Στη σοδειά της ζάχαρης είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων, την ώρα που οι μουσώνες στην Ινδία φτάνουν στο τέλος τους, ενώ εντείνονται οι εικασίες για πιθανούς περιορισμούς στις εξαγωγές.
Η παγκόσμια αγορά ζάχαρης είναι νευρική εδώ και εβδομάδες λόγω των ανησυχιών ότι οι κακές βροχοπτώσεις θα μειώσουν την παραγωγή και θα ωθήσουν την Ινδία να περιορίσει τις μεταφορές για να συγκρατήσει τις τοπικές τιμές ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους. Ο υπουργός τροφίμων της χώρας είναι βέβαιος για τη σοδειά, αλλά οι έμποροι, οι αναλυτές και οι μύλοι λένε ότι έρχονται περιορισμοί, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Οι μουσώνες της Ινδίας διαρκούν από τον Ιούνιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και οι μεγάλες περιοχές καλλιέργειας ζάχαρης στη Μαχαράστρα και την Καρνατάκα έχουν δει λιγότερες βροχοπτώσεις αυτή τη σεζόν. Το έθνος της Νότιας Ασίας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός γλυκαντικού στον κόσμο μετά τη Βραζιλία και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έχει ήδη περιορίσει τις εξαγωγές ρυζιού και σιταριού.
Συνολικά, οι αθροιστικές βροχοπτώσεις των μουσώνων της Ινδίας ήταν 6% κάτω από το κανονικό από τις 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, αλλά η έλλειψη ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε ορισμένες περιοχές. Σε τμήματα της Μαχαράστρα έπεσε περίπου 14% λιγότερη βροχή, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Καρνατάκα, η βροχόπτωση ήταν 27% χαμηλότερη.
Οι καθυστερημένες βροχοπτώσεις πέρυσι μείωσαν τις αποδόσεις και την παραγωγή, με αποτέλεσμα η Ινδία να περιορίσει τις εξαγωγές των ελαιοτριβείων σε περίπου 6 εκατομμύρια τόνους το 2022-23, δηλαδή σχεδόν στο μισό της ποσότητας που επιτρεπόταν το προηγούμενο έτος. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Shree Renuka Sugars Ltd. δήλωσε ότι η παραγωγή θα μπορούσε να είναι “πολύ χαμηλότερη” και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμούς στις αποστολές.
Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε 14 αναλυτές, εμπόρους και ελαιοτριβείς, οι περισσότεροι δήλωσαν ότι η Ινδία ενδέχεται να μην εξάγει καθόλου ζάχαρη κατά τη νέα περίοδο που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου λόγω της χαμηλότερης παραγωγής. Δύο ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι αποστολές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια τόνους.
«Οι εξαγωγές δεν θα ξεκινήσουν», δήλωσε ο Rahil Shaikh, διευθύνων σύμβουλος της Meir Commodities India Pvt., μιας εταιρείας εμπορίας. Η κυβέρνηση θα είναι προσεκτική στο να επιτρέψει τις αποστολές μέχρι τον Απρίλιο, όταν θα γίνουν γνωστοί οι πλήρεις αριθμοί παραγωγής, δήλωσε ο Shaikh, πρώην επικεφαλής της ED&F Man Commodities India.
Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός διευθυντής της Sucden, Τζέρεμι Όστιν, δήλωσε ότι η χώρα της Νότιας Ασίας αναμένεται να παράγει 28,6 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης αυτή τη σεζόν. Η Ένωση Ινδικών Ζαχαρόμυλων εκτιμά ότι η παραγωγή της χώρας ήταν 32,8 εκατομμύρια τόνοι το 2022-23.
Οι εγχώριες τιμές της ζάχαρης στην Ινδία έχουν αυξηθεί κατά περίπου 5% μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο τροφίμων. Η κυβέρνηση ελέγχει έμμεσα το κόστος, καθώς ρυθμίζει τον όγκο που μπορούν να πωλούν οι μύλοι κάθε μήνα.
Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και ο υπουργός τροφίμων Sanjeev Chopra λέει ότι οι προοπτικές παραγωγής έχουν βελτιωθεί μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Πρόσθεσε ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει έλλειψη ζάχαρης και ότι η Ινδία θα ζητήσει από τους μυλωνάδες να πουλήσουν περισσότερο για να ελέγξουν τις εγχώριες τιμές. Η χώρα θα παρακολουθεί επίσης για την αποθησαύριση.
Ωστόσο, οποιαδήποτε έλλειψη είναι πιθανό να προκαλέσει νευρικότητα στην αγορά, δεδομένου ότι η παραγωγή του βασικού εξαγωγέα Ταϊλάνδης πρόκειται να υποχωρήσει λόγω ξηρασίας. Οι τιμές της ακατέργαστης ζάχαρης στη Νέα Υόρκη διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλό 12 ετών, παρά την εξαιρετική συγκομιδή από τη Βραζιλία, και μια περαιτέρω συμπίεση της παγκόσμιας προσφοράς θα μπορούσε να στείλει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ακόμη υψηλότερα.
Διαβάστε ακόμη
Εργαζόμενοι: Μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ από το 2025
Με fast track διαδικασίες έργα υποδομών και αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία (pic)
Καλτσοβιομηχανία Πουρνάρα: Από την Ελλάδα στα… πόδια όλου του κόσμου (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ