search icon

Bloomberg

Λαγκάρντ: Ο στασιμοπληθωρισμός δεν είναι το βασικό σενάριο για την ευρωζώνη

«Η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της δεκαετίας του ‘70», ανέφερε σε συνέντευξή της η πρόεδρος της ΕΚΤ

Ο στασιμοπληθωρισμός δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο για την ευρωζώνη, ακόμη και όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβραδύνει την ανάπτυξη και επιταχύνει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ο στασιμοπληθωρισμός δεν είναι το βασικό μας σενάριο αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Λαγκάρντ στη σλοβενική εφημερίδα Delo σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε σήμερα. «Αν και η εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, συνοδευόμενης από υψηλό πληθωρισμό, η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της δεκαετίας του ‘70».

Οι κεντρικοί τραπεζίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με αντιφατικές δυνάμεις, καθώς η εισβολή της Ρωσίας ωθεί τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ παράλληλα εξανεμίζει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξακολουθούν να είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, με πολλούς εξ αυτών να μιλούν για την πιθανότητα μιας πρώτης αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Bundesbank Χοακίμ Νέιτζελ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να περιμένουν πολύ καιρό για να κάνουν ένα τέτοιο βήμα, ενώ το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της γαλλικής ΕΚΤ Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε ότι τα επιτόκια, που σήμερα βρίσκονται στο -0,5%, μπορεί να γίνουν θετικά φέτος.

Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού αναμένεται να τερματιστεί «στις αρχές του τρίτου τριμήνου». Ερωτηθείσα σχετικά με τα επιτόκια, η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι θα κρατήσουν «όλες τις επιλογές ανοιχτές» και θα προχωρήσουν σταδιακά.

Διαβάστε ακόμη:

Το χρονικό της πώλησης της Τσέλσι: Από τον Ρώσο Αμπράμοβιτς στον Αμερικανό Μπέλι για 4 δισ. λίρες

Ιδού τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ – Ποια σημεία πρέπει να προσέξετε (Pic)

Το «σύνδρομο της Κίνας» χτυπά την ελληνική οικονομία

Exit mobile version