search icon

Bloomberg

Λαγκάρντ: Το ψηφιακό ευρώ δεν προσφέρει ανωνυμία, αλλά θα διασφαλίσει την αυτονομία πληρωμών

«Ένα ψηφιακό νόμισμα δεν θα είναι ποτέ τόσο ανώνυμο όσο τα μετρητά. Γι’ αυτό και πάντα θα υπάρχουν μετρητά», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ σε ομίλία της

Σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ευρωπαϊκής αυτονομίας μπορεί να παίξει το ψηφιακό ευρώ, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε ότι δεν είναι υγιές να βασίζεται κανείς μόνο σε μία πηγή, σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες πτυχές της καθημερινής ζωής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι αυτό έγινε αισθητό και από την απόφαση της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει σαν όπλο τον ενεργειακό εφοδιασμό, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Όταν κοιτά κανείς το πορτοφόλι του και το τηλέφωνό του και βλέπει τις εφαρμογές ή τις κάρτες που χρησιμοποιεί για πληρωμές, καταλαβαίνει πολύ σύντομα ότι αυτά τα μέσα δεν είναι απαραιτήτως ευρωπαϊκά», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ σε διαδικτυακό πάνελ για τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών, που πραγκατοποιήθει από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

«Συνεπώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΚΤ. «Κάποιοι θα το αποκαλέσουν κυρίαρχη αυτονομία, εγώ προτιμώ να το αποκαλώ ανθεκτικότητα, γιατί τελικά πρόκειται για κάτι τέτοιο».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει υποβάλει προτάσεις για το νομικό πλαίσιο του ψηφιακού ευρώ. Η τελική απόφαση για το αν θα συνεχιστεί η προσπάθεια, θα ληφθεί αργότερα.

Μάλιστα, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η γενική τάση είναι η λιγότερη χρήση μετρητών και η αύξηση των ψηφιακών πληρωμών.

«Η πρόοθεση είναι (σ.σ. το ψηφιακό ευρώ) να είναι ασφαλές, κυρίαρχο και διαθέσιμο σε όλους, οπουδήποτε, οποτεδήποτε και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, ενδεχομένως χωρίς κόστος, για τις πιο βασικές λειτουργίες», πρόσθεσε η ίδια.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι το ψηφιακό ευρώ δεν μπορεί να προσφέρει το ίδιο επίπεδο ιδιωτικότητας με τα χαρτονομίσματα: «Ένα ψηφιακό νόμισμα δεν θα είναι ποτέ τόσο ανώνυμο όσο τα μετρητά», είπε. «Γι’ αυτό και πάντα θα υπάρχουν μετρητά».

Διαβάστε ακόμη

Moody’s: Η ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη και τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν τις ελληνικές τράπεζες

Στην Grimaldi – Μινωϊκές το 67% του λιμένα Ηγουμενίτσας με τίμημα €84 εκατ. – Έπεσαν οι υπογραφές με το ΤΑΙΠΕΔ

TikTok: Καταργείται και στην Ολλανδία από τα τηλέφωνα των δημοσίων υπαλλήλων

 

Exit mobile version