Απειλή για την παγκόσμια οικονομία συνολικά αποτελεί ο κατακλυσμός των αγορών από φτηνές κινεζικές εξαγωγές, προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, καθώς το Παρίσι εξακολουθεί να κρατά σκληρή γραμμή σε εμπορικά ζητήματα απέναντι στο Πεκίνο.
«Έχουμε θέμα με το οικονομικό μοντέλο βάσει του οποίου η Κίνα παράγει όλο και περισσότερα φτηνά βιομηχανικά προϊόντα, καθώς αυτό δεν αποτελεί απειλή μόνο για την ΕΕ, ούτε μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για την παγκόσμια οικονομία συνολικά» προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg.
«Είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα» ξεκαθάρισε, δίδοντας έτσι συνέχεια στα όσα συζητήθηκαν και το Σαββατοκύριακο, στην Ιταλία, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της ομάδας του G7.
Πραγματικά οι «επτά» σε μια σπάνια ευθεία τοποθέτηση τους κατονόμασαν ονομαστικά την Κίνα και τις «επιζήμιες πρακτικές της» ως πηγή αστάθειας για τις οικονομίες τους και το διεθνές σύστημα και συμφώνησαν να αναλάβουν δράση για την αντιστάθμιση τους.
Μάλιστα, η Γαλλία ήταν ανάμεσα στα μέλη που κράτησε αυστηρή στάση στο θέμα, δηλώνοντας μέσω του Λεμέρ πως πρέπει να υπάρξει και καλύτερη από κοινού αξιολόγηση από την ομάδα των παράτυπων βιομηχανικών πρακτικών των Κινέζων.
Η δέσμευση του G7 προς την κατεύθυνση αυτή ήρθε σε συνέχεια της απόφασης της Ουάσιγκτον να δρομολογήσει ένα νέο πακέτο δασμών κατά των κινεζικών εξαγωγών και σε ένα διάστημα που οι Βρυξέλλες ολοκληρώνουν μια ενδελεχή έρευνα κατά των κινεζικών επιδοτήσεων στον κλάδο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι επιβαρυντική και θα οδηγήσει σε λήψη μέτρων κατά των κινεζικών επιχειρήσεων του κλάδου.
Πάντως, εκτιμάται πως οι πιθανοί ευρωπαϊκοί δασμοί θα είναι αισθητά χαμηλότεροι σε σχέση με αυτούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ προς τις κινεζικές εξαγωγές.
Θυμίζουμε πως μόλις πρόσφατα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ταξίδεψε στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό το Παρίσι, σε μια προφανή προσπάθεια να αμβλύνει στην σκληρή γραμμή της γαλλικής κυβέρνησης. Όμως, εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως δεν κατάφερε να πείσει τον Εμανουέλ Μακρόν να κινηθεί στην μετριοπαθή γραμμή που ακολουθεί το Βερολίνο και ο Όλαφ Σολτς.
Διαβάστε ακόμη
Προϋπολογισμός: Υπέρβαση 2 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα στο α΄ τετράμηνο
Mytilineos: Επενδύει 3,3 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ιταλία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ