search icon

Bloomberg

Μεγάλη Βρετανία: Πώς το Brexit μετατράπηκε σε δυστοπία – Οι ουρές για βενζίνη και τα άδεια ράφια

Οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά, φθηνά εργατικά χέρια και η ενεργειακή κρίση έχουν μετατρέψει το αφήγημα της επιτυχημένης μετά-Brexit εποχής σε εφιάλτη - Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση εκατομμύρια νοικοκυριά - Στενάζει η αγροτική βιομηχανία λόγω έλλειψης εργαζομένων - Το σχέδιο αντίδρασης του Boris Johnson

Ουρές από αυτοκίνητα κατακλύζουν τα βενζινάδικα. Μερικοί χάνουν την υπομονή τους και έρχονται στα χέρια. Τα ράφια σε πολλά σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει. ΜΚΟ προειδοποιούν πως ένα εκατομμύριο νοικοκυριά δε θα έχουν χρήματα για θέρμανση το χειμώνα.

Το 2021 υποτίθεται πως θα ήταν το έτος της «απελευθέρωσης» της Βρετανίας από την… καταπιεστική ΕΕ. Η βρετανική ουτοπία, όμως, φαίνεται πως μετατράπηκε σε δυστοπία. 

Η χώρα η οποία υποτίθεται πως θα απολάμβανε εκ νέου ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται πως έχει αποκλειστεί οικονομικά.

Η συγκυρία πολλαπλών κρίσεων έχει οδηγήσει στη χρήση στρατιωτικού προσωπικού για την προμήθεια των άδειων πρατηρίων βενζίνης. Πολλές εταιρείες παροχής ενέργειας έχουν βάλει λουκέτο και τα νοικοκυριά προσπαθούν να «στοκάρουν» εν όψει του χειμώνα. Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα του κορωνοϊού παραμένουν υψηλά.

Οικονομική κρίση και γραφειοκρατία

Η στερλίνα μοιάζει με νόμισμα αναπτυσσόμενης οικονομίας αντί για κράτους των G7. Ο επικεφαλής της ΒοΕ, Andrew Bailey, είναι επιφορτισμένος με τον άθλο της αύξησης των επιτοκίων για περιορισμό του πληθωρισμού χωρίς να πλήξει την οικονομία.

Σύμφωνα με τη Gavekal Research, «η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τέλεια πληθωριστική καταιγίδα που μπορεί να οδηγήσει την οικονομία σε κρίση το 2022».

Τα άμεσα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την απώλεια μεγάλου ποσοστού του εργατικού της δυναμικού λόγω του Brexit. Παρ’ όλα αυτά ο Johnson παραμένει αμετακίνητος, υπογραμμίζοντας πως η χώρα δε θα επιστρέψει σε καθεστώς χρήσης μεταναστών ως φθηνά εργατικά χέρια για την επίλυση του προβλήματος. Την ίδια στιγμή, ενώσεις αγροτών, επαγγελματιών οδηγών και πολλών άλλων υπηρεσιών προειδοποιούν για «ελλείψεις βασικών αγαθών μέχρι τα Χριστούγεννα».

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, η οικονομική ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1,3% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το 1,6% του τρίτου τριμήνου. Αν και η οικονομία θα επιδείξει ανάπτυξη της τάξης του 6,3% φέτος, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιδείξει αύξηση της τάξης του 3%, ενώ θα παραμείνει στα επίπεδα αυτά μέχρι και τα μέσα του 2022. 

Οι εισαγωγές και εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ της Βρετανίας έφτασαν το 63% το 2019 πριν υποχωρήσουν στο 55% πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το αντίστοιχο ποσοστό της Αυστραλίας βρέθηκε στο 46%, της Ιαπωνίας στο 35% και των ΗΠΑ στο 24%.

Σα να μην έφταναν τα προβλήματα της παγκόσμιας αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού, της αβεβαιότητας και της πανδημίας, οι Βρετανοί μεταφορείς πρέπει πια να παλέψουν ενάντια στο «θηρίο» της γραφειοκρατίας μεταξύ των συνόρων της ΕΕ και της Βρετανίας. 

Η γραφειοκρατία και η αύξηση του κόστους αυτή ήταν αναμενόμενη. Για παράδειγμα, η εισαγωγή ψυγείων από την Ιταλία στη Βρετανία κοστίζει 25% παραπάνω σε σχέση με τα προ-Brexit στοιχεία. Από τον Ιανουάριο του 2022, μάλιστα, το κόστος και οι έλεγχοι των προϊόντων που καταφθάνουν στη Γηραιά Αλβιόνα θα αυξηθούν δραματικά λόγω νέων κανονισμών.

Ενεργειακή κρίση

Εκτός των βασικών προϊόντων, όμως, το κύριο μέλημα τόσο της κυβέρνησης όσον και των απλών Βρετανών πολιτών είναι η ενέργεια. Βασιζόμενη ως επί το πλείστον στην ηπειρωτική Ευρώπη, η εγχώρια αγορά ενέργειας έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα λόγω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης. Οι τιμές της βενζίνης στη χώρα, για παράδειγμα, έχουν υπερτετραπλασιαστεί φέτος. Τα αποθεματικά της Βρετανίας, η οποία τώρα στέκει μόνη χωρίς την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα περάσουν ένα απροσδόκητο stress test το χειμώνα. Η μόνη ελπίδα είναι η πιθανότητα ήπιων θερμοκρασιών.

Ακόμα και οι υποστηρικτές του Brexit παραδέχονται πως η περίοδος προσαρμογής μετά το «διαζύγιο» με την ΕΕ και η πανδημία έχουν χειροτερεύσει τα πράγματα. Αν και η Βρετανία είχε -αρχικά- αποδειχθεί παγκόσμιος ηγέτης στον εμβολιασμό, το αφήγημα της επιτυχίας κατέρρευσε τη στιγμή που οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία της χώρας λόγω Brexit, ανέδειξαν τον αποκλεισμό της χώρας από την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. 

Χωρίς τα φθηνά εργατικά χέρια των μεταναστών, υπάρχει τεράστια έλλειψη σε επαγγελματίες οδηγούς και όχι μόνο. Παρά τις προσπάθειες των σούπερ μάρκετ και άλλων επιχειρήσεων να δελεάσουν τους επαγγελματίες με μεγαλύτερους μισθούς και μπόνους, οι νέοι περιοριστικοί κανόνες του Brexit περιορίζουν το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης του κόμματος του Boris Johnson στο Manchester της βόρειας Αγγλίας, ο πρωθυπουργός της χώρας παρουσίασε πρόγραμμα «αναβάθμισης» των φτωχότερων περιοχών της χώρας και επιδιόρθωσης της οικονομίας και του προβλήματος της αλυσίδας εφοδιασμού.

Από την πλευρά του, ο ΥΠΟΙΚ Rishi Sunak καλείται να βρει λύση για τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου πλάνου του Johnson και την εκπαίδευση των εργαζομένων.

Think tanks όπως το Resolution Foundation προειδοποίησαν πως υπήρξε ραγδαία αύξηση της ανεργίας μετά από την εφαρμογή προγράμματος αναστολής εργασίας στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το πρόβλημα είναι κυρίως αισθητό στην αγροτική βιομηχανία όπου η έλλειψη εργαζομένων έχει οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής. Παράλληλα, οι κανόνες του Brexit έχουν κάνει την εξαγωγή βρετανικών αγροτικών αγαθών πολύ πιο δύσκολη ενώ συνάμα η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει πολλές οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, με τις φάρμες τους να παραμένουν άδειες και αναξιοποίητες.

Διαβάστε ακόμη:

Πιο νωρίς από ποτέ οι κρατήσεις για Χριστουγεννιάτικες αποδράσεις – Έκπληξη ο κορυφαίος προορισμός

Aναδρομικά: Άνοιξε η πλατφόρμα – Πώς θα ενημερωθείτε για τον επανυπολογισμό της σύνταξής σας

Τέξας εναντίον Wall Street: Πόλεμος για την οπλοκατοχή με θύμα την JPMorgan

Exit mobile version