Εδώ και δεκαετίες, οι παγκόσμιες επενδυτικές εταιρείες συνεργάζονταν με τις ρωσικές επιχειρήσεις, τους ολιγάρχες και τη ρωσική κυβέρνηση. Όλα αυτά έφτασαν στο τέλος τους όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία.
Η Citigroup, με χιλιάδες εργατικό προσωπικό και περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων στη Ρωσία, ανέφερε πως θα μειώσει σημαντικά την παρουσία της στη χώρα. Οι Goldman Sachs, JPMorgan και Deutsche Bank ήδη οδεύουν προς την έξοδο κινδύνου, με αρκετούς τραπεζίτες, νομικούς συμβούλους και αναλυτές να μεταφέρονται στο Ντουμπάι.
Πρόκειται πιθανά για την πιο απότομη και μαζική απομόνωση μιας εκβιομηχανισμένης οικονομίας στην ιστορία. Οι κυρώσεις της Δύσης έχουν οδηγήσει τις πολυεθνικές και τις χρηματοπιστωτικές σε φυγή από τη ρωσική αγορά.
Άδεια γραφεία αλλά και «άδεια χέρια» για αρκετές επενδυτικές οι οποίες έχουν πια το επιπλέον βάρος των ρωσικών μετοχών στο οποίο πρέπει να βρουν λύση. Οι τραπεζίτες πονοκεφαλιάζουν αφού οι ζάμπλουτοι Ρώσοι ολιγάρχες πελάτες τους δεν μπορούν καν να πληρώσουν το υπηρετικό τους προσωπικό στις λονδρέζικες επαύλεις τους.
Για τον τομέα του finance, επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων κινδυνεύουν να «τιναχτούν στον αέρα». Δέκα, περίπου, τράπεζες, συμπεριλαμβανόμενων των Raiffeisen Bank International, Citigroup και Deutsche Bank έχουν έκθεση άνω των $100 δισ στη Ρωσία. Παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες αυτές υποστηρίζουν πως μπορούν να απορροφήσουν τον κίνδυνο.
Παρόμοια είναι η κατάσταση στη Ρωσία. Πολλαπλοί τραπεζίτες και επενδυτές προσπαθούν να βρουν λύση στον κυκεώνα των δισεκατομμυρίων, αφού τόσο οι επενδύσεις τους όσο και τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν «παγώσει».
Οι εργαζόμενοι της VTB Bank PJSC η οποία δέχεται κυρώσεις από τη Δύση, δυσκολεύεται να συνομιλήσει καν με τους Δυτικούς πρώην συνεργάτες της.
Σύμφωνα με τον Bill Browder, πάλαι ποτέ μεγαλοεπενδυτή στη ρωσική οικονομία και δριμύ επικριτή του Putin, οι επενδυτικές τράπεζες είχαν παίξει τεράστιο ρόλο στο «άνοιγμα» της ρωσικής οικονομίας προς τη Δύση και την έγχυση ρευστού. «Οι τράπεζες αυτές έκαναν τους ολιγάρχες να φαντάζουν πραγματικοί επιχειρηματίες, στα μάτια των Δυτικών», ανέφερε ο Browder.
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η LetterOne Holdings, ιδρυθείσα από τους -υπό κυρώσεις- δισεκατομμυριούχους Mikhail Fridman και Petr Aven. Ένα hedge fund της HSBC διαχειριζόταν $547 εκατομμύρια περιουσιακών στοιχείων της LetterOne, σύμφωνα με στοιχεία του 2020, ενώ ένα επενδυτικό όχημα της Blackstone διαχειριζόταν $435 δισ. Η Pamplona Capital Management η οποία διαχειριζόταν $3 δισ της LetterOne έχει ήδη αρχίσει να επιστρέφει τα χρήματά της.
Τράπεζες όπως JPMorgan έχουν παίξει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην έκδοση χρέους εκ μέρους ρωσικών εταιρειών, μαζί με τις ρωσικές VTB και Sberbank και τις πολυεθνικές Citigroup, Societe Generale και UBS.
H JPMorgan ανακοίνωσε πως αποεπενδύει από τη Ρωσία, ενώ απομάκρυνε τον Herman Gref, επικεφαλής της Sberbank και πρώην Ρώσο υπουργό από το διεθνές Δ.Σ. της.
Ο πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, Georgy Egorov ανησυχεί για τις σχέσεις της Wall Street με τη Ρωσία. Ο ίδιος κάλεσε την Goldman να αποτραβηχτεί από τη χώρα παρά τις δυσκολίες μίας τέτοιας κίνησης.
Συμβουλευτικές, δικηγορικές και ελεγκτικές εταιρείες οδηγούνται -επίσης- σε μαζική έξοδο από τη χώρα. Οι τέσσερις κολοσσοί της λογιστικής Deloitte, KPMG, PwC και Εrnst & Young θα πρέπει να διακόψουν οποιαδήποτε πρόσβαση εταιρειών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από το διεθνές δίκτυό τους.
Για τον Ashish Nanda, λέκτορα στο Harvard Business School, η απαγκίστρωση αυτή θα είναι δύσκολη. Τί μέλλει γενέσθαι εάν μια ρωσική επιχείρηση υπό κυρώσεις έχει θυγατρική στο Μεξικό, ή στο Καζακστάν τα οποία δεν έχουν επιβάλλει τέτοια μέτρα; Οι προαναφερθείσες επιχειρήσεις δεν μπορούν εύκολα να διακόψουν οποιεσδήποτε σχέσεις με τη Ρωσία. Εύρος εταιρειών όπως McKinsey & Co, Bain & Co, Linklaters, Freshfields Bruckhaus Deringer και DLA Piper πρέπει να ανακαλύψουν μία «χρυσή τομή» μεταξύ των κυρώσεων και της υποστήριξης των πελατών τους.
Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο για νομικά θέματα Tony Williams, οι εταιρείες έχουν δύο επιλογές: «είτε κλείνουν τα πάντα, είτε μεταφέρουν το φόρτο εργασίας τους στις ρωσικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται. Μπορεί να αναφέρουν πως σταματούν “παροδικά” την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στη χώρα αλλά εάν δεν πέσει η κυβέρνηση Putin, δεν πρόκειται να επιστρέψεουν».
Οδεύοντας προς το δεύτερο μήνα του πολέμου, δεν υπάρχουν σημάδια βελτίωσης της κατάστασης. Για όσους ειδικεύονται στη ρωσική αγορά, σύμφωνα με το Bloomberg, ενδέχεται να έχει έρθει η ώρα αλλαγής καριέρας.
Διαβάστε ακόμα:
Μπάιντεν και φον ντερ Λάιεν θα ανακοινώσουν σχέδιο για φυσικό αέριο στην ΕΕ από τις ΗΠΑ
Ανάρπαστο το πράσινο μπλουζάκι του Ζελένσκι – Άλμα των πωλήσεων σε amazon, eBay