H παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ενδέχεται να αντιμετωπίσει μία ιστορική περίοδο ελλείψεων δεδομένης της προσπάθειας πολλών χωρών για την αύξηση των αποθεμάτων τους πριν το χειμώνα.
Το ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μείωση εισαγωγής φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά 2/3 μέχρι το τέλος του έτους και την αντικατάστασή του από αμερικανικό και αφρικανικό LNG αυξάνει δραματικά τον ανταγωνισμό στην αγορά. Παράλληλα, οι αναλυτές αναμένουν πως η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας από τα πρόσφατα lockdowns βρίσκεται προ των πυλών, κάτι που θα σηματοδοτήσει σημαντική αύξηση της ζήτησης ενέργειας.
Ιστορικά, οι εισαγωγείς LNG αυξάνουν τα αποθέματά τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Φέτος, όμως, οι προσπάθειες αυτές ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα, με τις κορεατικές και ιαπωνικές κρατικές επιχειρήσεις ηλεκτρικού να έχουν ήδη προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών για παραδόσεις μέχρι και τις αρχές του 2023. Η επικείμενη έλλειψη προσφοράς θα δημιουργήσει περαιτέρω αύξηση των τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού, με τις φτωχότερες χώρες να «μένουν στην απ’ έξω».
Η αντιμετώπιση της έλλειψης αυτής αποτελεί και το κύριο θέμα συζήτησης του World Gas Conference που λαμβάνει χώρα στη Νότια Κορέα αυτή την εβδομάδα.
Η παγκόσμια ζήτηση, σύμφωνα με τη Rystad Energy, θα αγγίξει τους 436 εκατομμύρια τόνους το 2022, ξεπερνώντας τους 410 εκατομμύρια τόνους της παγκόσμιας προσφοράς. Αν και η αυξημένη ζήτηση αυτή έχει επιταχύνει τα νέα πρότζεκτ LNG, οι νέες μονάδες θα λειτουργήσουν το νωρίτερο το 2024.
«Δεν υπάρχει πλεόνασμα παραγωγής. Γι αυτόν το λόγο η Ευρώπη και η Ασία έχουν ξεκινήσει μία διελκυστίνδα για την εισαγωγή του LNG», ανέφερε ο Michael Stoppard, της S&P Global Commodity Insights.
Oι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μεν μειωθεί από τα υψηλά Μαρτίου που άγγιξαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά βρίσκονται -ακόμα- σε πολύ υψηλότερα από το κανονικό επίπεδα. Η μείωση των τιμών αυτή ενδέχεται να επιταχύνει την αναπλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων τους επόμενους μήνες, αλλά όλα θα κριθούν από την ταχύτητα ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας.
Η μεγαλύτερη εισαγωγέας LNG του κόσμου, Κίνα, έχει αρχίσει να κινείται δυναμικά στις αγορές spot, προετοιμαζόμενη για την επανεκκίνηση της οικονομίας της μετά από την άρση των lockdowns.
Διαβάστε ακόμη:
Τσαμάζ (ΟΤΕ): Είμαστε έτοιμοι για τις προκλήσεις που έρχονται