Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να επιταχύνει την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης για στρατιωτικές χρήσεις, ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες άμυνας και πληροφοριών να αποκτήσουν τα πιο ισχυρά συστήματα με ασφαλή και προστατευμένο τρόπο.
Η φιλοδοξία να αναπτυχθεί η τεχνητή νοημοσύνη στα πεδία αυτά οφείλεται στους φόβους ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μείνουν πίσω από τις αντίστοιχες προσπάθειες της Κίνας.
«Οι ανταγωνιστές μας θέλουν να ανατρέψουν την ηγετική θέση των ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη και έχουν χρησιμοποιήσει οικονομική και τεχνολογική κατασκοπεία για να κλέψουν αμερικανική τεχνολογία», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η κυβέρνηση θα παρέχει στους προγραμματιστές της τεχνητής νοημοσύνης πληροφορίες για την κυβερνοασφάλεια και την αντικατασκοπεία «απαραίτητες για να διατηρήσουν τις εφευρέσεις τους ασφαλείς» και θα λάβει μέτρα για να βελτιώσει την ασφάλεια και την ποικιλομορφία των αλυσίδων εφοδιασμού μικροτσίπ.
Περσινή οδηγία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ζητούσε από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν αυτόνομα και ημιαυτόνομα οπλικά συστήματα που θα επιτρέπουν στους χειριστές να ασκούν «κατάλληλα επίπεδα ανθρώπινης κρίσης για τη χρήση βίας».
Η προσέγγιση των ΗΠΑ όσον αφορά την υπεύθυνη στρατιωτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη περισσότερων από 50 χωρών, αλλά υστερείκατά πολύ σε σχέση με τις απαιτήσεις των ακτιβιστικών οργανώσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ηγείται της έκκλησης προς τα κράτη να υπογράψουν την απαγόρευση της χρήσης θανατηφόρων, αυτόνομων όπλων έως το 2026, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να κάνουν οι ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ήδη τεχνητή νοημοσύνη για βοήθεια στον εντοπισμό στόχων στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου πρότζεκτ για την ανάπτυξη αλγορίθμων στρατιωτικού σκοπού και αναπτύσσουν εκατοντάδες άλλα αμυντικά έργα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Οι οπαδοί της κίνησης αυτής υποστηρίζουν ότι η στόχευση μέσω της τεχνητής νοημοσύνης μειώνει τον χρόνο που χρειάζονται οι αναλυτές και μπορεί να βοηθήσει στη μεγιστοποίηση του αριθμού των στόχων που μπορεί να πλήξει ο στρατός των ΗΠΑ.
Ο Μαρκ Μίλεϊ, πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, περιέγραψε τη στρατιωτική τεχνητή νοημοσύνη ως «δίκοπο μαχαίρι» σε πρόσφατη ομιλία του.
Προεξοφλώντας ότι το μέλλον του πολέμου θα στραφεί στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική, προειδοποίησε επίσης ότι η προοπτική αυτή ανοίγει ένα «κουτί της Πανδώρας».
Το υπόμνημα του Λευκού Οίκου προς τις υπηρεσίες άμυνας και πληροφοριών δίνει επίσης έμφαση στην ενίσχυση του έργου των ερευνητών τεχνητής νοημοσύνης σε πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς ανεξάρτητους από την τεχνολογική βιομηχανία.
«Η τεχνητή νοημοσύνη κινείται πολύ γρήγορα και είναι πολύ περίπλοκη για να βασιστούμε αποκλειστικά σε μια μικρή ομάδα μεγάλων επιχειρήσεων», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σύμφωνα με το Bloomberg.
Το υπόμνημα βασίζεται σε επικαιροποίηση εντολής για την τεχνητή νοημοσύνη που κυκλοφόρησε πέρυσι, καθώς και σε οδηγίες για τη χρήση και την προμήθεια τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης από υπηρεσίες που δεν εμπλέκονται σε θέματα εθνικής ασφάλειας.
Οι προηγούμενες αυτές οδηγίες προσδιόριζαν συγκεκριμένους κινδύνους της ΤΝ για την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ζωής, κάτι αντιδιαμετρικά αντίθετο με τo ρόλο των υπηρεσιών άμυνας και πληροφοριών.
Διαβάστε ακόμη
Kaiser και Henninger έγιναν «κτήμα» της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας – Το τίμημα για τη Νήσος
Κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί τα επόμενα τρία χρόνια – Τα «μυστικά» του μαθηματικού τύπου
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Βαριές «καμπάνες» σε όσους καθυστερούν τις υποβολές δηλώσεων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα