Τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης εδώ και σχεδόν 20 χρόνια παρουσιάζουν οι μισθοί στη Βρετανία, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στην Τράπεζα της Αγγλίας προκειμένου να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, παρά τις δυσοίωνες προοπτικές για την οικονομία της Γηραιάς Αλβιώνας. Ωστόσο, λόγω της ακρίβειας οι αυξήσεις δεν αντανακλώνται στους πραγματικούς μισθούς.
Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα δείχνουν ότι η μέση αύξηση -εξαιρουμένων των μπόνους- ήταν 6,1% υψηλότερα για το τρίμηνο Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πρόκειται μάλιστα για τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 2011 με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας.
Το «άλμα» των μισθολογικών αυξήσεων αντανακλά το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού παρά την ακρίβεια και την αύξηση του κόστους ζωής που, όπως επισημαίνει το Bloomberg, πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση διαρκείας. Οι παραπάνω ελλείψεις έγιναν ακόμη πιο έντονες και σοβαρές τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των επιχειρήσεων παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στους μισθούς, με άνοδο 7%, ακολουθούμενο από το εμπόριο χονδρικό και λιανικό και τις υπηρεσίες φιλοξενίας.
Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των μισθολογικών αυξήσεων σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η μέση αύξηση των τακτικών μισθών για τον ιδιωτικό τομέα ήταν 6,9% το τρίμηνο έως τον Οκτώβριο και 2,7% για τον δημόσιο τομέα.
Η ιστορική διαφορά είναι πιθανό να ενισχύσει τα επιχειρήματα των εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας και μετανάστευσης που αυτόν τον μήνα προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις ανάλογες του πληθωρισμού, ο οποίος σκαρφάλωσε σε υψηλό 41 ετών τον Οκτώβριο (11,1%).
Το ONS είπε ότι 417.000 εργάσιμες ημέρες χάθηκαν λόγω εργασιακών διαφορών τον Οκτώβριο του 2022, το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2011.
Αγεφύρωτο το χάσμα
Οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται πιο αργά από τον πληθωρισμό, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο με τα συνδικάτα να ζητούν μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών. Σε πραγματικούς όρους, οι αμοιβές μειώθηκαν κατά 2,7%.
Η κυβέρνηση έχει προσφέρει στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα αύξηση 5% κατά μέσο όρο, επιμένοντας ότι απαιτείται περιορισμός των απολαβών για τον εξορθολογισμό των δημόσιων οικονομικών και τη μείωση του πληθωρισμού.
«Οποιαδήποτε ενέργεια που κινδυνεύει να εντείνει το πρόβλημα του πληθωρισμού στη χώρα μας θα παρατείνει τις οικονομικές επιπτώσεις για όλους και θα εμποδίσει κάθε προοπτική μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ την Τρίτη.
Η BOE αύξησε τα επιτόκια οκτώ φορές τους τελευταίους 12 μήνες σε μια προσπάθεια να αποτρέψει ένα ανοδικά σπιράλ μισθών-τιμών. Οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω αύξηση κατά μισή μονάδα την Πέμπτη, ανεβάζοντας το επιτόκιο αναφοράς σε υψηλό 14 ετών, ήτοι στο 3,5%.
Ωστόσο, η απόφαση αναμένεται να εν μέσω σημαντικών διαφωνιών μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής σχετικά με το πόσο γρήγορα θα γίνει αυστηρότερη η νομισματική πολιτική, δεδομένης της δεινής κατάστασης της οικονομίας.
Υπήρχαν κάποια σημάδια χαλάρωσης στην ανελαστική αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα άτομα εκτός εργατικού δυναμικού, όσοι ούτε εργάζονται ούτε θέλουν να εργαστούν, μειώθηκαν κατά 76.000. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα απασχόλησης και ανεργίας αυξήθηκαν.
Το ποσοστό αυτό ήταν πιο σημαντικό μεταξύ των ατόμων ηλικίας 50 έως 64 ετών, υποδηλώνοντας ότι ορισμένοι από όσους βρήκαν πρόωρα σε σύνταξη μπορεί να επιστρέψουν το εργατικό δυναμικό ενόψει του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης. Όλες οι κενές θέσεις μειώθηκαν για έκτο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι εταιρείες επιβράδυναν για άλλη μια φορά τα σχέδιά τους για προσλήψεις.
«Η έκτη συνεχόμενη πτώση των κενών θέσεων σηματοδοτεί ότι η αγορά εργασίας δεν παρουσιάζει σημάδια χαλάρωσης», δήλωσε ο κ. Σέλφιν επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG UK.
Η BOE αναμένει ότι η ανεργία θα ανέβει πάνω από το 6% τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες όσον αφορά τις προσλήψεις τους τελευταίους μήνες, οι επιχειρήσεις μπορεί να επιλέξουν να «παγώσουν» τις απολύσεις, ακόμη και όταν η ύφεση και το αυξανόμενο κόστος μειώνουν τα περιθώρια κέρδους τους.
Διαβάστε ακόμη
VALOREM: Ο γαλλικός όμιλος εξαπλώνεται και ξεκινά το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα
Vitol: Τη «χρυσώνουν» οι Βρετανοί καταναλωτές για να ζεστάνουν τα σπίτια τους
Γιώργος Προκοπίου: Έχει ναυλώσει 13 LNG Carriers και δύο FSRU στους Γερμανούς