Οι δρόμοι στη Νέα Υόρκη είναι ξανά γεμάτοι από εργαζόμενους, εκτός από τη Δευτέρα και την Παρασκευή, που –όπως σε πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ– οι υπάλληλοι γραφείου είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται σε εξ αποστάσεως εργασία. Όμως, όταν οι εργαζόμενοι επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι, δεν ξοδεύουν χρήματα στις επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά στα γραφεία τους, με αποτέλεσμα να «χάνονται» δισεκατομμύρια δολάρια.
Όπως δείχνουν νέα στοιχεία που ανέλυσε το Bloomberg, το κόστος από την εξ αποστάσεως εργασία είναι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κορυφαίο οικονομικό κέντρο του κόσμου, όπου οι εργαζόμενοι εξοικονομούν τουλάχιστον 12,4 δισ. δολάρια τον χρόνο, ακριβώς επειδή οι μέρες που περνούν στα γραφεία τους έχουν μειωθεί κατά 30%.
Η εξοικονόμηση που υπάρχει για τους εργαζόμενους σημαίνει μείωση εσόδων για εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις που αποτελούν την ατμομηχανή της οικονομίας, ενώ σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται και τα έσοδα από τις μετακινήσεις.
Παράλληλα, τα άδεια γραφεία δεν αποκλείεται να προκαλέσουν προβλήματα και στον χώρο του real estate. Και αν τελικά καταβάλλονται λιγότεροι φόροι εισοδήματος σε μια πόλη όπως η Νέα Υόρκη, ποια μπορεί να είναι η αξίας μιας πόλης, στην οποία οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να βρίσκονται;
Τρία χρόνια μετά την πανδημία, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσελκύσουν ξανά τους εργαζομένους στους χώρους γραφείων τους και να τονώσουν στις τοπικές οικονομίες. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, η επιστροφή στα προ της πανδημίας προγράμματα εργασίας δεν φαίνεται να έχει κάποιον σημαντικό λόγο ύπαρξης.
Έρευνες κάνουν λόγο για πτώση 40% στην αξία των γραφείων, καθώς τα κτίρια είναι εν μέρει άδεια, γεγονός που ίσως μεταφράζεται σε χαμένα φορολογικά έσοδα ύψους 5 δισ. δολάρια ή 5% του ετήσιου προϋπολογισμού της πόλης.
«Πρόκειται για μια μεγάλη τρύπα που θα πρέπει να καλυφθεί από νέους φόρους και χαμηλότερες δαπάνες», ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia, Stijn Van Nieuwerburgh.
Επισημαίνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο «κινούνται» τα πράγματα στη Νέα Υόρκη αποτελεί σημείο αναφοράς και για άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου. Μάλιστα, στο Λονδίνο, σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου του δημάρχου, το ποσοστό των υπαλλήλων που εργάζονται στα γραφεία τους και ανέφεραν ότι οι εργοδότες τους περίμεναν από τους εργαζομένους τους να βρίσκονται εκεί πέντε ημέρες την εβδομάδα, δεν ξεπερνά το 6%.
Διαβάστε ακόμη
Νεπάλ: Μια μυστικιστική εμπειρία ζωής στο Ορεινό Βασίλειο του Εβερεστ
Τσαβούσογλου: Ανοίξαμε νέα σελίδα με την Ελλάδα μετά τον σεισμό
Qatargate: Αναβολή της απόφασης για την έκδοση του Αντρέα Κοτσολίνο στις Βρυξέλλες