H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης αποτέλεσαν το έναυσμα μιας μαζικής εξόδου εταιρειών από τη Ρωσία, θέτοντας τέλος την 30ετή συνεργασία των Δυτικών με τη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Η λίστα των εταιρειών που διακόπτουν οποιεσδήποτε δραστηριότητες στη χώρα ολοένα και γιγαντώνεται, δεδομένης της πρόσφατης αποκοπής της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT. Όπως μεταδίδει το Bloomberg η Ρωσία έχει μετατραπεί, πια, σε παρία τόσο των αγορών όσο και της διεθνούς κοινότητας.
Σημειωτέον πως η ισοτιμία του ρωσικού ρουβλίου έναντι του δολαρίου κατέγραψε τεράστια πτώση χθες, δεδομένου πως οι κυρώσεις της Δύσης απέκοψαν την πρόσβαση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας σε ξένο συνάλλαγμα αξίας $630 δισ., ενώ συνολικά από τις αρχές του χρόνου το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου.
Έξοδος
Η δεινή κατάσταση της μαζικής αποεπένδυσης μετά από τρεις δεκαετίες επενδύσεων στη χώρα, έγινε αισθητή όταν η μεγαλύτερη πολυεθνική επενδυτής στη Ρωσία BP Plc ανακοίνωσε πως προχωρά σε αποεπένδυση του μετοχικού μεριδίου της στο Rosneft, αγνοώντας πιθανή ζημία $25 δισ και μείωση της παγκόσμιας πετρελαϊκής της παραγωγής κατά 1/3 .
Το παράδειγμα της BP ακολούθησε και η Shell η οποία τη Δευτέρα ανακοίνωσε πως διακόπτει τη συνεργασία της με την Gazprom και αποσύρεται από την εγκατάσταση και λειτουργία του σταθμού LNG Sakhalin-II και τον αγωγό Nord Stream 2. Oι επενδύσεις της εταιρείας στα δύο πρότζεκτ αυτά αγγίζουν περίπου τα $3 δισ.
Η μεγαλύτερη νορβηγική εταιρεία ενέργειας, Equinor ASA ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε παρόμοια μέτρα, αποσύροντας κεφάλαια $1,2 δισ από τις κοινοπραξίες της στη Ρωσία.
Οι μόνες μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά είναι πια οι Exxon Mobil Corp και TotalEnergies SE.
Η Exxon διαχειρίζεται τον αγωγό Sakhalin-I με τη Rosneft και εταιρείες της Ιαπωνίας και της Ινδίας, ενώ η TotalEnergies έχει μεγάλο μετοχικό μερίδιο στη μεγαλύτερη ανεξάρτητη ιδιωτική παραγωγό φυσικού αερίου της χώρας, Novatek PJSC.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του CEO της TotalEnergies, Patrick Pouyanne για παραμονή στη ρωσική αγορά, ο αναλυτής της Morningstar, Allen Good υπολογίζει πως η εταιρεία θα δεχθεί πιέσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις προς αποεπένδυση στη ρωσική αγορά, όπως ακριβώς συνέβη και με τη ΒΡ.
Το νορβηγικό μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο του κόσμου ανακοίνωσε παράλληλα πως «παγώνει» οποιαδήποτε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας $2,8 δισ, ενώ θα συνθέσει πλάνο αποχώρησης από τη συγκεκριμένη αγορά μέχρι τις 15 Μαρτίου.
Παράλληλες κινήσεις κάνουν μεγάλες δικηγορικές και λογιστικές εταιρείες. Η Baker McKenzie είναι μία εκ των ελαχίστων -μέχρι τώρα- δικηγορικών που διακόπτουν οποιαδήποτε συνεργασία με Ρώσους πελάτες. Σημειωτέον πως η εταιρεία εκπροσωπεί νομικά το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών και τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, VTB. Παρόμοια κίνηση φαίνεται πως μελετά και η λονδρέζικη Linklaters, ενώ η McKinsey & Co φαίνεται πως θα διακόψει οποιεσδήποτε συνεργασία με ρωσικά πρόσωπα ή οντότητες ενώ θα κλείσει και τα γραφεία της στη χώρα μετά από καταγγελίες πρώην εργαζομένων και πολιτών για «συνέργια στο έγκλημα».
Αυξημένες είναι και οι πιέσεις προς αρκετές βιομηχανίες. Η Daimler Truck Holding AG θα σταματήσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στη χώρα μέχρι νεωτέρας, ενώ ενδέχεται να διακόψει και τη συνεργασία με τη ρωσική Kamaz PJSC. Παρόμοια είναι η προσέγγιση της Volvo Car AB και Volvo AB, και της Harley Davidson. H General Motors ανακοίνωσε πως σταματά τις εξαγωγές στη Ρωσία. Η Volkswagen έπαυσε -προσωρινά- τις παραδόσεις των ήδη κατασκευασμένων αυτοκινήτων της στις ρωσικές αντιπροσωπείες.
Η Α.P. Moller-Maersk, ανέφερε ότι σταματά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από και προς τη Ρωσία. Σημειωτέον πως ο δανέζικος όμιλος ελέγχει σχεδόν το 17% του παγκόσμιου θαλάσσιου στόλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Την περασμένη Δευτέρα, η Mastercard ανακοίνωσε τον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το δίκτυο πληρωμών της, ακολουθώντας τις οδηγίες των κυρώσεων της Δύσης. Η κολοσσιαία Disney, από την πλευρά της, ανακοίνωσε την ακύρωση προβολής κινηματογραφικών ταινιών στη Ρωσία, επικαλούμενη την εισβολή στην Ουκρανία και την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε.
«Κόκκινη κάρτα»
«Κόκκινη κάρτα» φαίνεται πως έδωσαν η FIFA και UEFA στις ρωσικές ομάδες, αποβάλλοντές τες από τις διεθνείς διοργανώσεις.
Παράλληλο μποϊκοτάρισμα λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, όπου οι ρωσικές βότκες έχουν αποσυρθεί από τα ράφια μεγάλων αλυσίδων πολυκαταστημάτων.
Αποκλεισμένες
Άγνωστες παραμένουν, μέχρι τώρα, οι μελλοντικές κινήσεις πολυεθνικών όπως Mitsubishi, Renault, Ford Motor Co και Coca-Cola λόγω της αδυναμίας αποχώρησης από τη ρωσική αγορά. Σημειωτέον πως η Danone SA, η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στην αγορά της Ρωσίας η οποία δραστηριοποιείται στην Ουκρανία εδώ και 20 χρόνια, έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει μέτρα προστασίας των επιχειρήσεών της σε περίπτωση κλιμάκωσης της πολεμικής σύγκρουσης.
Η Nestle, παράλληλα, προχώρησε σε hedging της έκθεσής της στο ρωσικό ρούβλι.
Η Carlsberg αποτελεί τη μεγαλύτερη ζυθοποιία στη Ρωσία μέσω της Baltika Breweries, απασχολώντας 8.400 άτομα, ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας δεν είναι δυνατή η ακριβής εκτίμηση των συνεπειών από τις διεθνείς κυρώσεις.
Υπογραμμίζεται πως η εταιρεία έκλεισε τα εργοστάσιά της στην Ουκρανία την προηγούμενη εβδομάδα για να προστατεύσει τους 1.300 εργαζομένους της.
Διαβάστε ακόμη
Τριπλό πλήγμα στην ελληνική οικονομία από τη ρωσική εισβολή
Bitcoin: Ο γκουρού των αγορών Μαρκ Μόμπιους εξηγεί το ράλι εν μέσω πολέμου
Ζελένσκι στο Ευρωκοινοβούλιο: Παρακαλώ, αποδείξτε ότι είστε μαζί μας