Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δρομολογεί τον διορισμό μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι να καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση νέου πρωθυπουργού.

Έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, ο Μακρόν ενδέχεται να αποδεχθεί επισήμως την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ. Ο Ατάλ θα μπορούσε τότε να παραμείνει στο τιμόνι μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, με αποδυναμωμένες εξουσίες, μέχρι να διοριστεί ο διάδοχός του από τον Μακρόν.

Ο πρόεδρος πρέπει να κάνει την κίνησή του πριν από την Πέμπτη 18/7 για να διασφαλίσει ότι οι υπουργοί του θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την επιλογή του επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, ο οποίος οργανώνει και διευθύνει τις συζητήσεις στην Κάτω Βουλή, διορίζει τις διοικητικές αρχές και ερωτάται σε περιόδους κρίσης. Οι εν ενεργεία υπουργοί που είναι επίσης νομοθέτες δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στην ψηφοφορία αυτή, όπως γράφει το Bloomberg.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση υποτίθεται ότι χειρίζεται τις καθημερινές υποθέσεις ή/και τις έκτακτες ανάγκες. Όμως δεν είναι σε θέση να διεξάγει συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, να φέρει νέα νομοσχέδια ή να εγκρίνει δημοσιονομικά μέτρα. Εάν προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία, τα μέτρα θα μπορούσαν να ακυρωθούν από διοικητικό δικαστή – αλλά αυτό δεν είναι δεδομένο, καθώς δεν υπάρχει σαφής ορισμός της έννοιας.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να διοικείται από τον Ατάλ ή από έναν νέο πρωθυπουργό, εάν προκύψει, μέχρι να διοριστεί νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Melody Mock-Gruet, νομική εμπειρογνώμονα που διδάσκει στο Sciences Po.
Σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να ανατραπεί με ψήφο δυσπιστίας και δεν υπόκειται σε συγκεκριμένο χρονικό όριο. Αλλά δεν μπορεί να διαρκέσει ούτε για πάντα: Τον Σεπτέμβριο, το κοινοβούλιο υποτίθεται ότι θα συζητήσει έναν νόμο για τον προϋπολογισμό του 2025. Οι κοινοβουλευτικές εργασίες περιπλέκονται επίσης με πρωτοφανή τρόπο από το γεγονός ότι το Παρίσι φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτόν τον μήνα.

Τι θα ακολουθήσει

Ο Μακρόν προκάλεσε αναταραχή όταν προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον περασμένο μήνα μετά την ήττα του στην ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο συνασπισμός του έχασε περισσότερες από 80 έδρες στη Συνέλευση, ενώ η Μαρίν Λεπέν έκανε την ισχυρότερη εμφάνισή της μέχρι σήμερα με 143 έδρες για την ακροδεξιά ομάδα της.

Σύμφωνα με το γαλλικό σύνταγμα, ο πρόεδρος είναι αυτός που ορίζει τον πρωθυπουργό. Ενώ ο Μακρόν δεν έχει καμία υποχρέωση να επιλέξει ένα μέλος της μεγαλύτερης ομάδας του κοινοβουλίου, είναι πιθανό να επιλέξει κάποιον με ευρεία απήχηση, από τον οποίο ελπίζει ότι δεν θα είναι ευάλωτος σε πρόταση δυσπιστίας και ο οποίος θα μπορούσε να δημιουργήσει πλειοψηφίες κατά περίπτωση για να περάσει νομοθεσία. Ο Γάλλος ηγέτης, ο οποίος απαγορεύεται νομικά να προκηρύξει νέες εκλογές για τουλάχιστον έναν χρόνο, έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί πριν από τη λήξη της θητείας του το 2027.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους επενδυτές;

Καθώς κανένα κόμμα δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να αναιρεθεί η φιλοεπιχειρηματική κληρονομιά του Μακρόν, η οποία περιλαμβάνει έναν ενιαίο φόρο στα κεφαλαιακά κέρδη και σε μεγάλο βαθμό την κατάργηση του φόρου περιουσίας. Ενώ η Αριστερά κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, εξακολουθεί να μην έχει αρκετές έδρες για να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμά της, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση του κατώτατου μισθού και την ανατροπή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν.

Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος ότι όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί τον Σεπτέμβριο μπορεί να αντιμετωπίσει ψήφο δυσπιστίας για τον προϋπολογισμό. Αυτό θα μπορούσε να την αναγκάσει να λειτουργήσει ουσιαστικά με αυτόματο πιλότο για τους επόμενους μήνες – ίσως το λιγότερο χειρότερο αποτέλεσμα για τους επενδυτές.

Διαβάστε ακόμη

Προειδοποίηση από SSM: Προσοχή στους δείκτες των κόκκινων δανείων

Unilever στο newmoney: Θα ξεκινήσει διαβούλευση με τα συνδικάτα για τις μαζικές απολύσεις

Αλλάζουν 1 στις 12 υποβληθείσες δηλώσεις λόγω λάθους… των φορέων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ