Το νέο lockdown που επιβλήθηκε στην Ολλανδία είχε μια απροσδόκητη συνέπεια: γέμισαν από κόσμο οι εμπορικοί δρόμοι στο… Βέλγιο και τη Γερμανία.
Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον ανάγκασε την ολλανδική κυβέρνηση να επιβάλλει νέο lockdown ήδη από τις 19 Δεκεμβρίου, κλείνοντας τα καταστήματα μη αναγκαίων δραστηριοτήτων, ενώ σήμερα η χώρα ανακοίνωσε και επισήμως ότι η «Όμικρον» είναι κυρίαρχη στη χώρα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι Ολλανδοί τηρούν το lockdown και έχουν σταματήσει να ψωνίζουν και να γιορτάζουν. Αντιθέτως, αρκετοί συνεχίζουν να ψωνίζουν σε καταστήματα και να διασκεδάζουν σε εστιατόρια και τα μπαρ των… γειτονικών χωρών.
Το γεγονός αυτό από τη μία πλευρά λειτουργεί ευεργετικά για τις οικονομίες των χωρών αυτών αλλά από την άλλη αυξάνει τις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία. Το μήνυμα του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δεν ήταν δραματικό, ήταν ξεκάθαρο: «Σταματήστε να πηγαίνετε για ψώνια στην Κολωνία και για φαγητό στην Αμβέρσα».
Ωστόσο το μήνυμα δεν φαίνεται να συγκίνησε τους Ολλανδούς. Στην Αμβέρσα, την βελγική πόλη μόλις εννέα μίλια από τα ολλανδικά σύνορα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας καθώς και στην αύξηση της κίνησης στον σιδηροδρομικό σταθμό. Αύξηση της κίνησης καταγράφεται επίσης στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης προέτρεψαν την περιφερειακή κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να σταματήσει τη ροή των επισκεπτών σε πόλεις όπως η Κολωνία και το Ντίσελντορφ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες είναι κατά πολύ υψηλότερος στην Ολλανδία από ότι στο Βέλγιο και τη Γερμανία. Επιπλέον η Ολλανδία έχει χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών με την τρίτη ενισχυτική δόση από τους γείτονες της.
Επιπλέον οι τοπικές αρχές στο Βέλγιο και τη Γερμανία ανησυχούν ήδη ότι η αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας που καταγράφουν χάριν των Ολλανδών μπορεί να οδηγήσει στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων ή ακόμα και lockdown, εάν καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, μετά από σχεδόν δύο χρόνια σε συνθήκες πανδημίας, αρκετοί είναι αυτοί που αψηφούν τις επαναλαμβανόμενες απαγορεύσεις και βρίσκουν και το μικρότερο «παραθυράκι» που θα τους δώσει την αίσθηση μιας κάποιας «κανονικότητας».
Διαβάστε ακόμα:
Τρεις λόγοι να ανησυχούμε για τα κρυπτονομίσματα – Τι λέει Έλληνας στέλεχος του ΔΝΤ
Kορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ στα κρούσματα – Έφτασαν τα 21.657 στην Ελλάδα
Android και iOS: Δείτε ποια κινητά και ποιες συσκευές θα σταματήσουν να λειτουργούν το 2022 (λίστα)