search icon

Bloomberg

Λιβύη: Μπλόκο στη παραγωγή αργού πετρελαίου από την ανατολική κυβέρνηση (γραφήματα)

Μια διαμάχη για το ποιος ηγείται της κεντρικής τράπεζας, η οποία διαχειρίζεται δισεκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα της ενέργειας, εξελίσσεται εδώ και πάνω από μια εβδομάδα,

Η ανατολική κυβέρνηση της Λιβύης δήλωσε ότι θα διακόψει την παραγωγή και τις εξαγωγές αργού, καθώς η διαμάχη με τον αντίπαλό της με έδρα την Τρίπολη για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας απειλεί με νέο γύρο συγκρούσεων.

Το αργό τύπου μπρεντ σημείωσε άλμα έως και 3,2% πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι, αφού μετά τα όσα εξελίσονται στη Μέση Ανατολή ήρθαν και οι αρχέςς της ανατολικής κυβέρνησης τη Δευτέρα με ανακοίνωσή τους στο Facebook στην οποία ανέφεραν ότι ισχύει «ανωτέρα βία» για όλα τα πεδία, τους τερματικούς σταθμούς και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Η Waha Oil Co. που προμηθεύει το Es Sider – το μεγαλύτερο τερματικό σταθμό εξαγωγών της χώρας – δήλωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά τις αποστολές. Η Sirte Oil Co. δήλωσε επίσης ότι θα αρχίσει να μειώνει την παραγωγή.

Οι βαθιά ριζωμένες πολιτικές διαιρέσεις στα ανατολικά και τα δυτικά της Λιβύης, παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2020 με στόχο τον τερματισμό των μαχών τους, έχουν συχνά οδηγήσει σε μάχες και αποκλεισμούς που στοχεύουν στον πιο πολύτιμο πόρο της. Το έθνος βρίσκεται στην κορυφή των μεγαλύτερων γνωστών αποθεμάτων αργού της Αφρικής, αλλά η παραγωγή έχει υποφέρει μετά από μια δεκαετία πολιτικών συγκρούσεων.

Η Λιβύη μαστίζεται από αναταραχές μετά την ανατροπή του μακροχρόνιου δικτάτορα Μοαμάρ Αλ Καντάφι το 2011, με τις κυβερνήσεις που αντιπαρατίθενται να υπονομεύουν τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της οικονομικής τύχης του έθνους των 6,8 εκατομμυρίων κατοίκων. Συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων πιστών σε διαφορετικές φατρίες ή άτομα κλείνουν συχνά βασικές πετρελαιοπηγές καθώς ανταγωνίζονται για τα έσοδα από το αργό πετρέλαιο.

Μια διαμάχη για το ποιος ηγείται της κεντρικής τράπεζας, η οποία διαχειρίζεται δισεκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα της ενέργειας, εξελίσσεται εδώ και πάνω από μια εβδομάδα, βαθαίνοντας τις πολιτικές διαιρέσεις και απειλώντας μια ειρηνευτική συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στα δυτικά της χώρας επιδιώκει να αντικαταστήσει τον διοικητή Σαντίκ Αλ Καμπίρ, ο οποίος αρνήθηκε να παραιτηθεί. Μια κυβερνητική αντιπροσωπεία εισήλθε σήμερα στα γραφεία του ρυθμιστή για να αναλάβει καθήκοντα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Η εξάρτηση της οικονομίας της Λιβύης από τα έσοδα από το πετρέλαιο σημαίνει ότι όποιος ελέγχει τους κρατικούς θεσμούς που εποπτεύουν αυτά τα κεφάλαια, ουσιαστικά ελέγχει την οικονομία της χώρας», ανέφεραν αναλυτές της Citigroup Inc. μεταξύ των οποίων και ο Francesco Martoccia σε σημείωμά τους νωρίτερα τη Δευτέρα. «Αυτό έχει μετατραπεί σε ζώνη σύγκρουσης για τις ανταγωνιζόμενες παρατάξεις, με κάθε πλευρά να επιδιώκει να εξασφαλίσει τα δικά της οικονομικά συμφέροντα».

Ο Αλ Καμπίρ, ο οποίος υποστηρίζεται από το ανατολικό νομοθετικό σώμα, είχε αντισταθεί στην απόφαση του Προεδρικού Συμβουλίου να τον απομακρύνει, υποστηρίζοντας ότι το όργανο δεν είχε την εξουσία και ότι η κίνηση ήταν παράνομη. Οι επικριτές του Αλ-Καμπίρ, ο οποίος βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2011, υποστηρίζουν ότι χειρίζεται λανθασμένα τα έσοδα από το πετρέλαιο.

Οι σχέσεις επιδεινώνονται σταθερά από πέρυσι μεταξύ του Αλ Καμπίρ και του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπείμπα, που εδρεύει στην Τρίπολη, τον οποίο ο κεντρικός τραπεζίτης έφερε δημοσίως σε δύσκολη θέση με ισχυρισμούς για διαφθορά και υπερβολικές δαπάνες. Ο Ντμπείμπα αρνήθηκε έντονα τους ισχυρισμούς.

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση του Ντμπείμπα δήλωσε ότι είναι σημαντικό «να μην επιτραπεί η διακοπή λειτουργίας των πετρελαϊκών πεδίων με ψευδείς προφάσεις».

Η διαμάχη ήρθε εν μέσω της εμβάθυνσης των εντάσεων μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Η κορυφαία αξιωματούχος του ΟΗΕ στη Λιβύη, η Stephanie Koury, περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε μια ενημέρωση στις 20 Αυγούστου. Μετά την κινητοποίηση ένοπλων ομάδων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η πολιτική, στρατιωτική κατάσταση και η κατάσταση ασφαλείας «επιδεινώθηκε αρκετά γρήγορα» τους τελευταίους δύο μήνες, είπε η ίδια.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το ανατολικό νομοθετικό σώμα δήλωσε ότι η κυβέρνηση στην Τρίπολη ήταν «παράνομη» και ψήφισε να αφαιρέσει από το Προεδρικό Συμβούλιο -που σχηματίστηκε βάσει της μεταβατικής συμφωνίας του 2021 με τον ΟΗΕ- τον ρόλο του ως ανώτατου διοικητή του στρατού της Λιβύης. Το κοινοβούλιο υποστήριξε ότι η μεταβατική φάση, που είχε ως στόχο να τραβήξει μια γραμμή κάτω από τα χρόνια της βίας με εθνικές εκλογές, είχε λήξει.

Η ψηφοφορία αυτή -που σηματοδοτεί μια καμπή στις διεθνείς προσπάθειες για την επανένωση της χώρας- δεν έχει ακόμη διεξαχθεί.

Η χώρα παρήγαγε συνολικά περίπου 1,15 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Έκτοτε, το μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο που ονομάζεται Sharara, το οποίο αντλούσε σχεδόν 270.000 βαρέλια ημερησίως, έχει σταματήσει. Στα ανατολικά βρίσκεται η λεκάνη της Σύρτης, όπου βρίσκονται τα περισσότερα πετρελαϊκά αποθέματα της Λιβύης και τέσσερις από τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της χώρας.

Η πτώση των εξαγωγών μπορεί να ωθήσει προσωρινά το αργό τύπου Brent στα μέσα των 80 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με τη Citi.

Το ίδιο το έπος της κεντρικής τράπεζας έρχεται μετά από μια σειρά απολύσεων στον πετρελαϊκό τομέα από τον Ντμπείμπα, εγείροντας ισχυρισμούς ότι προσπαθεί να ασκήσει πλήρη έλεγχο στην πολυτιμότερη βιομηχανία της χώρας.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Πώς «κυοφορούνται» υψηλές τιμές ρεύματος και τον Σεπτέμβριο

Πόσα καταλύματα ‘’Airbnb’’ έχουν οι 7 top γεωγραφικές περιοχές στην Ελλάδα;

IRIS: Νέα «τελεσίγραφα» από την ΑΑΔΕ και ακολουθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version