Τη στήριξη της στη συνένωση των τραπεζών της Ευρωζώνης εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυρότεροι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, ικανοί να ανταγωνιστούν καλύτερα τους ξένους ανταγωνιστικούς κολοσσούς.
Με τον τρόπο αυτό πήρε σαφή θέση σε ένα κρίσιμο ζήτημα που έχει επανέλθει δυναμικά στο τραπέζι απασχολώντας τις αγορές της περιοχής, με αφορμή την επιθετική διείσδυση της ιταλικής UniCredit στην Commerzbank που έχει ενισχύσει και τις πιθανότητες πλήρους εξαγοράς της γερμανικής τράπεζας.
«Οποιαδήποτε απόπειρα να ενδυναμώσουμε, να εμβαθύνουμε και να ισχυροποιήσουμε τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι επωφελής, λαμβάνοντας υπόψη ωστόσο πως δεν είναι όλες οι συγχωνεύσεις κατάλληλες και πως υπάρχουν ζημιές και ρίσκα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στη διαδικασία και απαιτείται να ληφθούν υπόψη και από τους ίδιους τους μετόχους» εξήγησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Bloomberg, έγινε σε ερώτηση που δέχτηκε από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην καθιερωμένη τριμηνιαία κατάθεση της νωρίτερα ενώπιον τους.
Συγκεκριμένα αναφορικά με την περίπτωση εξαγοράς της Commerzbank από την UniCredit, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε χαρακτηριστικά πως, αν τέτοιου είδους συνεργασίες δημιουργούν μεγαλύτερα αλλά και πιο ευέλικτα σχήματα, τότε αυτό μπορεί να έχει πολλά πλεονεκτήματα.
«Οι τράπεζες που μπορούν να ανταγωνιστούν στο βαθμό, στο βάθος και στο εύρος με άλλα ανάλογα ιδρύματα από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών και των κινεζικών τραπεζών, είναι κατά τη γνώμη μου επιθυμητές» επεσήμανε. Αν και για εύλογους λόγους και θέλοντας να κρατήσει αποστάσεις από μια πιθανή διαμάχη μεταξύ της UniCredit και της Commerzbank έσπευσε να διευκρινίσει πως το σχόλιο της δεν αφορά μια συγκεκριμένη συναλλαγή.
Θυμίζουμε πως ο ιταλικός όμιλος έχει ήδη «χτίσει» ένα ποσοστό της τάξεως του 21% στην Commerzbank, δίχως να έχει αρνηθεί την πιθανότητα να επιδιώξει πλήρη εξαγορά της γερμανικής τράπεζας. Ωστόσο, και μόνο η προοπτική αυτή έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στη Γερμανία τόσο από τα συνδικάτα όσο και από την ίδια την κυβέρνηση.
Σημειωτέον δε, πως το διάστημα αυτό η UniCredit περιμένει την απαιτούμενη έγκριση από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές της ΕΚΤ στο αίτημα της να διευρύνει το ποσοστό της στη γερμανική τράπεζα. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, η κυρία Λαγκάρντ εξήγησε πως η ΕΚΤ αντιμετωπίζει το θέμα μέσα από την οπτική γωνία της εποπτικής αρχής δεδομένου πως είναι δουλειά του SSM, να μελετήσει και να αποφασίσει αν οι κανόνες έχουν γίνει σεβαστοί και αν ικανοποιούνται τα κριτήρια που απαιτούνται για μια τέτοια συμφωνία.
Το τελευταίο ήταν και μια έμμεση απάντηση προς το Βερολίνο, δεδομένου ότι αρκετοί Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει πως η ΕΚΤ θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη, αποτελώντας μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης και για την εγχώρια γερμανική οικονομία.
Διαβάστε ακόμη
Οι βιομηχανίες που ρήμαξαν – Τα λουκέτα και οι πλειστηριασμοί για τα ακίνητα τους (pics)
Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα καταπατημένα ακίνητα
Αυτό είναι το νέο mega «πράσινο» project στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα