Η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να «ρίξει» την αξία των κτηρίων γραφείων στις μεγάλες πόλεις κατά 800 δισ. δολάρια, αποτυπώνοντας τις απώλειες που έχουν οι ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων εν μέσω των τάσεων που διαμορφώνονται στην εργασία μετά την πανδημία.
Όπως αποκαλύπτει έρευνα του McKinsey, η στροφή προς την υβριδική εργασία, την οποία επέβαλε ο κορωνοϊός, μειώνει τις ανάγκες για χώρους γραφείων, με αποτέλεσμα ο αριθμός των κενών γραφείων να αυξάνεται.
Σύμφωνα με έρευνα του McKinsey Global Institute που αποτυπώνει τον αντίκτυπο της τηλεργασίας σε εννέα πόλεις του κόσμου έως το 2030, οι απώλειες των 800 δισ. δολαρίων στην αποτίμηση των κτηρίων γραφείων συνιστούν μία μείωση 26% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ενώ η McKinsey προειδοποιεί για τον κίνδυνο διεύρυνσης των απωλειών έως και στο 42%.
«Οι επιπτώσεις στην αξία θα μπορούσαν να είναι ακόμα μεγαλύτερες εάν τις επιτείνουν τα αυξανόμενα επιτόκια», σημειώνει η συμβουλευτική εταιρεία. Οι απώλειες «θα μπορούσαν να αυξηθούν εάν τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αποφασίσουν να μειώσουν γρηγορότερα την τιμή ακινήτων τα οποία χρηματοδοτούν ή έχουν στην ιδιοκτησία τους».
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η μελέτη της McKinsey αποτυπώνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες και οι τράπεζες καθώς η πανδημία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι άνθρωποι. Η στροφή αυτή επηρεάζει όχι μόνο τους χώρους γραφείων, αλλά τα εμπορικά ακίνητα και τις κατοικίες, καθώς οι νέες συνήθειες επεκτείνονται στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος ζει και ψωνίζει.
Στο ήπιο σενάριο της McKinsey, η ζήτηση για χώρους γραφείων θα είναι 13% χαμηλότερη έως τα τέλη της δεκαετίας. Η δουλειά στο γραφείο είναι κατά 30% χαμηλότερη από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία και μόνο το 37% των εργαζομένων έχει επιστρέψει στο γραφείο για όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Η χαμηλότερη προσέλευση στα γραφεία ρίχνει τα ενοίκια, καθώς οι επιχειρήσεις χρειάζονται λιγότερους χώρους. Η μεγαλύτερη μείωση έχει καταγραφεί στις αμερικανικές πόλεις, όπου η τηλεργασία παραμένει πιο διαδεδομένη, με το Σαν Φρανσίσκο και την πόλη της Νέας Υόρκης να εμφανίζουν μείωση 28% και 18% στα ενοίκια αντίστοιχα. Σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και το Μόναχο, η αγορά των χώρων γραφείων εμφανίζεται πιο ανθεκτική.
Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις νοικιάζουν μικρότερα γραφεία μόλις λήξει το μισθωτήριό τους, για να μειώσουν το κόστος. «Κάποιοι ενοικιαστές έχουν επιλέξει να μην περιμένουν καν για την λήξη του συμβολαίου τους, αλλά πληρώνουν για να απαλλαγούν από τις συμφωνίες που έχουν κάνει για την ενοικίαση χώρων», σημειώνει η McKinsey.
Οι κατασκευαστές μπορούν να προσαρμοστούν στη μείωση της ζήτησης για γραφεία και εμπορικούς χώρους μέσω της δημιουργίας υβριδικών κτιρίων, οι υποδομές των οποίων μπορούν να τροποποιηθούν, ώστε να εξυπηρετήσουν διαφορετικές χρήσεις, επισημαίνει η εταιρεία συμβούλων.
Αυτός ο σχεδιασμός μπορεί, επίσης, να προστατεύσει τους ιδιοκτήτες από αλλαγές στις προτιμήσεις οι οποίες είναι αδύνατον να προβλεφθούν αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, καθώς οι ενοικιαστές θα μπαίνουν και θα βγαίνουν συχνότερα στα κτίρια, αυτά θα είναι πιο πολύτιμα εάν μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα στις ανάγκες του εκάστοτε ενοικιαστή, καταλήγει η McKinsey.
Διαβάστε ακόμη
Τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές για Market Pass και Youth Pass
Επιδόσεις – έκπληξη για την οικονομία της Βρετανίας: Μόλις 0,1% μειώθηκε το ΑΕΠ τον Μάιο
Πώς και γιατί οι ροές ρωσικού πετρελαίου καταγράφουν σταθερή μείωση (πίνακες)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ