search icon

Bloomberg

Μεταβλητότητα καταγράφει η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου (γράφημα)

Συνεχίζονται τα προβλήματα τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση - Νέες κυρώσεις κατά ρωσικού πρότζεκτ από τις ΗΠΑ - Πάνω από το 99% τα αποθέματα της Ευρώπης

Μεταβλητότητα χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, μεταξύ μικρών κερδών και απωλειών, καθώς η αγορά έλαβε υπόψη τα άφθονα αποθέματα και τις ήπιες, για την εποχή, καιρικές συνθήκες, ενόψει των συνεχιζόμενων κινδύνων στην προσφορά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ΣΜΕ κυμάνθηκαν κοντά στα 50 ευρώ, αποτελώντας ένδειξη πως οι επενδυτές θεωρούν το τρέχον επίπεδο ως κατώτατο όριο προς το παρόν.

Η αγορά καλείται να σταθμίσει πληθώρα παραγόντων. Ανάμεσά τους, η μείωση της προσφοράς φυσικού αερίου από την Νορβηγία, λόγω απρογραμμάτιστης διακοπής λειτουργίας.

Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο πρότζεκτ Arctic LNG 2 στη Ρωσία, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του φέτος. Οι επενδυτές, παράλληλα, παραμένουν σε εγρήγορση όσον αφορά οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου είναι κατά μέσο όρο πάνω από 99% γεμάτα, ενώ ο απροσδόκητα ήπιος καιρός θα μπορούσε να περιορίσει την κατανάλωση και τον Νοέμβριο. 

Κανείς δε γνωρίζει ακόμα τις επιπτώσεις των νέων αμερικανικών κυρώσεων ενώ η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του φυσικού αερίου ιδιαίτερα.

Αντιθέτως, το φυσικό αέριο ρέει και πάλι από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του αφρικανικού κράτους για παύση των ροών. Σημειωτέον πως η Ευρώπη συνήθως εισάγει μικρές ποσότητες LNG από την Αίγυπτο. 

Όσο για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, ο όγκος του LNG που παραμένει αδρανές σε τάνκερ για περισσότερες από 20 ημέρες κατέγραψε αύξηση στα υψηλότερα επίπεδα από -τουλάχιστον- το 2017. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι πως οι επενδυτές αναμένουν άνοδο των τιμών κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων, χειμωνιάτικων μηνών.

Παρ’ όλο που η ζήτηση παραμένει περιορισμένη προς το παρόν, η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου παραμένει ευμετάβλητη, ιδιαίτερα δεδομένης της εξάρτησης της οποίας έχει από το υγροποιημένο φυσικό αέριο λόγω της παύσης ροών από τη Ρωσία.

Οι παρατεταμένες περίοδοι συντήρησης στη Νορβηγία, οι απεργίες των εργαζομένων στην Αυστραλία και το νέο ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή έχουν ήδη προκαλέσει έντονες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις των τιμών φέτος.

Επιπροσθέτως, οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του πρότζεκτ της Novatek PJSC, Arctic LNG 2, είναι οι πρώτες οι οποίες στοχοποιούν μία συγκεκριμένη ρωσική μονάδα εξαγωγών του καυσίμου, εγείροντας επιπλέον ερωτήματα όσον αφορά όποιες πιθανές αναταραχές τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε ακόμη

Φοροδιαφυγή: Πώς μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν περισσότερους φόρους από τους ελεύθερους επαγγελματίες

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: «Αστυνομικά και αγορανομικά μέτρα δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα των τιμών»

Δύο ενεργειακές κρίσεις και δύο πόλεμοι θρέφουν το τέρας του πληθωρισμού (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version