Οι πλημμύρες αποτελούν έναν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο για τη Μ. Βρετανία, με σχεδόν 1 εκατομμύριο επιπλέον ακίνητα να κινδυνεύουν από την υπερχείλιση ποταμών, θαλασσών ή αποχετεύσεων, σύμφωνα με νέα δεδομένα της υπηρεσίας περιβάλλοντος. Η εκτίμηση αυτή ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των ακινήτων, που κινδυνεύουν σε 6,3 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 15% σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση του 2018, όπου ο αριθμός ήταν 5,5 εκατομμύρια.
Αυτή η ανησυχητική έκθεση έρχεται τη στιγμή που η χώρα παλεύει με τις συνέπειες της καταιγίδας Ντάρα που έπληξε πολλές περιοχές νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Παράλληλα, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των έντονων βροχοπτώσεων από τον περσινό χειμώνα και φθινόπωρο.
Νέοι κίνδυνοι
Η αύξηση στον αριθμό των ακινήτων που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα, οφείλεται στη βελτίωση των δεδομένων και των εκτιμήσεων από την υπηρεσία περιβάλλοντος. Ειδικότερα, η νέα ανάλυση περιλαμβάνει καλύτερες αξιολογήσεις για τον κίνδυνο πλημμύρας από επιφανειακά νερά – όταν δηλαδή το βρόχινο νερό υπερχειλίζει τις αποχετεύσεις και προκαλεί ξαφνικές πλημμύρες. Περίπου 1,1 εκατομμύρια ακίνητα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο από επιφανειακά νερά, με σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών να εντοπίζεται στο Λονδίνο.
Ωστόσο, τα ακίνητα στο Λονδίνο επηρεάζονται λιγότερο από υπερχειλίσεις ποταμών, χάρη στο φράγμα του Τάμεση (Thames Barrier), μια σειρά από δέκα γιγαντιαίες ατσάλινες πύλες στα ανατολικά της πόλης που μπορούν να ανυψωθούν για να αποτρέψουν την υπερχείλιση.
Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης
Για πρώτη φορά, η νέα ανάλυση λαμβάνει υπόψη και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα περίπου 8 εκατομμύρια ακίνητα στην Αγγλία – δηλαδή μία στις τέσσερις – θα αντιμετωπίζουν κίνδυνο πλημμύρας.
Η υφυπουργός για τις πλημμύρες, Έμμα Χάρντι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 2,4 δισεκατομμύρια λίρες για τα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να διατηρήσει, να επισκευάσει και να κατασκευάσει νέες υποδομές προστασίας από πλημμύρες σε όλη τη χώρα.
Αν και οι περισσότερες κατοικίες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο πλημμύρας μπορούν ακόμη να ασφαλιστούν μέσω του προγράμματος Flood Re, το πρόγραμμα αυτό λήγει το 2039, αφήνοντας τις μελλοντικές γενιές εκτεθειμένες. Επιπλέον, το πρόγραμμα δεν καλύπτει κατοικίες που κατασκευάστηκαν μετά το 2009, αφήνοντας ακίνητα που χτίζονται σήμερα χωρίς προστασία.
Η έκθεση υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για επένδυση σε βιώσιμες υποδομές και πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τη σημασία της ευαισθητοποίησης του κοινού για τους αυξανόμενους κινδύνους.
Διαβάστε ακόμη
Νέα προθεσμία για εξώδικη επίλυση φορολογικών υποθέσεων έως το 2025
«Βουνό» 157,3 δισ. οι οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία τον Οκτώβριο
Το μέλλον για τα χιονοδρομικά κέντρα θα είναι… πράσινο (pics+vid)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα