Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται αντιμέτωπες με τη στιγμή της αλήθειας των $48 τρισεκατομμυρίων αυτή τη δεκαετία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία τους σε «ιαπωνικού στυλ» στασιμότητα, η οποία θα χαρακτηρίζεται από μείωση των αξιών των περιουσιακών στοιχείων και περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη.
Από την άλλη, η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε περίοδο αυξημένης παραγωγικότητας και ενισχυμένης ευημερίας, σύμφωνα με νέα έρευνα των αναλυτών της McKinsey & Co., η οποία μελετά ένα εύρος διαφορετικών σεναρίων όσον αφορά την μελλοντική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και των χρηματαγορών.
«Το μέλλον του πλούτου και της ανάπτυξης θα κριθεί από τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ θα διαχειριστούν το πρόβλημα αυτό», τόνισε το McKinsey Global Institute, σύμφωνα με το Bloomberg.
Μετά από την πολυετή στασιμότητα κατά την οποία η αξία των περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκε τη στιγμή που η οικονομική ανάπτυξη παραμένει περιορισμένη, η παγκόσμια οικονομία επιδεικνύει σημάδια τεκτονικών αλλαγών λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των γεωπολιτικών εντάσεων, υποστηρίζει η έρευνα.
«Οι πιθανότητες πως τα επόμενα 20 χρόνια θα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με τα προηγούμενα είναι αυξημένες αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο», τόνισε το στέλεχος του McKinsey Global Institute, Γιάν Μίσκε.
Τα σενάρια
Τρία από τα τέσσερα σενάρια τα οποία μελετά το ινστιτούτο υποδεικνύουν πρόκληση οικονομικής δυσφορίας, δημιουργία μίας νέας εποχής υψηλού πληθωρισμού και μείωση των asset markets σε στυλ Ιαπωνίας:
Βάσει του πρώτου σεναρίου, ο πλούτος αυξάνεται αλλά η ανάπτυξη συνεχίζει και μειώνεται.
Στο δεύτερο σενάριο, η οικονομία ενισχύεται μερικώς αλλά οι τιμές των assets μειώνονται αισθητά.
Στο τρίτο, ακόμα δυσμενέστερο σενάριο, τόσο η οικονομική ανάπτυξη όσο και οι χρηματαγορές αντιμετωπίζουν προβλήματα.
«Το καλύτερο σενάριο θα ήταν η επιτάχυνση της παραγωγικότητας», τόνισε η έρευνα της McKinsey, προσθέτοντας πως «μόνο σε αυτό το σενάριο υπάρχει σημαντική ενίσχυση του εισοδήματος, του πλούτου και της ευρωστίας των ισολογισμών».
Σύμφωνα με το θετικότερο σενάριο αυτό, ο πλούτος των νοικοκυριών παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά $17 τρισ., καταλήγοντας $48 τρισ. υψηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του δυσμενούς σεναρίου μέχρι το 2030.
Η επίτευξη αυτής της αυξημένης παραγωγικότητας, όμως, δε θα είναι εύκολη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας: «Η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική αντιμετωπίζουν ένα προφανές δίλημμα. Εάν δεν υπάρξει αρκετή σύσφιξη, ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα. Εάν υπάρξει υπερβολική σύσφιξη, ο πλούτος και το χρηματοοικονομικό σύστημα θα αντιμετωπίσουν κλυδωνισμούς ενώ ενδέχεται να προκληθεί ύφεση. Χωρίς γρηγορότερη αύξηση του ΑΕΠ, η επιμέρους διαφορά μεταξύ των δύο αυτών αποτελεσμάτων θα είναι πολύ μικρή».
Διαβάστε ακόμη
Πώς η Louis Vuitton έχτισε μία αυτοκρατορία αξίας 500 δισ. δολαρίων
Κομισιόν: «Με καμία κυβέρνηση» παροχές πάνω από 2,5 δισ. το 2024
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ