Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) έχει μπροστά της ένα δύσκολο έργο προκειμένου να ανακόψει την πορεία του πληθωρισμού αυξάνοντας επιθετικά τα επιτόκια. Δεν είναι εύκολο να αποφασίσει πότε πρέπει να σταματήσει τις αυξήσεις επειδή είναι δύσκολο να μετρηθεί ο αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιξης, σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, η Κλερ Λομπαρντέλι ανέφερε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές μετά τον τελευταίο κύκλο αύξησης του κόστους δανεισμού, όπως το υψηλότερο ποσοστό δανείων σταθερού επιτοκίου, καθιστούν δύσκολη την αξιολόγηση των επιπτώσεων που τροφοδοτούν την πραγματική οικονομία. Αυτό θολώνει την εικόνα για τους κεντρικούς τραπεζίτες.
«Η επίδραση της νομισματικής πολιτικής είναι αβέβαιη», σημείωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ. «Είναι αρκετά δύσκολο να κρίνουμε τον αντίκτυπο και πότε θα έχουμε δει το μέγιστο σημείο αυτού του αντίκτυπου».
Η Λομπαρντέλι είπε ότι η πρόκληση είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην τρέχουσα συγκυρία για την Ευρώπη, επειδή παρόλο που ο πληθωρισμός μειώνεται, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη πίεση στις τιμές των βασικών προϊόντων, οι οποίες αφαιρούν ασταθή στοιχεία όπως η ενέργεια.
Αυτό το θέμα αποτελεί βασικό σημείο διαφωνίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι ετοιμάζονται για νέα αύξηση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα, χωρίς καμία πραγματική ένδειξη για το τι θα ακολουθήσει.
Πάντως, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, οι περισσότεροι δείκτες «έχουν αρχίσει να δείχνουν κάποια σημάδια χαλάρωσης».
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν συμπεριλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, επιταχύνθηκε τον Ιούνιο στο 5,4%, ενώ ο γενικός δείκτης επιβραδύνθηκε αισθητά στο 5,5%.
«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια πραγματικά δύσκολη πρόκληση για τον πληθωρισμό», δήλωσε η Λομπαρντέλι. «Είναι αντιδημοφιλής η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, αλλά είναι απαραίτητο να συμπιεστεί ο πληθωρισμός από το σύστημα γιατί είναι πραγματικά επιβλαβές και είναι δύσκολο για τους πολίτες να τον αντιμετωπίσουν».
Διαβάστε ακόμη
Morgan Stanley: Ερχονται καλύτερες αποδόσεις για τις ελληνικές τράπεζες (γραφήματα)
«Σανίδα σωτηρίας» £750 εκατ. για την Thames Water
Πανελλαδικές 2023: Τα 14 SOS του μηχανογραφικού
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ