Το πετρέλαιο παραμένει σταθερό, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στους κινδύνους του 2025, από την άφθονη προσφορά έως την απρόβλεπτη συμπεριφορά της επερχόμενης κυβέρνησης Τραμπ.
Το West Texas Intermediate διατηρήθηκε κοντά στα 71 δολάρια το βαρέλι μετά από άνοδο 1,6% την περασμένη εβδομάδα και το Brent κυμάνθηκε πάνω από τα 74 δολάρια.
Σημειωτέον πως η αύξηση της περασμένης εβδομάδας, ήταν ενισχυμένη από μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού την εβδομάδα που έληξε στις 20 Δεκεμβρίου, καθώς τα διυλιστήρια αύξησαν τη δραστηριότητά τους και η περίοδος των διακοπών ενίσχυσε τη ζήτηση καυσίμων.
Για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης, οι κινεζικές αρχές συμφώνησαν να εκδώσουν το 2025 ειδικά κρατικά ομόλογα ρεκόρ ύψους 3 τρισεκατομμυρίων γουάν (411 δισεκατομμυρίων δολαρίων), όπως ανέφερε το Reuters την περασμένη εβδομάδα.
Οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίχθηκαν επίσης από την αισιοδοξία για την κινεζική οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση από την κορυφαία χώρα εισαγωγής αργού πετρελαίου.
«Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου έφτασε σε ιστορικό υψηλό το 2024, παρά το γεγονός ότι η Κίνα υπολείπεται των προσδοκιών και τα αποθέματα πετρελαίου οδεύουν προς το επόμενο έτος σε σχετικά χαμηλά επίπεδα», δήλωσε ο Ράιαν Φιτσμόρις, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της Marex.
«Μελλοντικά, τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας αναμένεται να βελτιωθούν καθώς τα πρόσφατα μέτρα τόνωσης της οικονομίας θα γίνουν αισθητά το 2025. Επίσης, τα χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ και αλλού θα στηρίξουν την κατανάλωση πετρελαίου».
Η Παγκόσμια Τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2024 και το 2025, αλλά προειδοποίησε ότι η υποτονική εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, μαζί με τους αντίξοους ανέμους στον τομέα των ακινήτων, θα παραμείνουν τροχοπέδη και το επόμενο έτος.
Στην Ευρώπη, οι ελπίδες για μια νέα συμφωνία για τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας εξασθενούν, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος φέτος για την υπογραφή νέας συμφωνίας.
Η απώλεια του διοχετευόμενου ρωσικού φυσικού αερίου θα οδηγήσει παράλληλα την Ευρώπη στην εισαγωγή περισσότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως ανέφεραν οι αναλυτές.
Υπάρχουν ευρέως διαδεδομένες προσδοκίες ότι η αγορά θα καταγράψει υπερπροσφορά το επόμενο έτος, γεγονός που είναι πιθανό να καταστήσει δυσκολότερο για τον ΟΠΕΚ+ να αναζωογονήσει την αδρανή του παραγωγή.
Το αργό αναμένεται να καταγράψει συνολικά απώλειες φέτος, με τις συναλλαγές να περιορίζονται σε ένα στενό εύρος τιμών από τα μέσα Οκτωβρίου. Η αγορά έχει επηρεαστεί από τη μεταβλητότητα που προκαλείται από πληθώρα γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή και των ανησυχιών γύρω από την κινεζική ζήτηση, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ενέργειες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον επόμενο μήνα θα κρατήσουν την αγορά σε εγρήγορση. Ο Τραμπ έχει ήδη απειλήσει με δασμούς τους παραγωγούς πετρελαίου στον Καναδά και το Μεξικό, ενώ ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας τον οποίο επέλεξε υποσχέθηκε να ασκήσει «μέγιστη πίεση» στο Ιράν.
«Το μεγαλύτερο θέμα στην αγορά θα είναι η πολιτική κατεύθυνση της δεύτερης θητείας του Τραμπ», δήλωσε ο Κιμ Κουάνγκρε, αναλυτής εμπορευμάτων στη Samsung Futures Inc.
«Ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να έχασε το χρονοδιάγραμμα για να αποκαταστήσει την αδρανή παραγωγή, δεδομένων των προοπτικών για άφθονη προσφορά και επιβράδυνση της ζήτησης», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη
ΗΠΑ: «Πνίγηκαν» στα χρέη προς τις πιστωτικές κάρτες οι καταναλωτές το 2024
Τουρκία: Οι επερχόμενες μειώσεις επιτοκίων ασκούν πιέσεις στη λίρα – Ο ρόλος του Ερντογάν
Ο νεροβούβαλος επιλέγει φίλους σύμφωνα με τον χαρακτήρα τους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα