Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πρόσθετους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω αντιποίνων από το Πεκίνο και την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο Τραμπ ανέφερε την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου ότι η Κίνα θα επιβαρυνθεί με πρόσθετους δασμούς 10% στις 4 Μαρτίου, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη ροή ναρκωτικών από τους γείτονες της Βόρειας Αμερικής σε «πολύ υψηλά και απαράδεκτα επίπεδα», όπως τα χαρακτήρισε, και τον υποτιθέμενο ρόλο της Κίνας στην προμήθειά τους.

Οι νέοι δασμοί προστίθενται σε έναν προηγούμενο δασμό 10% που εφαρμόστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα και αποτελούν μέρος των ευρέων επιθέσεων του Τραμπ κατά του Πεκίνου σε θέματα που καλύπτουν το εμπόριο, την τεχνολογία και τις επενδύσεις. Το Πεκίνο απάντησε στους δασμούς με στοχευμένα μέτρα, αλλά σηματοδότησε πως υπάρχει περιθώριο για πιο δυναμικά αντίμετρα, αν χρειαστεί.

Ένας δείκτης των κινεζικών μετοχών που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε έως και 2,4%, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις 2 Ιανουαρίου. Ο δείκτης αναφοράς CSI 300 Index υποχώρησε έως και 0,7%, προκαλώντας την πρώτη εβδομαδιαία απώλειά του εδώ και ένα μήνα.

Τα νέα μέτρα του Τραμπ αιφνιδίασαν τους Κινέζους αξιωματούχους. Οι εισφορές πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την Τρίτη 4 Μαρτίου, μία ημέρα προτού ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παρευρεθεί στη μεγαλύτερη πολιτική συνάντηση του κόμματος για φέτος, όπου τα στελέχη του κινεζικού πολιτμπιρό θα παρουσιάσουν το οικονομικό σχέδιό τους για το 2025.

Ο αναπτυξιακός στόχος για το τρέχον έτος και η δημοσιονομική πολιτική έχουν καθοριστεί εδώ και μήνες και είναι απίθανο να επηρεαστούν άμεσα από τους δασμούς, αλλά θα μπορούσαν να περιορίσουν το κλίμα ενόψει της εκδήλωσης αυτής.

Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται, ο Σι έχει καλέσει τους κορυφαίους αξιωματούχους του να παραμείνουν ψύχραιμοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει το Bloomberg, τα μεγαλύτερα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του πρακτορείου ειδήσεων Xinhua και People’s Daily, δεν ανέφεραν τα σχόλια του Αμερικανού ηγέτη το πρωί της Παρασκευής.

Η οικονομολόγος του Bloomberg, Mαέβα Κάζιν, δήλωσε ότι το σοκ των υφιστάμενων και αναμενόμενων δασμών στην κινεζική οικονομία «θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμο», επικαλούμενη το μικρό ποσοστό της προστιθέμενης αξίας της – λίγο πάνω από το 2% – που συνδέεται με τις αμερικανικές εξαγωγές.

«Μεσοπρόθεσμα, είναι επίσης πιθανό ότι η Κίνα θα βρει νέες αγορές για τις εξαγωγές της – αν και αυτό μπορεί να συναντήσει αντίσταση από τον υπόλοιπο κόσμο, που ήδη ανησυχεί για την κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε ορισμένους τομείς», ανέφερε η ίδια σε νέα ανάλυσή της.

Τέτοιες αντιδράσεις γίνονται ήδη εμφανείς. Την περασμένη εβδομάδα, τόσο η Νότια Κορέα όσο και το Βιετνάμ ακολούθησαν τα βήματα της Ουάσινγκτον και επέβαλαν δασμούς στα κινεζικά προϊόντα χάλυβα για να σταματήσουν τις αυξανόμενες προμήθειες από τον μεγαλύτερο παραγωγό του μετάλλου στον κόσμο.

Η κίνηση των ΗΠΑ σημαίνει ότι η κινεζική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει πρόσθετα κίνητρα ύψους 500 δισ. γουάν (69 δισ. δολάρια) έως 700 δισ. γουάν για να επιτύχει τους αναπτυξιακούς της στόχους, σύμφωνα με τη Μισέλ Λαμ, οικονομολόγο της Societe Generale SA.

Οι δασμοί είναι επίσης πιθανό να αυξήσουν τις τιμές των αμερικανικών εισαγωγών, καθώς οι εταιρείες στην Κίνα θα προσπαθήσουν να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους αμερικανούς πελάτες. Αυτός ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος από ό,τι πολλοί αναμένουν, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία υποστήριξε ότι τα αμερικανικά στοιχεία υποεκτιμούν το πόσο πραγματικά εισάγεται από την Κίνα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέους περιορισμούς στις επενδυτικές ροές μεταξύ των δύο χωρών, πρότειναν τέλη για όποιον στέλνει αγαθά στις ΗΠΑ με κινεζικής κατασκευής πλοία και επί του παρόντος συζητούν με το Μεξικό για την επιβολή δασμών σε κινεζικά αγαθά.

Παρά την κλιμάκωση, τόσο το Πεκίνο όσο και η Ουάσινγκτον εμφανίζονται πρόθυμες να αποτρέψουν την κατάρρευση των σχέσεών τους. Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ συνομίλησε με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ την περασμένη Παρασκευή – η δεύτερη επαφή υψηλού επιπέδου από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ – υποδεικνύοντας τη συνεχή τους επικοινωνία. Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δήλωσε την Πέμπτη ότι οι συνομιλίες με τον αμερικανικό στρατό βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Τραμπ έχει επίσης τονίσει τους προσωπικούς του δεσμούς με τον Σι, αναφέροντας την περασμένη εβδομάδα ότι μια νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα είναι πιθανή. Αν και στις αρχές Φεβρουαρίου έδωσε ενδείξεις ότι θα μιλήσει με τον Σι «πολύ σύντομα», η συζήτηση αυτή δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη.

Διαβάστε ακόμη

Ο εμπορικός πόλεμος μόλις ξεκίνησε: Σε ισχύ οι δασμοί Τραμπ σε Καναδά και Μεξικό – Με 15% δασμούς στις ΗΠΑ απαντά η Κίνα

Πλειστηριασμοί: Ποια «επώνυμα» και ξενοδοχειακά σφυριά θα χτυπήσουν αυτή την εβδομάδα (pics)

Τσουχτερό πρόστιμο 1500 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε όσους παραγωγούς δεν περικόπτουν ενέργεια – Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα