Η επιβράδυνση της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής φαίνεται να είναι ικανή ώστε να παρασύρει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σε συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου, λένε οι οικονομολόγοι.
Βάσει μηνιαίας έρευνας του Bloomberg , το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναμένεται τώρα να μειωθεί κατά 0,1% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, προτού υποχωρήσει αυτή η επιδείνωση προς το τέλος του 2023.
Να σημειωθεί ότι οι οικονομολόγοι σε προηγούμενη πρόβλεψή τους έκαναν λόγο για στασιμότητα της οικονομίας.
Μία τέτοια εκέλιξη θα αναδείκνυε ακόμη περισσότερο πόσο έχει αντιστραφεί το κλίμα. Η χώρα που άλλοτε ήταν η ατμομηχανή της Ευρώπης βλέπει τώρα την ανάπτυξη να πατάει φρένο, εξαιτίας αφενός της της χαμηλής ζήτησης από την Κίνα και αφετέρου της παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης.
Ο πρόεδρος της Bundesbank Ιοακείμ Νάγκελ αναγκάστηκε την περασμένη εβδομάδα να διαψεύσει τον ισχυρισμό ότι η χώρα αξίζει και πάλι τον χαρακτηρισμό «ο ασθενής της Ευρώπης» που της είχε αποδοθεί παλαιότερα κατά τη δεκαετία του 1990.
Τα σχόλιά του έγιναν γνωστά την παραμονή της δημοσίευσης των στοιχείων που έδειξαν ότι το τρίτο τρίμηνο ξεκίνησε με τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση των εργοστασιακών παραγγελιών από την πανδημία. Μια έκθεση την επόμενη ημέρα αποκάλυψε ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε και τον Ιούλιο.
Η γερμανική αδράνεια υπογραμμίστηκε με την αναθεώρηση προς τα κάτω της ανάπτυξης για την Ευρωζώνης μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, που έδειξε επέκταση μόλις 0,1%.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αξιολογήσουν αυτά τα στοιχεία καθώς θα αποφασίσουν για την πορεία την νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη.
Ενώ η συρρίκνωση αυτού του τριμήνου προβλέπεται από τη συγκεκριμένη έρευνα να είναι μόνο μέτρια, άλλοι είναι πιο απαισιόδοξοι.
Οι οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Holger Schmieding της τράπεζας Berenberg αναμένουν πτώση του ΑΕΠ κατά 0,5%, ακολουθούμενη από μια ακόμη πτώση 0,2% – που ισοδυναμεί με μια νέα ύφεση.
«Η παγκόσμια ύφεση της μεταποίησης πλήττει τώρα σκληρά τη Γερμανία», ανέφεραν σε έκθεσή τους. «Σε αντίθεση με τη Γερμανία, οι περισσότερες από τις πρώην χώρες της ευρωκρίσης αντέχουν συγκριτικά καλά τους σημερινούς αντίθετους ανέμους».
Διαβάστε ακόμη
Έκτακτα μέτρα στήριξης και ανασυγκρότησης 3,5% του ΑΕΠ αλλάζουν τα πάντα στην oικονομία
ΔΥΠΑ: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το ειδικό εποχικό βοήθημα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι (πίνακας)
Η ελληνική βιομηχανία επενδύει στον ορυκτό πλούτο και τις σπάνιες γαίες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ