδεμόν στον Ραχόι, «το τέλος του παιχνιδιού φαίνεται να είναι ίδιο, ό,τι κι αν πράξει ο Πουτζδεμόν. Η Καταλονία μάλλον πάει σε τοπικές εκλογές».