search icon

Bloomberg

Μαίνεται η «καταιγίδα» στο χρηματιστήριο της Τουρκίας – Σε πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο ο Ερντογάν

Προσωρινή αναστολή συναλλαγών και σήμερα στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης - Οι χειρότερες απώλειες εδώ και 20 χρόνια - Προβλέψεις για επιπλεόν πτώση 14% της λίρας ως το τέλος του 2021 - Πιθανός ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση Ερντογάν – Τι «βλέπουν» οι αναλυτές - Χωρίς όπλα ο Ερντογάν στη νέα οικονομική κρίση

Με βαθιές απώλειες συνεχίζει και σήμερα το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης που σημειώνει τις χειρότερες απώλειες των τελευταίων 20 ετών, μετά την αιφνιδιαστική καρατόμηση του κεντρικού τραπεζίτη Νατζί Αγμπάλ με προεδρικό διάταγμα – μια εξέλιξη που συνταράσσει τις αγορές.

Σημειώνονται μαζικές ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα να γίνει αναστολή συναλλαγών από το πρωί ήδη δύο φορές, όταν ο βασικός δείκτης υποχώρησε κατά 5% και στη συνέχεια κατά 7%. Στη συνέχεια, οι μετοχές μάζεψαν μέρος των απωλειών και η τουρκική λίρα σταθεροποιήθηκε κοντά σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου.

Λίγο νωρίτερα ο βασικός δείκτης σημείωνε απώλειες πέριξ του 2% ωστόσο ο τραπζικός δείκτης έχανε πάνω από 8%.

Λίγο νωρίτερα, η ισοτιμία βρισκόταν περί τις 7,7587 λίρες ανά δολάριο, υποχωρώντας κατά 0,48%, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε κατά 1%. Τη Δευτέρα, το τουρκικό νόμισμα άγγιξε τις 8,485 λίρες ανά δολάριο. Σε κάθε περίπτωση, οι traders είναι επιφυλακτικοί όπως και τον Σεπτέμβριο του 2018 απέναντι στη τη λίρα.

Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα, οι τουρκικές μετοχές και η λίρα από εκεί που θεωρούνταν από τα καλύτερα στοιχήματα στις αναδυόμενες αγορές, να έχουν πλέον τις χειρότερες επιδόσεις. Κι αυτό γιατί η απομάκρυνση Αγμπάλ, αύξησε τις ανησυχίες ότι θα εγκαταλειφθούν οι ορθόδοξες πολιτικές που ακολουθούσε, με αποτέλεσμα η λίρα να κατρακυλήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τη νομισματική κρίση του 2018 στην Τουρκία.

«Αυτές τις μέρες είναι δύσκολο να είναι κανείς μακροπρόθεσμος επενδυτής», αναφέρει ο Χαϊντάρ Ακούν της Marmara Capital. «Ο πανικός πωλήσεων αναμένεται να συνεχιστεί για κάποιες ημέρες».

Οι αρχές της Τουρκίας προσπάθησαν να κατευνάσουν τις αγορές σήμερα Τρίτη. Ο Γιτζίτ Μπουλούτ, σύμβουλος του Ερντογάν, ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα αποφύγει τα τολμηρά βήματα υπό την ηγεσία του διαδόχου του Αγμπάλ, Σαχάπ Καβτσίογλου. Παράλληλα, επανέλαβε τη θεωρία Ερντογάν ότι ο υψηλός πληθωρισμός προκαλείται από τα αυξημένα επιτόκια.

Αρον άρον φεύγουν οι ξένοι επενδυτές

Ξένοι επενδυτές έχουν μεγάλη έκθεση στις τουρκικές τράπεζες ήταν εκείνοι που προκάλεσαν τη μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου με τον δείκτη Borsa να χάνει πάνω από 9%. Πέρυσι οι τουρκικές μετοχές ήταν μεταξύ των τριών κορυφαίων κατηγοριών στην κατάταξη του Bloomberg, αποτιμημένες σε τουρκική λίρα. Μετά απο την πτώση του νομίσματος βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Τώρα, η Renaissance Capital προβλέπει ότι η λίρα μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω κατά 14% μέχρι το τέλος του έτους.

Ζοφερή η εικόνα και στα τουρκικά ομόλογα, καθώς η απόδοση του 10ετούς σκαρφάλωσε κατά 41 μονάδες βάσης στο 19,3%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019, μετά το χθεσινό άλμα κατά 483 μονάδες βάσης.

«Πρόκειται για μια απότομη διακοπή της ροής κεφαλαίων, παρόμοια με την κατάρρευση του νομίσματος το 2018”, ανέφερε ο Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής οικονομολόγος του Institute of International Finance στην Ουάσιγκτον.

«Το αποτέλεσμα τότε ήταν μια βαθιά ύφεση εξαιτίας των πιο σφιχτών οικονομικών συνθηκών. Αυτό θα είναι και τώρα».

«Η συνολική μείωση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκροές από την Τουρκία», αναφέρει από την πλευρά του ο Σαέντ Αμπουκαράς, διευθυντής επενδύσεων της Ark Capital Management στο Ντουμπάι. «Τελικά, ο Ερντογάν θέλει να φτιάξει ομελέτα χωρίς να σπάσει κανένα αυγό», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πιθανό το σενάριο άμεσου ανασχηματισμού

Όπως είναι φυσικό, η κατάσταση στην οικονομία φέρνει και ραγδαίες εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα αναπληρωτής αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, ο πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να προχωρήσει σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος σύντομα.

Όπως είπε ο Μαχίρ Ουνάλ σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο πρόεδρος Ερντογάν θα κάνει «νέες διευθετήσεις στην ομάδα του», απαντώντας στις φήμες για τη δημιουργία ενός νέου υπουργικού συμβουλίου. «Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», είπε.

Αν γίνει αυτό, θα είναι ο πρώτος μεγάλος ανασχηματισμός από τον σχηματισμό της κυβέρνησης το 2018.

Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα για τον Ερντογάν είναι δύσκολα καθώς προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, σχέσεις που έχουν δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από διάφορες διαφωνίες τα τελευταία χρόνια και, κυρίως, από την απόφαση του Τούρκου προέδρου να αγοράσει αμυντικό σύστημα από τον εχθρό του ΝΑΤΟ, τη Ρωσία.

Παράλληλα, ο Ερντογάν προσπαθεί να θωρακίσει την τουρκική οικονομία από νέες αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά του πυραυλικού συστήματος των S400, αλλά και από πιθανά πρόστιμα για την κρατική τράπεζα Halkbank που κατηγορείται ότι βοήθησε το Ιράν να παραβιάσει τους αμερικανικούς περιορισμούς που του έχουν επιβληθεί.

Διαβάστε ακόμη:

Βρετανία: Πρόστιμο £5.000 σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό; – Τι θα γίνει με τις κρατήσεις για Ελλάδα

Έρχεται το 2022 το πρώτο παραθαλάσσιο resort των Ισραηλινών της Brown στην Αττική

Η «καυτή» ατζέντα του ΤΧΣ: Ώρα αποφάσεων για Εθνική Ασφαλιστική και ΑΜΚ Πειραιώς

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version