Το 2012, o δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Oracle, Λάρι Έλισον, είχε ξοδέψει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια για να γίνει ο νέος ιδιοκτήτης του μικρότερου κατοικημένου νησιού στη Χαβάη.
O γνωστός επιχειρηματίας αγόρασε σχεδόν το 98% του νησιού Λανάι στη Χαβάη. Η συγκεκριμένη συμφωνία περιλάμβανε την απόκτηση 87.000 εκ των συνολικά, 90.000 στρεμμάτων του νησιού το οποίο φιλοξενεί μόλις 3.200 κατοίκους και διαθέτει δεκάδες πανέμορφες παραλίες και θέρετρα υψηλών προδιαγραφών.
Παρόλα αυτά, ο Λάρι Έλισον σε συνεργασία με την εταιρεία ανάπτυξης Pulama Lanai, επιθυμεί να μετατρέψει το νησί σε όαση βιώσιμης ανάπτυξης. Σημειώνεται πως από το 1985, το νησί Λανάι στη Χαβάη, άνηκε στον πρόεδρο της Dole, Ντέιβιντ Μέρντοχ, προτού περάσει στα χέρια Έλισον. Σύμφωνα μάλιστα, με δημοσιεύματα, ο γνωστός επιχειρηματίας ζητούσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια για το πουλήσει. Σε σύγκριση με άλλα νησιά στη Χαβάη, το Λανάι είναι αρκετά απομονωμένο.
Ο Έλισον τώρα, σχεδιάζει να μετατρέψει το συγκεκριμένο νησί, σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Το Λανάι διαθέτει ήδη δύο ξενοδοχεία. Η ρετιρέ σουίτα στο Four Seasons Hotel Lanai κοστίζει 21.000 δολάρια ανά διανυκτέρευση, καθιστώντας την έτσι την πιο ακριβή σουίτα σε ολόκληρη τη Χαβάη.
Παρόλα αυτά, όπως φαίνεται οι κάτοικοι είναι οργισμένοι με τον Mr. Oracle, καθώς σύμφωνα με δεκάδες μαρτυρίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ο δισεκατομμυριούχος «εξαγοράζει» τις οικογένειες που για δεκαετίες κατοικούν στο νησί ζητώντας τους να φύγουν από τη γη του.
Πίσω στο 2012, ο Κρις Άντρους ζούσε στο Λανάι και μαζί με έναν φίλο του είχαν ιδρύσει μια ξυλουργική εταιρεία. Στο πανέμορφο εξωτικό νησί της Χαβάης, η επιχείρησή τους αναπτυσσόταν γρήγορα και όλα κυλούσαν ήρεμα. Μέχρι που ο Λάρι Έλισον, ο εκκεντρικός συνιδρυτής της Oracle Corp. και 11ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αγόρασε το νησί.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε λίγο αφότου, απέκτησε το Λανάι, ήταν να κατασκευάσει το Nobu, τη διάσημη αλυσίδα εστιατορίων εξαιρετικά υψηλής ποιότητας.
Ο Άντρους προσκλήθηκε στο soft opening επειδή η εταιρεία του, η Lanai Woodworkers είχε βοηθήσει στην κατασκευή του χώρου. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση, είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να γνωρίσει τον Έλισον. Ο γνωστός δισεκατομμυριούχος του έσφιξε το χέρι και του είπε: «Θα συνεργαστούμε εξαιρετικά εμείς οι δύο». Ήταν η τελευταία φορά που μίλησαν. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Άντρους έμεινε χωρίς δουλειά.
Συνεργάτες του δισεκατομμυριούχου ήρθαν σε επαφή με τον συνέταιρο του Άντρους και συνιδιοκτήτη της Lanai Woodworkers, Πίτερ Φράνκλιν, προτείνοντάς του να πουλήσει την εταιρεία του στον Έλισον. Ο μεγιστάνας με καθαρή περιουσία που αγγίζει τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια, «έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με ό,τι του ανήκει», αναφέρει ο Άντρους.
Τα τελευταία χρόνια, το νησί έχει μετατραπεί σε έναν πολλά υποσχόμενο ταξιδιωτικό προορισμό. Ωστόσο, οι φιλοδοξίες του Έλισον δεν σταματούν εκεί. Επεκτείνονται πέρα από τον τουρισμό αφού σκοπεύει να δημιουργήσει «την πρώτη οικονομικά βιώσιμη, 100% πράσινη κοινότητα». Το 2018, ο δισεκατομμυριούχος ίδρυσε μια εταιρεία ευεξίας, τη Sensei, η οποία επικεντρώνεται σε τρία κύρια θέματα, στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, στη διατροφή και στη βιωσιμότητα. Στόχος της εταιρείας είναι να χρησιμοποιήσει δεδομένα προκειμένου να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής.
Η Sensei δημιούργησε δύο θερμοκήπια, γνωστά ως Sensei Farms. Τα θερμοκήπια διαθέτουν αισθητήρες και κάμερες που παρακολουθούν δεδομένα σχετικά με τα αγροκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης νερού και της ροής αέρα. Τροφοδοτούνται από 1.600 ηλιακούς συλλέκτες Tesla. Η Sensei δημιούργησε επίσης ένα πολυτελές σπα που ονομάζεται Sensei Retreat και κοστίζει 3.000 δολάρια τη βραδιά.
Ακόμη, ο Έλισον επιθυμεί να αγοράσει το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και το ηλεκτρικό δίκτυο του νησιού από την Hawaiian Electric Co. για να απομακρύνει το νησί από ορυκτά καύσιμα και να το στρέψει σε μια 100% ανανεώσιμη ενέργεια. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και στενός φίλος του Έλισον, Έλον Μασκ, έχει δηλώσει πως το νησί θα είναι ο «μικρόκοσμος του κόσμου».
Ο ιδιοκτήτης της Oracle έχει ξοδέψει περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια στο νησί, πέρα από την αρχική του αγορά το 2014, ξόδεψε επιπλέον 41 εκατομμύρια δολάρια μόνο σε ακίνητα. Ωστόσο, τα αναπτυξιακά σχέδια του Έλισον παραμένουν ως επί το πλείστον … κρυφά, γεγονός που φοβίζει ακόμη περισσότερο τους ντόπιους για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο μέλλον.
Διαβάστε ακόμη:
Cryptos: Βουτιά χωρίς τέλος – Στα ύψη ο «δείκτης φόβου» των επενδυτών
«Κατοστάρι» 15 ημερών για να εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός για το πλαφόν στο ρεύμα