Την ανησυχία του ότι η γερμανική οικονομία εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Κίνα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, ζητώντας να υπάρξουν στενότεροι εμπορικοί δεσμοί με τις δημοκρατικές χώρες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάρτηση αυτή.
«Επικίνδυνη εξέλιξη: Το εμπορικό έλλειμμα της Γερμανίας με την Κίνα υπερδιπλασιάστηκε το 2022», αναφέρει ο Κρίστιαν Λίντνερ σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Πρέπει να μάθουμε από την εμπειρία με τη Ρωσία. Η Γερμανία χρειάζεται επειγόντως να σκεφτεί ξανά και να εστιάσει σε πιο ελεύθερο εμπόριο με εταίρους αξίας».
Σύμφωνα με το Bloomberg, πέρυσι το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα αυξήθηκε σε πάνω από 84 δισ. ευρώ, από περίπου 39 δισ. ευρώ το 2021.
Το 2022 οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 1/3 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ την ίδια περίοδο οι εταιρείες της Γερμανίας είχαν μόνο κατά 3% περισσότερες εξαγωγές προς την Κίνα.
Συγκριτικά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW), οι εξαγωγές της Γερμανίας προς όλες τις άλλες χώρες αυξήθηκαν κατά μέσο όρο περίπου 14%.
Gefährliche Entwicklung: Das deutsche Handelsdefizit mit #China hat sich 2022 mehr als verdoppelt. Aus den Erfahrungen mit Russland sollten wir lernen. Statt in zu große Abhängigkeiten zu geraten, müssen wir dringend umdenken – und auf mehr Freihandel mit Wertepartnern setzen. CL
— Christian Lindner (@c_lindner) February 10, 2023
«Αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά προβληματική», δήλωσε επικεφαλής των παγκόσμιων και περιφερειακών αγορών στο IW, ο Γιούργκεν Μάτες. «Η εξάρτησή μας από τις εισαγωγές αποτελεί γεωπολιτικό κίνδυνο, καθώς στην περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης για την Ταϊβάν, η γερμανική οικονομία θα ήταν ευάλωτη σε εκβιασμούς».
Διαβάστε ακόμη
Barclays για Τουρκία: Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ από τον σεισμό
Γιατί είναι σπουδαίος ο πίνακας “Interchange” του Βίλεμ ντε Κούνινγκ, των 300 εκατ. δολαρίων
Ρωσία – ΥΠΕΞ: «Οι δίαυλοι επικοινωνίας με το ΝΑΤΟ παραμένουν ανοιχτοί, αλλά ο διάλογος αποκλείεται»